Sajnos idehaza katasztrófáról-katasztrófára meg kell tapasztalnunk, de leginkább az azt elszenvedőknek, hogy szervezés terén lenne mit fejlődnünk. A hétvégén a Frankfurt am Main repülőtéren összeütközött két utasszállító gép, közel 600-an sérültek, haltak meg.


Szerencsére mindez csak fikció volt, a katasztrófagyakorlat apropója pedig egy új PDA-alapú triage* rendszer tesztelése volt. A lényege, hogy minden, az adott területen talált sérültet, halottat megjelölnek az ekkor szokásos színekkel, de ezen felül egy központi rendszerre is felkerülnek a feltalálás helyével (!) együtt. Ami tehát nagyon fontos, hogy van egy térképünk - esetünkben a frankfurti reptér egyik leszállópályája -, ahol kis pontokként láthatunk minden sérültet. Továbbá készül egy fénykép is a katasztrófát elszenvedett személyekről, valamint pár fontos adattal kiegészítik az "adatlapokat". Nagyon hatékony módja ez a katasztrófaelhárításnak, pontosabban lehet tudni, hol, mennyi és milyen fokú sérültek vannak a katasztrófa helyszínén.

Van hova felzárkóznunk azt hiszem. Véleményem szerint Németország ismét példát mutatott valamiben. Sok sérülthöz pedig, sok mentő kell. Még több infó a Weisbaden112.de-n.


* A progresszív betegellátás osztályozó rendszere, mely akut egészségkárosodás esetén meghatározza az ellátás időbeli sürgősségét, szintjét, és az erőforrások figyelembe vételével a beteg aktuális állapotához megfelelő kapacitást rendel.

A bejegyzés trackback címe:

https://mentok.blog.hu/api/trackback/id/tr882362865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cmj 2010.11.16. 18:52:33

Tisztelt Olvasók!

Én egy debreceni, munkanélküli, 22 éves pályakezdő vagyok, de szeretnék Önöktől segítséget kérni, hogy a kezdeményezésem megvalósulhatson! Szeretném, ha a civil kezdeményezésemben Önök is segítenének! Azt szeretném, ha létrehoznánk egy olyan civil szervezetet, amely a katasztrófák megelőzésére szakosodott szervezet lenne, és ezáltal az ilyenféle katasztrófák megelőzhető lenne, mint a vörösiszap-féle katasztrófa.

Kérem segítsék elő e tervemet és kezdeményezésemet. szeretném Önökkel személyesen is felvenni a kapcsolatot e kezdeményezésem pontosabb elképzelései végett! e-mail: cmj@freemail.hu

Köszönöm előre is megértő válaszukat!

U.I.: Kérem nézzék meg közben a blogomat! a címe: katasztrofamegelozes.blogter.hu/439005/bemutatkozas