Karzt 2011.01.17. 12:54

XXL-es mentőautó

Ahogy az elhízás népbetegséggé vált, egyre több súlyos, elhízott beteg van. Ezen betegek mobilizálása sokszor problémás vagy éppen lehetetlenen plusz segítség nélkül. Megoldás persze létezik.

Dereka mindenkinek egy van, érthető, hogy azt senki sem szeretné tönkretenni, a betegek nap, mint nap történő mozgatása, szállítása bizony igénybe veszi az ízületeket, izmokat, végső soron az egész szervezetet. Magyarországon sajnos az eset és rohamkocsikon kívül kevés, de  talán egyetlen mentőgépkocsi sem rendelkezik hidraulikus hordágytálcával és a hozzá tartozó hordággyal, ami jelentősen megkönnyíti a betegek behelyezését a mentőautókba. Ehelyett marad az izommunka, emelés.

Egyre több országban, nagyvárosban állítanak forgalomba olyan mentőautókat, melyek speciálisan csak elhízott betegek szállítására lettek kialakítva. Bostonban éppen a napokban állították szolgálatba az XXL-mentőautót, mely külsőleg nem, belsőleg viszont nagyban eltér társaitól. Hordágya legfeljebb 386 kilós beteget bír el, de akár négy és fél mázsás embert is képesek betenni a metőautó hidraulikus emelőjével. A 4,5 mázsás súlymaximum egy betegnél azonban csak akkor teljesülhet, ha az ápolószemélyzet mindkét tagja normál testsúlyú. A legfontosabb újítás a mentőautón az, hogy platójának liftje egészen az úttest szintjéig süllyeszthető, így a beteg beemelése megoldott, nem kell a tűzoltóság segítségét kérni, ahogy az sok esetben itthon is megtörténik. Boston lakosainak száma 569 165, de vonzáskörzetében mintegy 4,4 millióan laknak, Budapesten 1 721 556 fő lakik, vonzáskörzete szintén nagy. Az amerikai nagyvárosban heti 3 esettel számolnak, az XXL-mentő első munkanapján azonban rögtön 2 szállítással kezdett. Talán Magyarországon is elkélne egy ilyen.

süti beállítások módosítása