Karzt 2011.08.15. 21:26

Mentés... másként

Mikor tavaly Németországban jártam egy VW Crafter Delfisen tölthettem 2 napot, most szerencsémre egy Tigis jutott 1 hétre. Ezt a típust is az a cég gyártja mely egyébként a magyar mentőautó tenderen is indult idén. Azt kell, hogy mondjam egy hét alatt nem sikerült kifogásolni valót találnom rajta, leszámítva talán az idegesítő német szirénákat, de ez már más kérdés. Ilyen egy igazi mentőautó, szerintem.

Először is a külső. A Tigis ezen típusa  a mai – mondjuk - trendnek megfelelően nagy, doboz felépítménnyel  rendelkezik, ami mindenek előtt nagy helyet biztosít. A kocsi teteje is ötletes, hasonló, mint a Delfiseken, áramvonalas és szerintem kifejezettet dizájnos. Az elől, oldalt és hátul található kék lámpák LED-villogók mind nappal, de kifejezetten éjszaka könnyen észrevehetők, de ez enyhe kifejezés, mert éjszaka tényleg minden bekékül mentőautó körül. Lényeg a lényeg: körülményektől függetlenül jól észrevehetővé teszi a kocsit. Oldalt és hátul megtaláljuk a kárhelylámpákat, hátul pedig a tolatókamerát.

A külsőnél, csak a belső érdekesebb. Elég hely van benn 4 személynek (plusz egy betegnek persze), annál is inkább, mert a hordágyat kedvünkre mozgathatjuk, ami ezen a kocsin egyébként a Ferno Mondial típusa, ez kb. olyan, mint a Stryker hordágyak és tálcáik. A kocsi mondhatjuk lelke a hordágy felett elhelyezett érintőképernyős kijelző, ahonnan állíthatunk mindent a kocsin belül és kívül, így: kárhelylámpákat, belső világítást, légkondit, fűtést, órát és végül a hordágyat (fel, le, jobbra, balra, shock-pozícióba, külön rugózást, stb). A plafonon ezen kívül még van beépített csatlakozója az EKG-monitornak, pulzoxinak, vérnyomásmérőnek és persze az oxigénnek, így kvázi nem a falra van kötve a beteg, hanem a plafonra, azaz mindkét oldalról könnyen megközelíthető. A tetőmodul belsejének pedig a legmenőbb eleme kétségkívül a változtatható színű és fényerősségű ledsor, ami leginkább gyerekek, vagy ideges betegek lenyugtatására szolgál, ilyen fajta alternatívaként nem egy megszokott dolog, azt hiszem. Én minden esetre eljátszadoztam vele.

A beépített bútorzat is teljesen rendben van. Az egész mentő belső felülete hézag és illesztés mentes, ami higiénikus és könnyű takarítást tesz lehetővé. Az ajtóval szemben a vezetőfülke mögött elfér a mentőtáska, ami igaz inkább hátizsák, mindennel, ami kellhet a helyszínen. Említést érdemelnek még az itt szintén helyet kapott infúzió, gyógyszermelegítő  és hűtő tárolók. Szintén elől a hordszék, a hordágyak mellett pedig mindkét oldalon egy-egy kihajtható szék található. 

Az oxigénpalackok az autóban kaptak helyet, ellentétben a különféle mentéstechnikai eszközökkel (spineboard, rögzítők, sínek stb…) melyek kívülről érhetők el. A betegtér ajtajának nyitásakor pedig automatikusan előjön a lelépést segítő rács, nem kell lábbal előhalászni…

A kék LED villogók a vezetőfülke közepén elhelyezett kontroll panelről vezérelhetők, a sziréna pedig egy pedállal a vezető oldalán. Ahogy ezt is, sok mentőautót automata váltóval szerelnek fel, így kuplungozás helyett szirénázhatunk.

Mindent összefoglalva nekem nagyon tetszett a kocsi, tényleg kényelmes, praktikus, gyors, jól használható és persze szép. Nem jártunk volna rosszul velük idehaza sem, de hát…

Galéria a belsőről itt!

 

süti beállítások módosítása