Angliában elsőként a londoni légimentők, a London Air Ambulance (földi) mentőorvosi rohamszolgálata fogja tesztelni a RhinoChill IntraNasal Cooling System nevű rendszerét, ami lehetővé teszi az agy hűtését, közvetlenül orron keresztül, rögtön a helyszínen.

Az eljárásról már írtam korábban a blogon. Az eljárás lényege az, hogy gyorsan párolgó hűtőfolyadékot juttassunk a beteg agyszöveteihez orron keresztül újraélesztés közben, így növelve az esélyét a jobb felépülésnek, lévén az agy sejtjei, akárcsak a legtöbb szövet, kevésbé és később károsodnak egy bizonyos hőmérséklet alatt, mint normál körülmények között.

A fővárosban működő mentőorvosi (az ott Cool Car névre hallgató) egységek vesznek részt a tanulmányban. Az talán senkinek sem újdonság, hogy évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Az új lehetőségtől, a terápiás hypothermia helyszíni alkalmazásától azt remélik, sikerül nagyobb hatékonyságot elérni az újraélesztések kimenetelét illetően.

A tanulmány

A RhinoChill már sikeresen tesztelte a rendszerét klinikai körülmények között. A tanulmány célja pedig annak kiderítése, hogyan alkalmazható-e sikerrel az eljárás az Egyesül Királyság területén a kórházba vitelt megelőző ellátás keretein belül. Ha a próba stádium 1 éve alatt sikeresnek bizonyul az eszköz, kiterjesztik mind területileg, mind pedig az ellátandó betegségek, sérülések terén.

A "Cool Car"

A Cool Car becenevet az a mentőegység kapta, amin a terápiás hypothermia kivitelezéséhez megvannak a speciális eszközök, gyógyszerek és nem utolsó sorban szakértelem. Az egységek például rendelkeznek egy Autopulsnak (Zoll) nevezett eszközzel is, ami egymaga képes a szívmasszázst folyamatosan biztosítani, mialatt bármi más beavatkozást elvégezhetnek az egység tagjai.

http://farm8.staticflickr.com/7182/6882566309_7421b95504_z.jpg

A szervezet természetesen nagyon büszke, hogy ők lehetnek az elsők ebben az úttörő vállalkozásban. Remélhetőleg minél több kedvező kimenetelű újraélesztést könyvelhet el a csapat és beindul a protokoll alkalmazása szélesebb körben is.

via londonsairambulance.co.uk

 

süti beállítások módosítása