Sajnos idehaza katasztrófáról-katasztrófára meg kell tapasztalnunk, de leginkább az azt elszenvedőknek, hogy szervezés terén lenne mit fejlődnünk. A hétvégén a Frankfurt am Main repülőtéren összeütközött két utasszállító gép, közel 600-an sérültek, haltak meg.


Szerencsére mindez csak fikció volt, a katasztrófagyakorlat apropója pedig egy új PDA-alapú triage* rendszer tesztelése volt. A lényege, hogy minden, az adott területen talált sérültet, halottat megjelölnek az ekkor szokásos színekkel, de ezen felül egy központi rendszerre is felkerülnek a feltalálás helyével (!) együtt. Ami tehát nagyon fontos, hogy van egy térképünk - esetünkben a frankfurti reptér egyik leszállópályája -, ahol kis pontokként láthatunk minden sérültet. Továbbá készül egy fénykép is a katasztrófát elszenvedett személyekről, valamint pár fontos adattal kiegészítik az "adatlapokat". Nagyon hatékony módja ez a katasztrófaelhárításnak, pontosabban lehet tudni, hol, mennyi és milyen fokú sérültek vannak a katasztrófa helyszínén.

Van hova felzárkóznunk azt hiszem. Véleményem szerint Németország ismét példát mutatott valamiben. Sok sérülthöz pedig, sok mentő kell. Még több infó a Weisbaden112.de-n.


* A progresszív betegellátás osztályozó rendszere, mely akut egészségkárosodás esetén meghatározza az ellátás időbeli sürgősségét, szintjét, és az erőforrások figyelembe vételével a beteg aktuális állapotához megfelelő kapacitást rendel.

süti beállítások módosítása