Nem tudom hányan, milyen rendszerességgel lapozzák a Magyar Közlöny számait, akik viszont előfizetők azok a június 28-án megjelent 71. számban észrevehettek néhány módosítást az 5/2006. (II. 7.) EüM, a mentésről szóló rendeletében. Íme a legfontosabb újítások!

http://img6.indafoto.hu/5/5/100735_62820cbab01814a66bddb7a60f15e180/11241061_2541eb921aa2a27fd1596b0cdda4c01e_l.jpgAz eddigi, mentésben alkalmazott mentőegység típusok mellé, valamint azokat kiegészítve a listára felkerültek a helyszínen történő mentési feladat ellátására alkalmas mentő-motorkerékpárok mellé a mopedek (mentő-moped), valamint a mentőorvosi gépkocsik mellett ezentúl megtalálhatjuk a mentőtiszti gépkocsikat és a gyermek-mentőorvosi gépkocsi egységeket. Ezeken kívül továbbá a helyszínen történő mentési feladat ellátására, valamint a szárazföldi átadási pontig történő szállításra alkalmas sürgősségi mentőhajóval, transzplantációs mentő-gépkocsival és végül Tömeges Baleseti Egységgel is történhet ezentúl a mentés. Így összességében 11 helyett immáron 17 különféle mentőegység vethető be földön, vízen, levegőben.

Apróbb változtatás történt a mentés során végzett tevékenység típusai között, itt módosult az őrzött betegszállítás opció: „mentési készenlétet igénylő őrzött betegszállítás”-ra, valamint kiegészült a lista egy ponttal, ez pedig a: „szervátültetéssel kapcsolatos mentési feladatok”. Ugyan ez, a 3. § kiegészül egy (5) bekezdéssel, ami tisztázza mire is való egy mentőjármű: „(5) A mentőjármű általános mentést, koraszülött mentést és koraszülött szállítást, mentési készenlétet igénylő őrzött betegszállítást, mozgóőrségi, rendezvénybiztosítási, továbbá transzplantációhoz kapcsolódó tevékenységet végző közúti mentőjármű, amely lehet a mentést végző szervezet tulajdonában vagy – erre irányuló külön megállapodás alapján – annak használatában. A mentőjárműre vonatkozó részletes feltételeket az 1. melléklet határozza meg.”

Személyi feltételek

További változtatások, hogy szigorodnak a különféle munkakörök betöltéséhez szükséges személyi feltételek. Pl. a mentőgépkocsi-vezetőknek jelentősen kiterjesztették a betegellátás, betegségek, tünetek felismerésének követelményeit, így ezentúl tisztában kell lenniük, többek között az életveszélyes belgyógyászati betegségek felismerésével vagy éppen a segélykocsi kérésének indikációival, az eddigiek mellett természetesen. Egyre inkább érdemes lesz minden gépésznek is elvégezni az ápolói képzést tehát. Ugyan így megfogalmazták az elvárásokat a mentőhajón szolgáló szakszemélyzet felé is.

Szigorodtak az esetkocsin mentőorvosként foglalkoztathatók előírásai is, így pl. a törzsképzési idejét töltő rezidens csak akkor kezdheti meg szolgálatát mentőorvosként, ha VI. éves orvostanhallgatóként az eddigi 300 helyett, legalább 720 órát dolgozott mentőtiszti beosztásban. Ezeken kívül, ahogy említettem, szinte minden munkakörben szigorodtak, változtak a feltételek, éppen ezért is érdemes elolvasni.

A tárgyi feltételek

Ahogy az várható volt a 10 éves kocsik esetében "valószínűleg" nem újak lesznek, hanem az új rendeletnek hála még 3 évig forgalomban maradhatnak. A módosított rendelet a mentőgépkocsik élettartamával kapcsolatban így fogalmaz: "A mentőjármű a működési engedély kiadásakor a forgalomba helyezés évétől számítva 13 évesnél idősebb nem lehet." Megjegyzem most már forgalomba helyezéstől számolnak, nem pedig a gyártási évtől. Az MGK. esetén a félautomata defibrillátorok továbbra is csak, mint többletfelszerelés van megjelölve.

Meghatározzák a különféle ellátási szinteken adható gyógyszerek típusait. Az esetkocsikon pedig ettől kezdve alapfelszerelésként kell, hogy szerepeljenek a mobil respirátorok, valamint az intraossziális kanüláláshoz szükséges eszközök, ami viszont remek hír.

A sürgősségi gyermekellátást érintő legfontosabb változás, hogy ezentúl az ilyen feladatot ellátó mentőkocsikon kell lennie felnőtt-ellátáshoz szükséges sürgősségi táskának, így ha szükséges ezen mentőegységek is megkezdhetik a felnőtt betegek szakszerű ellátását.

Mozgóőrség

A módosítás kitér a kiemelt állami ünnepségek egészségügyi biztosítására is, így ezeket most már az OMSZ végzi. A rendezvény biztosítás területén történtek változtatások, szigorítások. Ezekről bővebb infó a Magyar Közlöny ide vonatkozó számában található.


5/2006. (II. 7.) EüM rendelet  a mentésről: RÉGI / ÚJ (Magyar Közlöny 71. szám, .pdf)

süti beállítások módosítása