Emlékeztek még Vinnie Jones nem is olyan régi videójára, amiben kivételesen jót cselekszik és megment egy embert hands-only, azaz csak kompressziókkal végzett újraélesztéssel? A kampányt a British Heart Foundation követte el. Most meg megy a balhé Angliában, hogy annyira azért nem jó ilyeneket, így mutogatni.

A videóban láthatjuk, ahogy Vinnie két kollégája bedobja a delikvenst neki. Miután kiderül, hogy nem lélegzik az illető, Vinnie Jones elmondja, hogy ilyenkor újraélesztést kell kezdenünk azonnal, de mindjárt az elején hívjuk a mentőket. A kampány célja a már a blogon is sokszor említett hands-only CPR, csak a kompressziókkal, azaz szívmasszázzsal végzett újraélesztés ismertetése. Ekkor elhangzik az is, hogy "No kissin'. You only kiss your missus on the lips." - ami annyit tesz körülbelül, hogy "Nincs csókolózás. Csak a nődet csókolod szájon.".

http://images.icnetwork.co.uk/upl/nechronical/jan2012/2/6/vinnie-jones-who-is-supporting-the-british-heart-foundation-s-hands-only-cpr-campaign-598196768.jpg

A reklám bemutatása óta összesen 20 panasz érkezett az angliai hatóságokhoz, mondván a kampány káros volt, mert bizonytalanságba taszítja a cselekvőt, hátha hibás volt mindaz amit látott, így adott helyzetben nem tudja mit is tegyen.

A British Heart Foundation szóvivője elmondta, hogy 15 esetről van tudomásuk, ahol a reklámban látottak miatt menekült meg valaki, és igaz, hogy a szájból szájba lélegeztetés is része legmagasabb standardnak, de a csak "kézzel végzett" újraélesztés a második legjobb dolog, mait tehetünk ilyen esetekben.

A szóvivő szintén hozzátette, hogy látván a statisztikákat, miszerint kórházon kívül alig 10% a túlélési arány, az alapítvány úgy gondolta, ezen változtatni kell, miközben a valóság az, hogy a legtöbb ember nem tudja, hogyan végezze az újraélesztést.

A helyi médiahatóság végül pontot tett az ügy végére, hivatalosan is megvédte a reklámot és elismerte, hogy a szándék továbbá a bemutatott CPR technika rendben voltak.

Nem lehet elégszer hangoztatni, hogy a megkezdett és hatásos, akár csak szívmasszázst végző elsősegélynyújtók is jelentősen növelik a bajba jutottak túlélési esélyeit. Szóval csak gyorsan és kemény, ha szükséges!

A Telegraph írta meg.

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a blog Facebook oldalához!

 

süti beállítások módosítása