Pécsett 2011-óta működik mentőorvosi kocsi. A helyi szolgálat a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkája és erőfeszítése nyomán jöhetett létre az országban 3 másik város mellett. Az MGYA képviselőjét és mentőorvosát, Dr. Gesztes Évát kérdeztem a pécsi alakulatról.

Mióta és milyen formában működik Pécsett a gyermekek, újszülöttek ellátásával foglalkozó, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány által üzemeltetett gyermekmentő szolgálat? Kik és milyen megfontolásból hozták létre?

 A pécsi Gyermek Mentőorvosi Kocsi (GyMOK) 2011-ben indult el, 6 évvel az ország első ilyen mentőegységének megjelenése után. Az úttörő mentőegységet is a Magyar Gyermekmentő Alapítvány (MGYA) hívta életre Budapesten 2005-ben. A mentőegységek üzemeltetése az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) szoros együttműködésben zajlik. Az alapítványt szakorvosok és mentőápolók hozták létre azzal a céllal, hogy a Gyermek MOK egységek a gyermekintenzív osztályok meghosszabbított karjaiként működjenek. Összességében kevés súlyos állapotú gyermeknek van szüksége mentőellátásra, ezért megfelelő gyakorlattal rendelkező kórházi szakembert visznek egységeink a helyszínre. Mentőorvosi autóink kórházhoz rendeltek.

 Az alapítvány mennyiben tartozik az Országos Mentőszolgálat kötelékébe, jelenleg Pécsen kívül még hol üzemeltetnek hasonló mentőegységeket?

 Alapítványunk Budapesten, Győrött, Pécsett és idényszerűen a Balaton mellett üzemeltet egységeket az OMSZ-tal közösen.

 Összefoglalná, hogy ennek az egységnek mi a szerepe, miben tud más, esetleg több lenni, mint egy mentőautó?

 Az egység lényege, hogy személyautóval végezzük a mentést (ez gyorsabb kiérkezést tesz lehetővé), beteget nem szállítunk (a szakorvos munkája ezzel jobban kihasználható, mert nem tölti az idejét egy esetlegesen már stabil állapotú beteg szállításával), kórházi gyakorlattal rendelkező orvosokat foglalkoztatunk, intézethez rendelt a mentőautó (klinikán, kórházban állomásozik) és speciális felszereléssel ellátott, mely teljes méretválasztékban elérhető. Az egység emellett egy külön kis szakmai műhelyként is felfogható, mert több szakterületről érkeznek az orvosok (intenzív terápia, gyermekgyógyászat, traumatológia…)

 Miben kell másként tekinteni egy beteg gyermekre, mint a felnőttekre? Speciális eszközök, beavatkozások, gyógyszerek kellenek ehhez? Vannak esetleg új, az alapítvány előtti érában nem meglévő eszközök, amit Önök szereztek be?

 A „gyermek nem kis felnőtt” ahogy szokták is mondani. Más az anatómiai felépítés, máshogy működik a szervezet, más betegségek, sérülések jellemzőek ebben az életkorban. Ebből következően sok esetben másfajta eszközökre, gyógyszerekre van szükség a gyermekek ellátása során. Nagyon sok eszközt Alapítványunk vezetett be a hazai mentésbe.

 Az év 365 napján, a nap 24 órájában igénybe vehetők a gyermekmentők Pécsett? Hogyan áll fel egy szolgálat jelenleg?

 Az egység minden nap 8-20 óráig van szolgálatban. Az éjszaki órákban annyira lecsökken az esetszám, hogy ezért nem tartjuk indokoltnak az éjszaki szolgálatot. Az OMSZ egységei is képesek gyermekeket ellátni, így a picik ekkor is biztonságban vannak.

 Sajnos tudvalevő, hogy a laikus elsősegély (BLS) igen csak döcög Magyarországon. Hogyan látják, a szülők mernek és tudnak is lépni ez irányba, ha gyermekük kerül komolyabb bajba?

