A sürgősségi ellátás - mondjuk úgy - körébe tartozó betegségek, állapotok közül kevés van, ahol annyira számítanának a másodpercek, mint a szívleállásoknál. Az azonnali felismerés majd segítségnyújtás rendkívül fontos, ilyen esetekben a másodpercek dönthetnek életről-halálról. A valóságban rengeteg múlik az állapotot észlelőn, segélynyújtón, így alapvető feladat (kéne, hogy legyen) a minél szélesebb körben történő minőségi elsősegély oktatás.

Azonban miért ne vonhatnánk be az alapszintű újraélesztésben biztos tudással és gyakorlattal bíró embereket a mindennapi "munkába"? Egy új tanulmány ezt a kérdést vizsgálja, és pedig a következőképpen oldaná meg mindezt.

Mindennek az alapja egy mobiltelefonos kapcsolat lenne, melybe integrálnák a helyi katasztrófa-elhárítási rendszert. Amint érkezik a központba egy szívmegállást sejtető segélyhívás az operátorok aktiválnák a "Mobile Lifesaver Sytem"-nek (MLS, azaz Mobil Életmentő Rendszer) keresztelt rendszert és a segélykérő által megadott helyszín közelében (500m) tartózkodó, képzett elsősegélynyújtó megkapná a riasztást. Így a helyszínre tudna sietni és megkezdeni a BLS-t, amíg kiérkeznek a mentők.

http://www.sciencedirect.com/cache/MiamiImageURL/1-s2.0-S0300957211004722-gr1.jpg/0?wchp=dGLzVlB-zSkzk

Az eredmények fényében a rendszer akár működhet is. Összesen 92 "Mobile Responder" (Telefonos Segélynyújtó, TS) aktiválása történt meg a tanulmány ideje alatt. Ezek a 45%-ában a TS ért előbb a helyszínre. A 92 esetnek a 40%-a (37) volt valódi szívleállás, ezek közül 56%-ban (21) ért ki a mentők előtt a közelben tartózkodó segélynyújtó, ezek közül 30%-ban (6) indítottak újraélesztést, ami az összes valódi szívleállás 17%-át tette ki.

A tanulmány ugyan nem tér ki arra, mennyi is az annyi. Azaz mennyi időt nyertek így az áldozatok, mennyivel előbb kezdték meg az újraélesztést a képzett elsősegélynyújtók mielőtt a mentők kiérkeztek a helyszínre. Továbbá, miért csak 6 esetben kezdték meg a tényleges újraélesztést, és a legfontosabb kérdés: ez mennyiben járult hozzá egy-egy sikeres újraélesztéshez?

Ezt az elvet egyébként már alkalmazza elvileg a San Ramon Valley-i Tűzoltóság. Ott egy egyszerű mobil alkalmazást kell letöltenünk, ahogy az ebben az esetben is történne.

A rendszer ötlete szerintem nem rossz, de ezekből az adatokból messzemenő következtetéseket nem vonhatunk le. Néhány igen fontos kérdés megválaszolása pedig még hátra van: ki lehetne hitelesített mobilos elsősegélynyújtó, ki engedné be a lakásába, hogy tegyük fel elkezdje az újraélesztést, akik vállalják kedvük szerint mennének vagy maradnának otthon, etikus-e mindez? Szerintetek?

A tanulmány absztraktja itt található, a teljes tanulmány pedig itt (pdf).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentok.blog.hu/api/trackback/id/tr263253132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kotyomfitty 2011.09.24. 17:30:06

Szerintem ha lefordul a szekrol a csaladtag, a legkevesbe azon fogok aggodni, hogy aki bejon segiteni, ellopja-e a tevet.

