Két hete került aláírásra az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett Sürgősségi Ellátás Fejlesztése – Mentés című kiemelt projekt Támogatási Szerződése, így az európai uniós támogatásnak köszönhetően az Országos Mentőszolgálat mintegy 11 milliárd forintot fordíthat a hazai sürgősségi ellátás – mentés fejlesztésére. Az Európai Szociális Alap ügyvezető igazgatója, Bene Dániel, és az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, dr. Mártai István kézjegyével látta el a szerződést, ezzel biztosítva, hogy a Mentőszolgálat a projekt keretében 10,94 milliárd forintnyi támogatást fordíthasson a fejlesztésekre.

A célok

Ma nincs fontosabb, mint a mentőállomások hálózatának bővítése új állomások építésével, illetve a régebbiek felújításával, továbbá a legújabb mentéstechnikai eszközök és technológiák beszerzése, a meglévők fejlesztése a magasabb minőségű sürgősségi ellátás biztosítása érdekében.

Az új mentőállomások építésére stratégiailag fontos helyeken azért van égető szükség, mert jelenleg a helyszínre történő kiérkezés 15 perces időkorlátja a lakosság 22%-a esetében nem tartható, többek között a mentőállomások földrajzi távolsága miatt. Ezért 22 új mentőállomás épül – állomásonként 2 új mentőautóval. Így további 226 ezer lakos válik elérhetővé a 15 perces időkorláton belül.

A kiválasztott hatvan, már meglévő mentőállomás felújításának elsődleges célja a kivonulások gyorsítása, de fontos szempont az üzemeltetési költségek csökkentése is. Az új állomásokhoz szükséges 44 autón felül – 134 db szabvány szerinti B és C típusú mentőjármű beszerzésére kerül sor, továbbá teljesen felszerelt mentőorvosi gépjárművek állnak majd szolgálatba. A szakmai ellátási lehetőség és színvonal javítása érdekében az újonnan rendszerbe állítandó mentőjárművek felszerelése és a meglévő, de amortizálódott eszközpark egy részének lecserélése, korszerűsítése is megtörténik.

Az oktatás fejlesztése, és az új orvostechnikai eszközök használatának készségszintű elsajátítása érdekében négy oktatási központ létesítése és felszerelése is szerepel a tervek között. Az új orvostechnikai eszközök használatának készségszintű elsajátítása érdekében az egyetemi székhelyek közelében (Szeged, Debrecen, Pécs), illetve Székesfehérváron összesen 4 szimulációs központ kerül kialakításra. Ezekben a központokban a különböző kórállapotok komplex ellátásának gyakorlása folyik majd szimulációs eszközökön. A gyakorlati tudás fejlesztése érdekében valamennyi megyeszékhelyen az alapfogások, készségek elsajátítását, begyakorlását biztosító „skill-laborok” kialakítása várható. Ezek mellett egy mobil szimulációs központ is megvalósul, mely különböző helyszínekre kitelepülve, élethű körülmények között teszi lehetővé a gyakorlást, felkészülést.

Az új-, illetve felújításra kerülő mentőállomások (nagyobb felbontásért katt a képekre!)

újallomas.jpg

felújítandó mentőáklomásokf.jpg

map1.png
A forrásokért és infókért köszönet az Országos Mentőszolgálat Főigazgatóság Programirodájának!

   

süti beállítások módosítása