 Nagyon változatos a kép ebben a tekintetben. Ha valaki korábban részt vett oktatáson, az rögtön észrevehető, mert jobban, könnyebben megy az elsősegélynyújtás. Sajnos nagyon sok tévhit, rossz berögződés van az emberekben, melyekkel sokszor inkább ártanak, mint használnak a betegeknek.

 A mentésen kívül, ha jól tudom, folyamatosan szerveznek újraélesztéssel kapcsolatos ingyenes tanfolyamokat laikusok számára. Hogyan néz ki egy ilyen és hol lehet rá jelentkezni?

 Érdemes tudni, hogy a legértékesebb idő (az első 10 perc) az elsősegélynyújtók kezében van. Mi csak akkor tudunk eredményesen segíteni, ha a túlélési lánc első láncszemei (megelőzés, elsősegélynyújtás, segélyhívás) rendben egymás után kapcsolódnak. Ingyenes tanfolyamaink országszerte elérhetőek. A képzés kb. 3.5 órát vesz igénybe. Ez alatt az idő alatt átbeszélünk minden vészhelyzetet (fulladás, görcs, magasból esés, forrázás, vérzés, újraélesztés…), hogy mit kell tenni addig, amíg megérkezik a mentő. Sokat beszélünk megelőzésről is, hiszen a balesetek döntő többsége kivédhető. Eddig 8000 laikust, pedagógust, védőnőt képeztünk elsősegélynyújtásra. Tanfolyamainkra honlapunkon, www.mgya.org keresztül e-mailben tudnak jelentkezni.

 Milyen plusz, speciális képzés szükséges, ha valaki átnyergelne a prehospitális gyermekmentésre? Miben látja másnak, mint a felnőttek ellátását?

 Az orvosegyetem elvégzése után orvosainknak szakirányú képzésben kell részt venniük, megfelelő gyakorlatot kell szerezni a területen, mind a kórházban, mind a mentésben. Ezt követően egy-egy tanfolyam elvégzése szükséges még. Gépkocsivezetőinknek szakápolói képesítéssel is rendelkezniük kell.

 Ha Pécsett és/vagy vonzáskörzetében egy gyermek kerül bajba, akkor automatikusan Önöket riasztják vagy a diszpécserközpont mérlegel az eset súlyosságát figyelembe véve és esetleg nem kifejezetten gyermekmentőket küld a helyszínre?

 Autónk bevetéséről az OMSZ iránytó csoportja dönt a 104-es hívószámra bejelentettek alapján. Mérlegelik az eset súlyosságát, a földrajzi helyzetet, a bevethető autók számát és ezek alapján döntenek. Sok esetben úgynevezett lépcsőzetes mentésszervezést látunk, amikor először a beteghez legközelebb lévő mentőegység kezdi meg az ellátást, majd később érkeznek a messzebbről irányított magasabb szintű egységek (GyMOK, helikopter).

 Körülbelül hány esettel számolhatunk egy évben, ahol ellátóként vannak jelen? Sikerül a jelenlegi eszközparkkal és személyi állománnyal megbirkózni a feladattal?

 Mentőautóink éves szinten kb. 3000 beteget részesítenek mentőellátásban. Az eszközpark és személyzet biztosítása folyamatos kihívást jelent.

 Alapítványról révén szó, gondolom a kiadások egy része adományokból kerül finanszírozásra. Aki szeretné, hol és hogyan tudja támogatni a Magyar Gyermekmentő Alapítványt? Mennyire nehéz a folyamatos működtetést megoldani így?

 Alapítványunk állami finanszírozásból nem részesül. 1%-ból, pályázatok útján elnyert összegekből, adományokból biztosítjuk a mentéshez szükséges autókat, eszközöket. Az alapítvány támogatására többféle lehetőség is nyílik, melyet a www.mgya.org oldalon ismerhetnek meg.

Panorama 5FINAL_resize.jpg

Az interjú és a képek a PTE-ÁOK Confabula c. hallgatói lapjában jelent meg nyomtatott formában.

     

süti beállítások módosítása