Oppenheim 2010.10.04. 16:12

112 adó

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, legyen akár egészségügyben dolgozó, azt már megjárt, vagy éppen ezen analógiát követve: kívülálló, hogy rengeteg baleset, betegség, "egészségkárosodás" következik be így vagy úgy alkoholos befolyásoltság, vagy annak rendszeres fogyasztása miatt. A szórakozóhelyeken, boltokban árult alkoholos italok drasztikusabb megadóztatása lenne a megoldás?

Persze az elképzelés nem az, hogy pl. a plusz 50-100 forint sörönként az állami kasszába vándorolna, hanem a helyi mentőállomások támogatására fordítanák. Cllr Andy Morgan a Bolton Tanács (UK) elnöke és egy bíró a különféle alkoholos italokra szeretne kivetni plusz adót, nem mellékesen amolyan nevelő célzattal. Ebből a pénzből aztán támogatnák a környékbeli mentőállomások működését.

Typical night shift ... pregnant binge drinking girl receives help in ambulance after collapsing

(fotó: ROSS PARRY and PETER JORDAN | The Sun)

A helyi média személyében a Bolton News töltött egy estét ennek apropóján a North West Mentőszolgálatnál és természetesen azt tapasztalták, hogy rengeteg baleset, sérülés és támadás történik nap, mint nap, ami mind az alkoholfogyasztás számlájára írható.

A megkérdezett mentők frusztrációjuknak adtak hangot, miszerint ezek a "páciensek" a valóban beteg, sérült emberek elől veszik el a személyzetet, eszközöket. A régió (NWAS) statisztikái egyébként az legrosszabbak közé tartoznak, ami a reagálási időt illeti: a sürgős hívások csupán 73%-ára tudtak 8 percen belül reagálni 2009/2010-ben, míg a cél a 75% lett volna. Igen, ezzel az eredménnyel a leglassabbak közé tartozik egy mentőállomás, régió.

Cllr Morgan elmondta: "Az alkohol okozta problémákkal való szembenézés nagy nyomást jelent az egészségügyi ellátórendszereknek és kihatással van a sürgősségi szolgálatokra."

Továbbá hozzátette: "Mindenkinek, aki alkoholt árul pluszban meg kéne adóztatnia azt, ezzel is segítve a mentőszolgálatok működését, szükséges, hogy nagyobb felelősséget vállaljanak ezen problémák iránt."

Az új adó 999 adó néven futna (kint ez az általános segélyhívószám), de természetesen a másik oldalon rengeteg ellenzője akad, hivatkozva arra, hogy Európán belül az Egyesül Királyságban a legmagasabb az alkoholokra kivetett adó és így is heti 40 kocsmát, pubot kell bezárni.

Az igazság egyébként nem áll messze mindettől hazánkban sem. Erre remek példa az Index egy korábbi: A világ legmocskosabb városa Budapest c. cikke. Ennek, a The Sun verziója elérhető itt.

Ez egy igazán megosztó téma, ér szavazni.


UPDATE: Egy újabb példa arra, mi köti le olykor-olykor a tűzoltók, mentők idejét és nem mellékesen mindenki adóforintját. A Thököly út és Gizella utca kereszteződésében a tűzoltók levágták a telefonfülke négy lábát, hogy a fülke elmozdításával mögüle ki tudják szabadítani az ápolatlan külsejű, magát összevizelt férfit. (Forrás: Lánglovagok.hu)

http://www.langlovagok.hu/kepek/2010/budapest/101012_thokolytelefonfulke/eredeti/101012_thokolytelefonfulke_01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mentok.blog.hu/api/trackback/id/tr482344326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivanhoe 2010.10.04. 20:21:03

Igazából tudja fene mi lenne a megfelelő megoldás. Az alkeszok így is úgy is szereznének alkoholt, ha túl drága nekik a minőségi pia vagy talán még a kommersz is akkor megisszák az after shave-t vagy a házilag kotyvasztott kétes eredetű és állagú alkoholokat is.
Viszont aki csak alkalomadtán fogyaszt alkoholt az nyilván minőségit akar inni és innentől még jobban a zsebébe kell nyúlnia csakhogy finanszírozza az alkoholisták egészségügyi ellátását. Kövezzetek meg, de ezzel megint a normális ember szív - sztem.

kavaleczg 2010.10.13. 18:26:40

Több baj is van!
Pl pesten hiába vezették be egyes kerületekben hogy este 10 után nem lehet alkoholt venni mégis lehet. Nem kérik el a személyit pedig el kellene. Bezzeg tőlem ha veszek 1 cigit elkérik pedig 25 éves vagyok.
Én nem vezetném be azt hogy + adó a sörre ami megy a 112-nek, sem az 1000 Ft-ot.
Én azt csinálnám hogy véralkohol szinthez kötnék 1 bírságot.
Ha 18 év alatti az az illető akinek segítségre van szüksége mert úgy berúgott hogy világáról sem tud akkor kiszámláznék neki egy szép csekket aminek az ára menne pl a 112-nek. Ha elmúlt 18 akkor a gyerek nevére. Megadnék egy befizetési határidőt (pl 30 nap). Ha ezalatt nem történik befizetés akkor hivatalos szervek vennék át az ügyet.
Szóval ha anyuci apuci kicsi lánya fia berúgott akkor küldenék egy csekket pl 30000 Ft.
Ezek után nemhiszem hogy nem érdekelné a szülőket hogy mennyit iszik a csemetéjük.
A másik hogy szórakozó helyeken razziáztatnék. Az egy dolog hogy megbüntetik a helyet mert kiskorú volt bent de én a kiskorút vagy szüleit is megbüntetném (5-10-20e Ft).
Ez is azt vonná maga után hogy elfog gondolkodni a szülő hogy péntek szombat este hol csavarog a kicsi csemete.
Röviden ennyi. :D

wekkew 2010.12.02. 06:28:32

Az is megoldás lehetne, hogy pl. az első részeg sérülést,detoxot stb állná az állam onnantól pedig meg lenne határozva, hogy mennyibe kerül az OMSZ-nak a kivonulás, detoxba szállítás, az aktuális kórháznak az ellátás és ezt szépen mind a "beteg" kontójára írnák. Ha pedig nem fizet akkor csókolom maradjon ott ahol van.

mexvel · http://interport.hu/ 2011.01.29. 18:08:34

Tudja fene mi lenne a megfelelő megoldás. Ez egy borzasztóan nehéz kérdés