Az évértékelő poszt eddig még nem jött össze, pedig lenne mit értékelni. A tavalyi év nem volt éppen eseménymentes a magyarországi mentés - azért továbbra is - állóvizében. Boldog új évet kívánok azonban itt is minden kedves Olvasómnak! Az idei év első posztja egy felhívás, a már hagyományosnak is mondható, az újraélesztés fontosságát interaktívan propagáló Országos Elsősegély-ismereti Versenyé. Az Országos Mentőszolgálat által meghirdetett verseny évről-évre tömegeket mozgat meg és ami a legfontosabb, hogy teszi mindezt a fiatalokkal, így segítve egy újfajta szemlélet kialakítását, ami igen csak üdvözlendő.

A szív halottak 70% újraéleszthető lenne az első 3 percben

Az Európai Unióban, így hazánkban is a vezető halálok a szív- és érrendszeri betegségek valamelyike. Honfitársaink kicsit több mint felét így veszítjük el. Ezen belül, az úgy nevezett hirtelen szívhalál kiemelt figyelmet érdemel, hisz becslések szerint 25 percenként szedi áldozatait. Azonban érdemes tudni, hogy a hirtelen szívhalál hátterében lévő keringészavar (kamra fibrilláció) jó eséllyel rendezhető az első 3-5 percben, vagy is akkor, amikor a mentők még nem értek a helyszínre. A bajba jutott életesélyei a helyszínen lévő laikustól, akár tőled függnek.

http://oev.atom.hu/images/fejlec_bg.gif

Te tudnád, mit kell tenni? 

Az Országos Mentőszolgálat idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg az Országos Elsősegély- ismereti Versenyt, melynek célja, hogy fejlessze az iskoláskorúak elsősegély-ismereteit. A verseny három internetes fordulóból áll, amelyeken keresztül megtanulhatják a versenyzők a segélynyújtást, továbbá jelentősen fejlesztheti az egészséges életmóddal kapcsolatos tudásukat.  A csapatot alkotó három fő jelentkezhet azonos iskolából, de baráti társaságok, szervezetek, sőt határon túli csapatok jelentkezését is várják. A legjobb csapatok részt vehetnek a két napos budapesti döntőn, ahol élethű baleseti-szimulációkban kell helytállniuk.

Tanulj meg életet menteni! 

Hazánkban a legtöbb fiatalkorú baleset miatt veszti életét. Évente mintegy 200 iskoláskorú gyermeket veszítünk el és említett korosztály (6-19 év) kórházi ellátásának a száma meghaladja a 15 ezret évente.  A balesetek kivétel nélkül megelőzhetők lennének, így a fent említett közel hétosztálynyi gyermek is életben maradhatna! Ugyanakkor jelentős hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a sérülést követően milyen beavatkozások történnek az első néhány percben, ugyanis ezen időintervallum az, amely a leginkább meghatározza a bajba jutott életesélyeit. A mentők átlagosan 15 perc alatt érnek a helyszínre, a helyszínen lévő laikusok beavatkozása tehát kulcsfontosságú.  Te tudnád, mit kell tenni?  Sajnos a hazai lakosság elsősegély-ismeretei igen hiányosak. Alig minden 200. ember tud csak szakszerűen segítséget nyújtani. 

Tanuld meg te is! 

Az Országos Mentőszolgálat idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg az Országos Elsősegély- ismereti Versenyt. A verseny célja, hogy a diákok megtanulják a segélynyújtást, így azok jelentkezését is várják, akik még nem jártasak a témában.  A versenyt két kategóriában, 5-8. és 9-12. osztályos tanulók részére hirdetik meg. A két kategóriában a versenyfeladatok részben eltérőek. A versenyre háromfős csapatok jelentkezését várják, egy iskola több csapattal is képviseltetheti magát, nem feltétel, hogy egy csapatban csak azonos korú diákok versenyezzenek, a csapattagok életkora azonban azonos kategóriába tartozzon. Felkészítő lehet pedagógus, egészségügyi dolgozó, de akár szülő is. Nevezhetnek határon túli csapatok és iskolától független szervezetek (alapítványok, diákmozgalmak, önképzőkörök stb.). 

A verseny első három fordulója az interneten keresztül zajlik. A döntőre, amely Budapesten kerül megrendezésre, a legjobban szereplő csapatok kapnak meghívást. Egy-egy iskola maximum egy csapatot delegálhat, azonos pontszám esetén az iskola dönti el, melyik csapatát szerepelteti a döntőn. Az első forduló megjelenése 2012. január 23. 

További felvilágosítás a verseny honlapján http://www.oev.hu

 

süti beállítások módosítása