Július 15-én, asárnap, ünnepélyes eskütételt követően megalakult a Hunor Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet, amely belföldön és külföldön is végez majd mentőtevékenységet.

Pintér Sándor belügyminiszter a bátrak között is a legbátrabbaknak nevezte köszöntőjében a most megalakult szervezet tagjait. Mint mondta, a Hunor mentőszervezet Magyarország legnagyobb hivatásos, önkéntes mentőcsapata, amelynek tagjai külföldön is helyt fognak állni.

A belügyi tárca vezetője nemzeti ügynek nevezte a katasztrófavédelmet. Mint fogalmazott: hazánk biztonságáért mindannyian felelősek vagyunk. Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a magyarországi katasztrófavédelem az elmúlt években gyökeres változásokon, jelentős szemléletváltozáson ment keresztül.

A miniszter hozzátette: a katasztrófavédelem nemzetközi ügy is, felelősséget nem pusztán Magyarország biztonságáért kell vállalni, a nemzetközi segítségnyújtás fontos feladata minden országnak, így hazánknak is. Az emberi életek oltalma, a védekezés, a helyreállítás, a rend és biztonság nem ismer határokat - fűzte hozzá. Pintér Sándor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a magyar polgári védelem szakemberei a szomszédos országokban, illetve Japánban, Srí Lankán és Indonéziában történt természeti katasztrófák után is segítséget nyújtottak. A belügyminiszter azt ígérte, biztosítani fogják a Hunor részére a legkorszerűbb speciális felszereléseket.

A budai Várban rendezett ünnepségen a mentőszervezet csaknem kilencven tagja tett esküt a nemzeti lobogó, az alaptörvény egy példánya és a Szent Korona másolata előtt. A Hunor létszáma 2013-ra a tervek szerint meghaladja majd a kétszázat.

A belügyminiszter által a szervezetnek adományozott csapatzászlót egyházi méltóságok áldottak meg. A Hunor munkatársai katasztrófa esetén Budapesten három, vidéken nyolc, külföldön pedig 48 órán belül tudnak a bajbajutottak segítségére sietni. Feladatuk elsősorban romok alatt rekedt áldozatok felkutatása és mentése lesz. A Hunor tagjainak októberben az ENSZ szakemberei előtt kell minősítő vizsgát tenniük. A mentőszervezetet ezt követően veszik "nehéz minősítésű" városi kutató- és mentőcsapatként nemzetközi nyilvántartásba.

fotó, forrás: MTI

   

A bejegyzés trackback címe:

https://mentok.blog.hu/api/trackback/id/tr544663719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.