Az USA-ban lassan létrejöhet a "segélyhívó 2.0". Előrelépések történtek ugyan is egy olyan új segélyhívórendszer bevezetése felé, mely lehetővé tenné a telefonhívásokon kívül, egyéb módon történő segélykéréseket is, mint pl. SMS-, videó-, képek küldését. Nincs minden kerítés kolbászból ott sem, így a finanszírozás kérdése még nem tisztázott, éppen ezért kezdetben vélhetőleg csak az SMS-küldés lehetőségét fogják biztosítani a 911-re. Magyarországon egyébként az Országos Mentőszolgálat és a SINOSZ megegyezése alapján lehetőség van SMS-ben segítséget kérnünk, de nem a 104-es vagy 112-es számon. Erről bővebb infó itt!

http://www.i-mobile1.com/wp-content/plugins/rss-poster/cache/42eb3_call-9111.jpgAz ötlet nem hülyeség. Számos helyzetben jól jöhet, ha nem szóban, hanem szövegben tudunk segítséget kérni. Ez az opció persze leginkább azoknak lenne akár életmentő is, akiket mondjuk épp egy fegyveres akar megölni a lakásában, nem kérdés, hogy ekkor előnyös nem megszólalni, csak pötyögni.

A képek és videók küldésének lehetősége már sokkal inkább fontos lehet a mentőknek, tűzoltóknak. Ha lehetőség lenne mondjuk élő videófelvételeket küldeni a központnak, jobban feltudnának készülni a kárhelyen történtekre. Nem beszélve arról, hogy egy-egy eset kapcsán a mentésirányítók is hatásosabban tudnák segíteni a helyszínen tartózkodókat, ha nagyjából látják is mi történik ott. A technológia pedig már sokaknak elérhető.

A változtatásokat egyébként az a mostani helyzet is sürgeti, hogy sokan próbálnak meg szöveges üzenetet, képeket stb. küldeni a 911-re, de hiába, mivel ez ma nem megoldott, az üzenetek elvesznek valahol. Példaként a hírhedt 2007-es virginiai műszaki egyetemen történt lövöldözést hozták, ahol többen próbálták meg értesíteni a segélyszolgálatokat sms-ben.

A legalább szöveges üzenetek fogadására alkalmas rendszer felállításának összköltségét kb. 1,5-2,6 milliárd dollárra becsülik. A tesztelés már folyik néhány központban, így jövőre akár elérhetővé válhat a rendszer az Egyesült Államok egész területén.

via: Mobiledia 

süti beállítások módosítása