Ezúttal olyan fejlesztést mutatott be az amerikai hadsereg fejlesztéseit koordináló DARPA, amely jelentős mértékben növelheti a katonák esélyeit belső vérzések esetén. A technológia remélhetőleg a civil életben is megveti majd a lábát.

A speciális, két komponensű polimerhabot nemes egyszerűséggel a sérülés helyére kell fecskendezni, ott a két összetevő reagálva egymással habbá alakul. Így legalább 1 órányi plusz esélyt ad a sérülteknek, hogy hatásos ellátáshoz jussanak.

A DARPA szerint a technológiával a 3 órás túlélés esélye az eddigi 8%-ról 72%-ra növelhető, ami nem elhanyagolható tényező. A harctéren pedig éppen a traumás, nagy vérzéssel járó sérülések a leggyakoribbak, ugyanakkor sokszor nincs elég idő a katonákat kórházba szállítani. A hab felveszi a belső szervek alakját, így hatásosan képes elállítani a vérzést. Sebészi eltávolításához a fejlesztők szerint elég 1 perc is.

A fejlesztéseket végző Arsenal Medical nevű cég közölte, hogy a polgári változat már a hatósági vizsgálatok fázisában jár, így elképzelhető, hogy nemsokára a mindennapi ellátás eszköze lesz.

   

süti beállítások módosítása