A mobilalkalmazas viszont akkor mar azt is megmutathatna, hova lehet szalajtani a nezoket a legkozelebbi defiert.

morbidka 2011.09.24. 17:43:39

A kérdés el is döntetett! 92 esetből 6(!)alkalommal kezdték meg a reanimációt. Ha valaki nem tudná, jelenleg a mentésirányítók telefonon keresztül a bejelentővel, vagy egy arra alkalmas, esetleg képzett helyszínen tartózkodóval már irányítva megkezdetik az újraélesztést.
Az is erősen megkérdőjelezhető, hogy egx önkéntes egy percen beül indul-e a helyszínre?
Magyarországon egyébként a félautomata defik gondosan el vannak zárva, (tapasztalat) nehogy ellopják-))

Tapogatott Kukorica 2011.09.24. 17:47:12

Valamelyest talán segíthetne valamilyen egyenruha bevezetése ezeknek az önkénteseknek, ahogy pl. Angliában az önkéntes rendőröknek is van ilyenje.
Ha valaki mondjuk vállal egy 4 órás önkéntes szolgálatot, akkor az idő alatt teljes menetfelszerelésben nyírná a füvet otthon, nézné a hétvégi meccset stb., de ha kell, rögtön indulhatna egyenruhában.

Csökkenne az esélye, hogy este 10-kor pont akkor és pont oda kopogtasson be egy egyenruhás életmentőnek álcázott besurranó tolvaj, nem?

A másik meg, gondolom ezt is lehetne egy kötelező, évente ismételt teszttel szűrni, hogy ki lehessen életmentő. Lenne egy intenzív kurzus (nem tudom mennyi idő kell hozzá, mondjuk pár hét-hónap), utána kapna egy plecsnis dokumentumot meg egyenruhát, és mehetne életet menteni szabadidejében.

morbidka 2011.09.24. 17:57:45

Jó pár éve elkezdtük komolyan (komolyabban) az autósiskolákban az elsősegélynyújtást. Ebben van gyakorlati képzés is, (kötözés, újraélesztés stb) sőt, inkább az. Egy fikarcnyival nem lett jobb azóta az elsősegélynyújtás színvonala, pedig még vizsgázni is kell belőle-(. Eléggé kétséges a tartós szakmai színvonal fenntartása... Az önkéntesek lendülete is hamar elfogy.

vanvelemenyem 2011.09.24. 22:08:09

Jo otlet, OTT. Szerintem ez Magyarorszagon kivitelezhetetlen. Nem az esetleges lopasok miatt. A mentalitas miatt. Es nem csak a falvakban, hanem a nagyvarosokban sem mukodne, szerintem. Magyarorszagon esetleg az mukodne, ha a 112 hivasa utan egy HOZZAERTO adna az utasitasokat, es nem ide-oda kapcsolgatva huzna az idot es a vegen majd 40 perc mulva erkezik a mento. Persze, ehhez az is kellene - magyar mentalitas - hogy ne a fonok sogor-barat-koma-szeretoje legyen alkalmazva a nagyker-aron megvett akcios erettsegi bizonyitvanyaval.

vanvelemenyem 2011.09.24. 22:22:36

@morbidka: Az egeszsegugyi vizsgak - szigoruan a jarmuvezetesi engedely megszerzesehez kotelezo vizsgarol beszelunk - nevetsegesek es megvasarolhatok. Jobb, ha azok a szemelyek nem nyulnak egy serulthoz, mert esetleg visszafordithatatlan karosodast okoznak egy "szimpla" sulyos serultbol. Mondjuk egy balesetben egy csigolyaserultet, vagy "csak" egy csipocsont-torott szemelyt hogyan vesz ki a kocsibol. Jo, tudom, most foleg a szivleallasokrol van szo, de kb hasonlo a helyzet. Arrol nem is beszelve, hogy mire egy ilyen onkentes megszerzi a kulcsot egy plazaban a defihez, mire igazolja magat, hogy nem tolvaj, nem ellopni akarja a defit, hanem hasznalni - felveszik a jegyzokonyvet, hogy miert akarod hasznalni. Mar a temetes is lezajlott, mire megkapja.
Probaltatok mar eljatszani mondjuk a Mammut II-ben, hogy kell a defi valakinek? Ez nagyon jo otlet, tenyleg. Csak nem Magyarorszagon.

Gulliver 2011.09.26. 21:27:54

Azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy egy kényszerből letett vizsga után, 0 gyakorlással bárki alkalmas lesz bármiféle ellátásra.
A valódi, lelkes önkéntesek nem jutnak továbbképzési és gyakorlási lehetőséghez, így a megszerzett tudásuk és a lelkesedésük is hamar elvész. Szerintem az ötlet alapvetően jó, de a siker a megvalósítás részletein múlik.