Hétfőn jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, hogy mostantól Burány Béla megbízott főigazgató áll az Országos Mentőszolgálat élén.


bb.jpg

MTI Fotó: Beliczay László

A mentőszolgálatnak hatékonynak, gyorsnak és mozgékonynak kell lennie - hangsúlyozta Szócska Miklós. Kiemelte: ez a váltás egyfajta sebességváltást, gyorsítást jelent a mentőszolgálat fejlesztésében. Szócska Miklós azt mondta, ahogy eddig, úgy ezután is nagy figyelmet fordítanak a mentőszolgálat modernizációjára. Kiemelte például, hogy a betegszállítás szervezését központosították, mostanáig 120 új mentőautót vettek, s további is 200 új mentőautó beszerzése van folyamatban, 60 mentőállomást felújítanak, továbbá 22 újat építenek. Hozzátette: a mentés biztonsága eddig is töretlen volt, a mentőszolgálat mindig maradéktalanul helytállt. A sajtótájékoztatón a mentőszolgálat új megbízott főigazgatója, Burány Béla elmondta: mintegy húszéves mentőszolgálati tapasztalata van, mostanáig a budapesti Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumában dolgozott vezetőként. Az előző, 2010-ben kinevezett főigazgató Mártai István távozásának körülményeiről nem  nyilatkozott az államtitkár. Mártai István egyébként nem marad feladat nélkül, ő lesz a felelős a jövő sürgősségi szakembereinek képzésével foglalkozó Sürgősségi Akadémia létrehozásáért és megszervezéséért.

Eddig a hír...

A következőkben pedig következzen kommentár nélkül az, amit Burány Béláról kidob a google.

2008. november 26-án súlyos baleset történt Budán, ahol egy kisfiú meghalt, de aztán mégsem és szerencsére azóta is él. Erről és Burány Béla szerepéről az eset kapcsán az FN24 hírportál foglalkozott hosszan és részletesen egy cikksorozat keretein belül: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész, 5. rész. Aki elolvasta, mindképp nézze meg ezt a ppt. prezentációt az érintettek szemszögéből. Illetve ugyan ez az eset Juhász János, az OMSZ egykori - a buszbaleset helyszínén forgató - operatőre, aki kommentjében azt írta: számára furcsa, hogy az ő filmje „érthetetlen módon eltűnt”, nem érti, ez miként fordulhatott elő.

Egy másik ügy, ahol ha mást nem is nézünk az ügy intézésén és csattanóján azért érdemes elgondolkodnunk: "Egy állami cég, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezetője voltam 2006-2011 között. 2011 február végén egy koraesti pillanatban az Egészségügyi Államtitkár által pár hónappal korábban kinevezett dr. Mártai István, az OMSZ főigazgatója mintegy 62 mp alatt, indoklás nélkül kirúgott. (A döntés hátteréről, utódomról, a cég utóéletéről, a mai helyzetről nem írok.) Az eltávolításom az akkori klasszikus forgatókönyvek szerint zajlott, másnap reggel a cégnél átadás-átvétel címén megjelent 12 ember, kijelölt utódom és egy olyan megmondóember (Dr. Burány Béla), akit ugyan a szakma semmibe vesz, de a mai napig államtitkári tanácsadóként jelenik meg, eltávolításomban pedig komoly szerepe volt." Idézet Dr. Túri Péter a Mentés-másképp blog szerzőjének egy bejegyzéséből.

És a bemutatkozás is megtörtént: "A beszéd az nem kenyerem, úgyhogy a továbbiakban minden bizodalmukat fordítsák Győrfi Pál felé aki a továbbiakban is rendelkezésükre áll."

Végezetül egy amolyan portré film. Narrátor: Győrfi Pál, na jó, nem.

      

süti beállítások módosítása