Az EMS1.com online magazinban nem rég megjelent, egy még 2008-ban történt eset utóéletével foglalkozó cikk érdekes tanulságokkal szolgál mind mentőknek, mind hozzátartozóknak. A történetben egy család veszti el hozzátartozóját végakarata miatt.

Az eset sok szempontból sem egyszerű, így jogilag sem az, hiszen a páciens élő végakarata (living will) értelmében rendelkezett a mentőtiszt a telefonon keresztül megkérdezett orvos jóváhagyásával. Jogilag tehát az ellátást végző mentők helyesen cselekedtek, ahogy ez a cikkből is kiderül, igaz a videóban már másképp látják mindezt. Az azonban igaz, hogy az újraélesztés visszautasítására létezik egy külön dokumentum a DNAR (Do not attempt resuscitation) nyilatkozat. Ilyen esetben persze az ellátást végzőnek, amennyiben arra felhatalmazása van, a beteg végakaratának megfelelően kell eljárnia.

fotó: OrangeCityWatch.com

Idehaza is lehetőség van az Egészségügyi Törvény alapján elkészíttetni egy olyan hivatalos dokumentumot, amelyben a nagykorú személy belátóképessége (cselekvőképessége) birtokában, közokiratban arról nyilatkozik, hogy cselekvőképtelensége esetén milyen életvégi orvosi vizsgálatokat, beavatkozásokat fogad el, illetve utasít vissza. A belátóképesség megítéléséhez pszichiáter szakorvos 1 hónapnál nem régebbi szakvéleménye szükséges. Az életmentő beavatkozások visszautasítása még inkább szabályozott, hiszen egyetlen esetben kérhető és ítélhető oda, amennyiben a beteg gyógyíthatatlan betegségben szenved.

A nyilatkozatban megnevezhető egy személy, aki jól ismeri a beteget, értékrendjét, így ha a dokumentumban szereplő személy döntésképtelenné válik, utóbbi dönthet a további kezelésről, vagy éppen annak elhagyásáról. Minderről a 117/1998. (VI. 16.) Korm. rendelet: egyes egészségügyi ellátások visszautasításának részletes szabályairól rendelkezik. Magyarországon a törvény e rendelkezései alapján újraélesztés visszautasítása mindeddig nem történt.

A tájékozott beleegyezés és az előzetes rendelkezés kérdése tehát még igen csak kiforratlan. Idehaza még nem készült számottevő, átfogó kutatás, próbálkozás ezen kérdések tisztázására.


Kapcsolódó anyagok: Minőség az egészségügyben - az érdekelt felek szempontjai, betegjogok, betegoktatás | „ÉLŐ VÉGAKARAT” - kérdőív | Kegyes halál blog

 

süti beállítások módosítása