Az, hogy ma meghalhatott valaki Budapest egyik legforgalmasabb pontján, egy szálloda előtt az úttesten, abban mára sajnos nincs semmi kirívó. Viszont ez annál elszomorítóbb és elgondolkodtatóbb. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk nap, mint nap hagynak cserben állampolgárok, más állampolgárokat az utcán, útszélén, falvakban, városokban, mert elfelejtik, hogy az is ember, meg ők is... a száraz tényekkel, hogy ugye mindenkinek kötelező a tőle elvárható szinten és módon segíteni a bajbajutottakon, már fel sem hoznám. Ennyire nincs már meg az a bizonyos társadalmi felelősségvállalás? Ennyire azt hisszük nekünk nem kell segíteni, mert majd más megteszi?

Ennyire.

5173198_78347d0dac52619aed9b6b8be80c0eaf_wm.jpgfotó: index.hu

Nem lehet elmenni az estet mellett azért sem, mert ez most nagy nyilvánosság előtt zajlott/zajlik (közvetlenül és közvetve is), nem egy "névtelen valaki" fagyott meg a falu szélén, mert rálegyintettek, a "áhhh, biztos részeg, kit érdekel" attitűddel, ami aztán vagy a hírekbe sem kerül be vagy, ha igen, akkor sem üti meg az emberek állampolgárok ingerküszöbét eléggé, hogy elgondolkozzanak egyáltalán rajta, mi is történt valójában.

Egy ember kizuhant egy épületből az útra, ahol az autósok inkább kikerülték, az arra járók közül pont 1 kivételével inkább fotózták és (természetesen) posztolták az esetet, minthogy segítséget nyújtsanak: akárhogy, csak valamit. Nem kellemes szituáció egy ilyen, nem egyszerű kezelni egy ilyet, de ez nem lehet kifogás senki számára. (Hasonló esetről már beszámoltam egyszer itt). Az egyébként bystander-effektusnak elnevezett dologról videó itt.

Az emberek hozzáállása és hozzáértése egy sérülthöz, beteghez egymástól szétválaszthatatlan kettőst alkot. Egyik sem jobb, mint a másik, így mindkettő ugyan olyan szörnyű. Egy laikustól nem több az elvárás, mint, hogy ismerje fel a bajt, értesítse a mentőket, kezdje meg az újraélesztést vagy maradjon a bajbajutottal, vagy tegye amit tud az adott helyzetben. Az újraélesztésről is nem véletlenül jelent meg már annyi külföldi figyelemfelkeltő videó, kampány: nem ördöngősség, viszont pont arra jó, hogy a mentők vagy egyéb szakszerű segítség megérkezéséig esélyt adjunk, vagy növeljük azt élet-halál közt lévő embertársunk számára.

Legalább ilyen esetben meg kéne tanulni nem átlagos magyar közönnyel szemlélni az eseményeket, mert ki tudja ki fölött fognak átlépni legközelebb...

Az összes ott bámészkodó és segítségadást elszalasztó állampolgárnak nyugodalmas jó éjszakát!

UPDATE! Nyilatkozott az Origonak az a férfi, aki egyedüliként próbált meg segíteni.

       

süti beállítások módosítása