Az automata defibrillátorok (AED) térhódításának kétség kívül csak pozitív következményei vannak. Ma már egyre inkább kezd általánossá válni, egyre többen tanulják meg a használatát és ezáltal magabiztosabban tudják alkalmazni. Az egyik probléma tehát, ha még messzi nem megoldott, de már haladunk annak megoldása felé. A másik probléma a minél nagyobb AED lefedettség elérése, ami szintlén jelentős akadályt képez. Na pont erre lehet(ne) megoldás egy német ötlet, miszerint elég lenne egy defibrillátor, egy repülő drón és egy mobil app.

Szívinfarktusnál sok esetben jól jön a defibrillátor, hiszen az esetek egy részében előbb vagy utóbb fenn áll egy potenciálisan halálos kimenetelű szívritmuszavar. Egy német non-profit cég, a Definetz elképzelése szerint drónok segítségével juttatnák el ezeket az eszközöket oda, ahol arra szükség van. A cég be is jelentett már egy koncepciót, mellyel egy defibrillátor, egy repülő drón (Height Tech fejlesztés) és egy GPS-képes okostelefon segítségével elvben életet is menthetünk.

http://www.definetz.de/images/stories/Fotos2013/_1160520s.jpg

A cég elmondása szerint a robothelikopterük 10 km sugarú körben lenne képes mozogni és kb. 70 km/h sebességgel repülhetne. A Defikopter olyannyira koncepció csupán, hogy egyelőre nem határozták meg, mikortól árulnák az eszközt, ami egyébként saccperkábé 20.000 Euro lenne a mittelbayerische.de szerint vagy éppen mikorra készülne el a szükséges app.

A megvalósulásig tehát még hosszú út vezet, de elvben tök jól hangzik. Elvben. Egy ilyen eszköz megfelelő működéséhez azért nem elég a fent említett 3 dolog. Akár mennyire is élünk ma egy appokkal és kütyükkel teli világban egy ilyen lehetőség kihasználása nem biztos, hogy túlságosan magas lenne, ha egyáltalán. Ezen kívül ne feledjük, hogy a 10km-es lefedettség nem olyan nagy. Ma már idehaza is sok frekventált helyen találni automata defibrillátorokat, így talán leginkább a ritkábban lakott vidéki területeken érné meg a telepítés, ami viszont nem kevés eszközt jelentene, igaz a németek azért megoldanák, ha erről lenne szó. Másik bökkenő a jelen helyzetben az lehet, hogy a német hatóságok csak úgy engedélyeznek pilóta nélküli robotrepülőket repülni, ha azok repülését ember felügyeli, ami plusz erőforrásokat igényel.

Először azt hittem, hogy ezt már tényként közölhetjük, de mint az kiderült: nem. Minden esetre, ha belegondolunk, hol tart ma Németország a mentésben innováció és körülmények terén, talán ez is megvalósul és működni tud, akkor pedig életeket menthet.

http://img.welt.de/img/duesseldorf/crop119384182/3708726426-ci3x2l-w620/Drohne-soll-Menschen-vor-Herztod-retten-5-.jpg

   

süti beállítások módosítása