Budapest Főváros XV. kerület Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériumának jogelődje, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jóvoltából új mentőállomás épülhetett a XV. kerületben. A mentőállomás ünnepélyes átadására 2012. július 12-én 11 órakor került sor. 

Rákospalotán a Mentő utcában, a régi MÁV telepen működött idáig az Országos Mentőszolgálat XV. kerületi egysége. Ez az épület azonban nem felelt meg a XXI. század korszerű követelményeinek, falai vizesedtek, ezáltal repedeztek, mind az épület héjazata, mind tetőszerkezete javításra szorult. Ezen javítások és a követelményeknek megfelelő műszaki felújítás, jelentős beruházási költségvonzata miatt, bővítésre és fejlesztésre való alkalmatlansága miatt, s amiatt, hogy az OMSZ csak bérlőként használta a Mentő utcai épületet, nem lett volna gazdaságos. Az épület a személyzet megfelelő elhelyezésére, munkavégzésre nem volt már alkalmas. 

Ezen okoknál fogva a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és Budapest Főváros XV. kerületének Önkormányzata Támogatási szerződést kötött, amellyel a minisztérium 86,5 millió forintos támogatásáról biztosította a beruházás megvalósulását, egy új mentőállomás kiépítését. A XV. kerület Önkormányzata vállalta 78,1 millió forint értékben a beruházáshoz szükséges bontási és építési engedélyezési eljárás lefolytatását, az engedélyek beszerzését, a terület tűzszerészeti-, kármentesítési- és talajmechanikai vizsgálatát, a közbeszerzési eljárás lebonyolítását, az elkészült épület működéséhez szükséges berendezésekkel való felszerelését, az épület teljesen önálló működésének és megközelíthetőségének kialakítását. A beruházás bruttó 176,8 millió forint összköltséggel valósult meg, így az Önkormányzat további 12,1 millió forinttal segítette az új mentőállomás megépülését. 

Az Észak- pesti Kórház területe, a terület, melyen a beruházás megvalósult a Magyar Állam és a XV. kerületi Önkormányzat közös tulajdona, az Országos Mentőszolgálat használati jogával. A mentőállomás kiépítését a kerület egyik gazdasági társasága a RUP-15, Rákospalota- Újpalota- Pestújhely Városfejlesztési Kft. bonyolította le az OMSZ építész és egészségügyi szakembereinek ellenőrzése mellett, a volt „Orosz- kórház” területén, egy omladozó földszintes épület elbontásával, annak helyén. Az Őrjárat és Neptun utca által határolt sarkon eredetileg egy raktárként használt, de valójában katonai mentőállomásnak készült épült állt. Ennek helyén, egy 1650m2 nagyságú terület lehatárolásával mintegy 421m2 kiépített területtel került kialakításra az új mentőállomás, a környező fák megóvásával. A mentőállomást értékes növényállomány, zöldövezet veszi körül, mely a terület 41 százalékát teszi ki. Az épület bár az Észak-pesti Kórház területén található, teljesen önálló, közművekkel ellátott. 

Az új épület megfelel a XXI. század korszerű követelményeinek, mind energetikai szempontból, mind hőtechnikai szempontból. Megfelel a legújabb mentőautók alkalmazásának technikai követelményeinek, melyek az épület két oldalsó szárnyán található garázsokban helyezhetőek el. Az alapvető funkcióra tekintettel, a személyzet befogadását szolgáló főépület, a garázsok között került elhelyezésre, melyből riasztás esetén a mentőautók 20 másodperc alatt elérhetőek. 

Új mentőállomás épült Budapesten

forrás: www.mentok.hu

A főépület nem kíván versenyre kelni a környező műemléki védettséget élvező szecessziós épületekkel, inkább a környező családi házas övezetbe simul bele a régi csűröket, tanyasi épületek világát idéző kinézetével. Egyszerű favázas szerkezettel rendelkezik, melyet a hagyományos népi építészet pajtáinak hatását keltő tetőszerkezet fed. 

A XV. kerület új modern, minden igényt kielégítő, négykocsis, közel 340 m2 hasznos területű mentőállomásának építése 2012 áprilisától júniusáig tartott. Ezen az állomáson 37 fő (15 mentő-gépkocsivezető és 16 ápoló, 6 mentőtiszt, illetve mentőorvos) teljesít szolgálatot. A gépjárműparkba egy esetkocsi, egy kiemelt mentőgépkocsi és két mentőgépkocsi tartozik. 

A mentőállomás ellátási körzetébe tartozik a XV. kerületen kívül (kb. 80 000 fő) a XIV. kerület egy része és az agglomeráció. Az itt dolgozó bajtársak évente több mint 12 000 mentőfeladatot láthatnak el immár az életmentés kiemelt feladatának megfelelő háttérrel.

via: XV. kerületi Önkormányzat sajtóközleménye

 

süti beállítások módosítása