A legújabb mentőautókon kívül, a látogatásom legjobb része eddig a hannoveri mentőápoló és mentőtisztképző akadémia. Szubjektív bemutató következik.

Volt szerencsém megtekinteni a Hannoverben található, a Die Johanniter mentőszervezet által üzemeltetett akadémiát. A létesítményben mentőápoló és mentőtiszt képzés zajlik főként, körülbelül 1000 fővel. Az akadémia legjobb része kétség kívül a hatalmas aréna, ahol minden, de tényleg minden szituációt szimulálni tudnak, felkészítve a leendő mentőket a legváratlanabb dolgokra is a helyszíneken. De kezdjük az elejétől.

http://img8.indafoto.hu/5/5/100735_62820cbab01814a66bddb7a60f15e180/12701009_9f014e41749848f126f5bdacd964e0c4_l.jpg

Az oktatás színvonala szerintem elsőosztályú, itt tényleg minden adott ahhoz, hogy a legjobb szakemberek kerüljenek ki az utcákra. Természetesen megelőlegezve a bizalmat az elméleti képzésnek is, mivel arról persze nem tudok nyilatkozni, de ha a gyakorlati képzés színvonalát vesszük, azt hiszem kétségeink nem lehetnek. Az elméleti tantermek mellett vannak persze gyakorlati tantermeket, ahol az itthoni ambubabák mellett ott vannak a sokszor annyiba kerülő, legmodernebb fantomok, kezdve az újszülöttel, a gyereken át a különböző felnőtt fantomokkal bezárólag. Megtalálhatóak az újabb szériás defibrillátorok, leszívók, lélegeztetőgépek, hogy legyen min tanulni. Eszközök híján tényleg nincs az intézet, ami ma a modern mentésben szerepel az itt megtalálható.

Ahogy azt említettem a legjobb rész a hatalmas szimulációs aréna. Itt mindenki álla leesne látván az igazi helikoptert (!), Delfist, összetört kocsit, motort, kamiont, a berendezett lakást és még sorolhatnánk.

http://img2.indafoto.hu/5/5/100735_62820cbab01814a66bddb7a60f15e180/12701145_adedddbcf4ecc4022be5c50083a397e8_m.jpg

A helikopter több szempontból is egyedülálló. Egyrészt mert országszerte csupán pár darab ilyen van, de ami igazi kuriózuma a hannoverinek az az, hogy mozgatható, valódi zaj hallható, sőt még a külső körülmények is változtathatók. Így a felszállás, a repülés, légörvények és leszállás mind-mind imitálható, ami nem elhanyagolható apróság a valóságban sem.

Az egész gép, de gyakorlatilag az egész aréna be van kamerázva és egy külön, nem akármilyen irányítófülkéből a tanulók minden mozdulata figyelhető, videóra vehető és később elemzés céljából visszanézhető.

Aztán rögtön itt van egy eredeti Delfis, teljesen felszerelve, ahogy az a valóságban is használatos.

Mindezek mellett a különféle járművek, majd a berendezett lakás ad lehetőséget az éles helyzetek gyakorlására. Itt a különlegesség az, hogy valódi időjárási viszonyokat teremthetnek, köddel, viharral, sőt még a füstöt is bevethetik a lakásban.

Végül pedig a vizsgák. A vizsgákon baleseti szimulációs színészek vesznek részt, vérrel, műsebbel, ilyen-olyan eljátszott betegséggel.

Azt hiszem a képek is magukért beszélnek, hogy itt tényleg minden a legmagasabb színvonalon történik. Lényeg a lényeg: az oktatókon és lehetőségeken semmi sem múlik, innentől tényleg csak az ott tanulók hozzáállása a kérdés.

Röviden még a képzésről annyit, hogy itt Németországban egy mentőápoló nagyjából 50-60 órás képzésen veszt részt, kórházi és mentőápolói gyakorlattal együtt, míg a mentőtisztek képzése 2 év. A kompetenciák terén Magyarország vezet, hiszen a német mentőtisztek nem gyógyszerelhetnek és eszközös beavatkozási terük is igen csak leszűkített.

Képek a tovább után!

süti beállítások módosítása