Nem lehet eleget hangoztatni az újraélesztés elsajátításának fontosságát. Évente számos halállal végződő hirtelen szívmegállás végződhetne másképp, ha az azt észlelők tudnák mit és hogyan tegyenek. A probléma azonban összetett és bonyolult - gondolnánk -  vagy mégsem?

Alapjában véve az. Elvileg minden jogosítvánnyal bíró ember tudja mit tegyen, ha valakit újra kell éleszteni, ez persze a gyakorlatban nincs így. Ennek több oka is lehet, kezdve attól, hogy sokak csak letudni akarják az egészet, folytatva azzal, hogy túl sok ember jut egy oktatóra, bezárva a későbbi gyakorlási lehetőségek teljes hiányával.

Természetes, hogy az emberek zöme nem találkozik élete során ilyen szituációval, így érthető, hogy fél tőle, ha tanulta is, talán el se kezdené. Ma már ott tart a BLS, azaz felnőtt alapszintű újraélesztés, hogy csak a kézzel végzett, kompresszióval biztosított keringésfenntartás az elsődleges, már-már egyetlen elvárt teendő a laikusoktól. Az automata defibrillátorokról már nem is beszélve.

http://farm5.static.flickr.com/4104/5067906282_4a064e581d_z.jpg

A kép innen való.

Ez nem baj. Tanulmányok szerint ugyan is az így végzett újraélesztés, valamint a lélegeztetéssel társuló "hagyományos" változat hatékonysága között nincs szignifikáns eltérés. Előnye pedig, hogy sokkal könnyebb és egyszerűbb kivitelezni ez utóbbit, nem kell az egyébként is felfokozott szituációban másra figyelnie az újraélesztőnek. Optimális esetben úgy is csak addig tart a BLS, amíg kiérkeznek a mentők.

Ez az ami talán javíthatna itthon is a helyzeten. A Nemzetközi Vöröskereszt kimutatása alapján ugyan is Magyarországon mindössze a lakosság 0,3% részesül olyan képzésben, amivel a későbbiekben is eredményesen tud beavatkozni elsősegélyt igénylő esetekbe. Ha emellé megnézzük más országok hasonló adatait, kirajzolódik egy siralmas állapot: Norvégiában 95%, Ausztriában és Németországban 80% mindez. Ami még inkább megmutatja a valóságot - ha már újraélesztés a témánk - az az, miszerint Magyarországon újraélesztésre a lakosok mindössze 3-5 százaléka képes, míg az USA-ban 20%. Miért lehet ez?

Egyrészt az oktatás, másrészt a hozzáállás. Amerikában arányaiban több lehetőség adódik az újraélesztés elsajátítására, gyakorlására, a tudás szinten tartására. A hozzáállás, ugyan erről nincsenek adatok, de valószínűleg pozitívabb. A laikusok felé sugallt üzenet is biztatóbb: mindenki fogjon hozzá azonnal, hiszen a művelet nem bonyolult, könnyen megtanulható és többet ér a csak fele jól is végzett újraélesztés, mint a semmittevés. Mindezek mellé pedig egy igen látványos, interaktív, néhol humoros kampányok társulnak.

American Heart Association

A fenti videón kívül még kipróbálhatjuk böngészőkben, hogyan is zajlik a CPR, természetesen mindezt majd ésszerűen átültetve a valóságba.

Az Amerikai Vöröskereszt is ezt ajánlja.

A megoldást tehát a gyerekkortól kezdődő oktatás, gyakorlási lehetőség biztosítása és az átfogó kampányok jelenthetnék. Ezt persze nem nehéz kitalálni, megvalósítani viszont annál inkább. Remélhetőleg lesz valamiféle változás ez ügyben idehaza is, de pl. az Országos Mentőszolgálat megújult honlaplapján ennél kicsit több is lehetne, esetleg egy tömör, rövid, lényegi videót összehozhattak volna már...

A kérdés pedig adott:

 

süti beállítások módosítása