Értesüléseink szerint a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által meghirdetett költségvetési zárolásból 3,3 milliárd az egészségügyi ágazat kereteit csökkenti.

Így például az ÁNTSZ és az Országos Mentőszolgálat kerete 400-400 millió forinttal, a szak­államtitkárság fejezeti előirányzata 61 millióval, a fejlesztések 57 millióval, a nonprofit és civil szervezetek támogatása 4,3 millió forinttal lenne kevesebb. Több háttérintézmény, köztük az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal 200 millió, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet 180 millió, az Országos Vérellátó Szolgálat 50 millió forinttal járul hozzá az összeszedendő összeghez. A zárolási kötelezettség fennmaradó részét, mintegy kétmilliárd forintot az Egészségbiztosítási Alap összevont szakellátási kasszájából vennék el. Ez azért is érdekes, mert innen már amúgy is hiányzik 38 milliárd forint, amit az egészségügyi dolgozók bérére, úgynevezett célelőirányzatok rubrikába különítettek el. Információink szerint, ha valóban elveszik például a mentőszolgálattól a jelzett összeget, a menedzsmentnek át kell gondolnia, mit és hogyan csoportosítsanak át. Elhalaszthatják a felújításokat, de ez veszélyeztetheti a mentésben részt vevők munkáját. Megeshet, hogy szükség esetén a 24 órás esetkocsik munkaidejét korlátozzák majd a felére. Az OMSZ gazdálkodását gyengíti az is, hogy a kötelező garantált munkabér fedezetét a mai napig nem kapták meg a kormánytól. Csak emiatt 820 millió forint hiányzik a kasszájukból. Ehhez adódhat a zárolás részeként a 400 millió forint. Lapunk úgy tudja: a nehézségekkel Szócska Miklós államtitkár is tisztában van, és az egészségügyet érintő zárolások minimalizálása miatt egyeztetést kezdeményezett a kormányzattal.

A cikk a nol.hu-n jelent meg és eredetiben itt olvasható.

        

blogtört.png

A bejegyzés trackback címe:

https://mentok.blog.hu/api/trackback/id/tr124894478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.