A napokban megjelent (újra) a neten az a hírlevél/infó/e-mail/felhívás, de mindegy is minek nevezzük, ami azt igyekszik elmagyarázni, hogyan ússzunk meg egy szívrohamot egyedül, segítség nélkül. A legszomorúbb az egészben az - azon egyszerű tényen kívül, hogy nem igaz - hogy a Videoklinika.hu facebook oldalán is látható, egy olyan oldalén, ahol orvosok és szakemberek szoktak tanácsokat adni, beszélni különféle betegségekről.

Namármost.

Ahogy azt az urbanlegends.hu-n is olvashatjuk, több mint 10 éves múltja van már a körlevélnek. A levélben tanácsként a következőt olvashatjuk: "Amikor az ember hirtelen éles fájdalmas érez a mellkasában, tíz másodperce van cselekedni, mielőtt elveszíti az eszméletét! Ne ess pánikba, hanem kezdj el erősen köhögni. Lélegezz mélyeket és köhögj hosszan, mintha fel kellene valamit köhögnöd. Ismételd a lélegzést/köhögést addig, amíg a szíved el nem kezd újra dobogni. A mély lélegzet oxigént juttat a tüdőbe, a köhögés pedig 'lökést' ad a szívnek, hogy újra kezdjen dobogni, elindítva ezzel a vér áramlását...."

videokl.jpgA Magyar Kardiológusok Társasága felhívja a figyelmet, hogy a szívinfarktus nem akadályozható meg köhögéssel - ám a levélnek van valamiféle valóságalapja. A Házipatika.hu-nak nyilatkozó Dr. Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának leendő elnöke szerint a körlevélben leírt módszert csak akkor szabad alkalmazni, ha orvosi felügyelet mellett történik a szívroham! A szívritmuszavar fellépésekor, ha az orvos az EKG-n, vagy a monitor képernyőjén észleli az eltérést, valóban érdemes azonnal felszólítani a beteget, hogy köhögjön, ugyanis a mellkas ütemes, köhögéssel kiváltott összerándulásai olykor képesek az éppen megálló szívnek mechanikus ingert adni és spontán kontrakciót, összehúzódást generálni. Tudni kell azonban - hangsúlyozta a szakember -, hogy ezt a módszert csak és kizárólag orvosi utasításra, a monitoron észlelt szívmegállás idején szabad alkalmazni, egyébként csak ártunk vele.

A lényeg tehát, hogy ha valaki infarktus jeleit véli felfedezni magán (Ezek: erős, szorító mellkasi fájdalom, megsemmisítő érzés, ami esetleg kisugározhat a nyakba, állkapocsba, bal karba, gyors és gyenge pulzus, verejtékezés, hányinger, esetleg nehézlégzés) azonnal helyezze nyugalomba magát, hívjon mentőt (104) és NE kezdjen bele az erőltetett köhögésbe és hasonló dolgokba, amikre a körlevél buzdít!

      

blogtört.png

süti beállítások módosítása