Eredménytelenül zárult a mentésirányítási rendszer korszerűsítéséről kiírt közbeszerzés, idén már nem lesz belőle semmi. Új tendert ír ki az OMSZ.

A kiírt közbeszerzést eredménytelennek nyilvánította az Országos Mentőszolgálat az indoklás szerint azért, mert az összességében legelőnyösebb ajánlatot benyújtó nem tett az OMSZ rendelkezésére álló anyagi fedezet mértékére tekintettel megfelelő ajánlatot. A fejlesztésekre rendelkezésre álló összeg nettó 2,269 milliárd forint volt, míg az ajánlattevő nettó 2,328 milliárd forintot kért.

A különbség tehát cirka 59 millió forint, de tegyük is hozzá gyorsan, hogy a tárgyalások elkezdésekor még 2-3 milliárd forintos ajánlatok érkeztek, de volt köztük 7 milliárd forint körüli ajánlat is az Enterprise és a Bull konzorcium esetében, akik a Siemens megoldását szállították volna. Ez az összeg később azonban 4,6 milliárdra csökkent, igaz ez így is csaknem duplája az OMSZ elvárásának.

Az új mentők a bemutató napján<br>(fotó: Vörös Attila)

forrás: www.iho.hu

Az OMSZ most arról tájékoztatta a Napi Gazdaság Online-t, hogy a közbeszerzésen a Getronics, az Invitel, a T-systems és a Bull-Enterprise konzorcium tett érvényes ajánlatot, s közülük - szakmai szempontból és árajánlat tekintetében - a legelőnyösebb ajánlatot az Invitel nyújtotta be. Az ajánlat összege azonban meghaladta az OMSZ rendelkezésére álló forrásokat - tudta meg a lap a Mentőszolgálat kommunikációs osztályától.

Új tender kell...

Az eredménytelen közbeszerzés után az OMSZ új tendert ír ki, de az valószínűleg már csak 2013 vége felé fog megvalósulni. Addigra legalább is muszáj lesz, ha az EU-s támogatást is szeretné felhasználni a mentőszolgálat. A mostani pályázatban foglalt szerződésteljesítés határideje 2012 december 31. lett volna.

Az OMSZ mentésirányítási rendszerének fejlesztése - a vállalatirányítási rendszer fejlesztésével együtt - két európai uniós program, a Társadalmi infrastruktúra operatív program keretében meghirdetett Mentésirányítási rendszer fejlesztése című kiemelt projekt (Kódszám: TIOP-2.3.4/09/2) és a Közép-Magyarországi operatív programban meghirdetett Közép-Magyarországi régió egészségügyi informatikájának fejlesztése című kiemelt projekt (KMOP-2009-4.3.3/B) keretében valósul meg. A mentésirányítás és a vállalatirányítás fejlesztésére összesen bruttó 4,1 milliárd forint (3,5 milliárd, illetve 591 millió forint) áll rendelkezésre, amelynek forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar költségvetés finanszírozása biztosítja - áll az OMSZ honlapján.

Az egész korszerűsítés célja pedig a következő: a mentésirányítási rendszer fejlesztésének elsődleges célja, hogy a sürgősségi ellátáshoz való hozzáférés jelenlegi egyenlőtlenségeit csökkentésék, a helytől és időtől függetlenül, egységesen magas színvonalú szolgáltatást biztosítsanak a rászorulóknak. További cél a 15 percen belüli helyszínre érkezés arányának legalább 7 százalékos javítása. A kiemelt projektek végcélja (más fejlesztésekkel megvalósításával együtt) a 15 percen belüli helyszínre érkezés arányának 90 százalék fölé emelése - olvasható az OMSZ honlapján.

Az elképzelések szerint az OMSZ rendszerét integrálnák az unióban egységes 112-es központi segélyhívórendszerre épülő Egységes Segélyhívó Rendszerbe (ESR), mely az összes itthoni készenléti szerv hívásait fogadná. A rendszer lehetővé tenné a segélyhívások pontos nyomon követését, valamint az adott esetbe bevont készenléti szervek között folyamatos elektronikus adatcserét tenne lehetővé.

Úgy tűnik tehát, hogy 59 millió forint tett be a terveknek és a szükséges fejlesztéseknek. Ami azért elgondolkodtató, pláne mindazok tükrében, hogy mire megy el ennél nagyságrendekkel több közpénz ma Magyarországon.

    

süti beállítások módosítása