Azt hiszem abban mindenki egyet ért, hogy Magyarországon a legprofibb mentőalapítvány és szolgálat a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat. Mind felszerelésben, mind odaadásban, tudásban és nem utolsó sorban megjelenésben. Miskolcon immáron 3 éve mentik a gyermekeket. Aki csak tudja terjessze a hírüket, hiszen a támogatásból, segítségből nekik is mindig elkél.

143000 kilóméter, 1877 riasztás, 932 baleseti ellátás. A miskolci gyermek-mentőorvosi kocsi életmentő munkájához a sikerélmények hosszú sora kapcsolódik már az első három év alatt, mégis keveset tudunk róluk.

Gyakran feltűnik Miskolcon és a környező településeken a színes, gyermek-mentőorvos felirattal matricázott, villogó és szirénázó terepjáró. Sokan látják, de nem ismerik. Sokan kérdezik, hogy mire használják. Sokan érdeklődnek, hogyan működik. Vannak azonban olyanok is, akik már tapasztalták: őket mentette meg vagy kísérte kórházba a gyermek-mentőorvosi kocsi csapata. Az első, régiós gyermek-mentőorvosi kocsi immáron harmadik éve működik sikeresen Miskolcon és elindításának évfordulója megfelelő alkalom arra, hogy megismerjük, milyen céllal és hogyan dolgozik.

http://5mp.eu/honlapkepek/szkapu/fMsJyE9vL4/nagy/ford.jpgA Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítványt 1999-ban azzal a céllal hozták létre, hogy olyan gyermek-mentőautókat indítson az országban, amelyek gyermekekre specializált felszereltségének és a gyermekintenzív ellátásban járatos személyzetének köszönhetően a legmagasabb színvonalon hajtsa végre a gyermekek sürgősségi ellátását és szállítását. A válasz arra, hogy miért kell külön mentő a gyermekeknek magától értetődik, hiszen egy általános orvosi vizsgálatnál is a kisfiunkat egy gyermekekre specializált orvoshoz visszük el és nem a felnőtt rendelőbe. Gyermekek esetében teljesen más betegségek léteznek, más gyógyszereket, más terápiát alkalmaznak, de más a betegségek lefolyása is. Ha egy gyermek már annyira rosszul van, hogy mentőt kell hívni, ott valóban nagy a baj. Ebben a stádiumban tényleg perceken múlhat az élete, azon, hogy minél korábban megkapja a megfelelő, speciális ellátást. Míg a felnőtteknél legtöbbször működik az úgynevezett „gázterápia”, azaz nyomni a gázt, hogy gyorsan bejusson a beteg a kórházba, addig a gyermekgyógyászatban ehelyett az "arany óra" vagy a "platina perc" kifejezés tükrözi az időben megtörténő ellátás fontosságát. Azt, hogy jelentősen megnöveli a túlélést, ha a kis beteg már a helyszínen megkapja a magas szintű ellátást. Az Alapítvány speciális gyermekmentői bármilyen helyszínen percek alatt képesek egy mobil intenzív osztályt "felépíteni" és azonnal ellátni a kisbeteget.

Az Alapítvány 1999 óta működteti Magyarország egyetlen Gyermekrohamkocsiját Budapesten és két másik gyermek-mentőorvosi kocsit Miskolc és Debrecen bázissal. A vidéki gyermek-mentőorvosi kocsik a budapestitől eltérő mentési körülmények miatt nem hordágyas rohamkocsik, hanem úgynevezett mentőorvosi-kocsik. A miskolci gyermek-mentőorvosi terepjáró az Észak-Magyarországi Régió mentésének specializált egysége, szakképzett gépkocsivezetővel és orvossal a fedélzetén. A miskolci egység 12 órás szolgálatot teljesít a hét minden napján és a miskolci megyei kórház Gyermek Egészségügyi Központja elől indul a bajba jutott gyermekek segítségére. Irányításukat az Országos Mentőszolgálat végzi, az adott régió irányítócsoportjának közreműködésével. Ide futnak be a 104-es segélyhívó vonalak. A mentésirányítók a bejelentéstől függően döntenek a gyermek-mentők kiküldéséről. Fő szempont, hogy a gyermek-mentők valóban a legindokoltabb, legsúlyosabb gyermekesetekhez jusson el a régió minden szegletébe.

Dr. Szűcs Andrea, a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat orvos igazgatója így beszél a miskolci mentőcsapat három éves munkájáról: "Három év alatt közel 2000 esetben riasztották a miskolci gyermek-mentőorvosi kocsit. A gyermekek mentése, sürgősségi ellátása mellett a csapat extrém helyzetekben is bizonyított. Az észak-magyarországi árvizek idején többször is kérték a miskolci csapat segítségét, mert a sáros, elárasztott területeken csak terepjárónk tudott odajutni egy baleseti helyszínhez. Máskor egy légimentést igénylő gyermekbaleset alkalmával, a bevett szokástól eltérően orvos kollégánk is elkísérte a beteg gyermeket a kórházba, mert nagy szükség volt a kollégánk szakmai tapasztalatára. Büszkék vagyunk a miskolci gyermek-mentőorvosi csapatra és arra, hogy a miskolci három év bebizonyította a speciális gyermekmentés vidéki jelenlétének fontosságát."

A helyiek által a gyermek-mentőorvosi kocsiból, röviden gyermek-MOK-os kocsiból továbbfejlesztett "MÓK-us kocsi" lett a miskolci csapat beceneve. A miskolci "Mókuskocsi" népszerűségét az egyre több iskolai felkérés

is mutatja, ahol kérik, hogy mutassák be a diákoknak a speciális gyermekmentőt és tanítsák meg őket, hogy mi is pontosan a teendő egy baleset esetén, hogy kell eljárni és hívni a mentőket.

A három régióban szolgálatot teljesítő mentőautók karbantartásáról, az egyszer használatos mentési eszközök és gyógyszerek utánpótlásáról a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány gondoskodik. Az Alapítvány állami támogatásban nem részesül, adó 1%-os felajánlásokból, vállalati és magán adományokból működik.

A mentőegység jelenléte a régióban megnyugtató, sokunknak biztonságot ad. Ha látjuk elsuhanni a városban a "Mókuskocsit", most már tudjuk, kik ők és mivel foglalkoznak. Adjunk utat nekik, mert ők rohannak a gyermekeink megmentésére! További információ: www.gyerekmento.hu


kép forrása

 

süti beállítások módosítása