Oppenheim 2010.07.30. 21:32

A kevesebb néha több

Ismét újraélesztés, ismét lélegeztetés nélkül. A blogon már több posztban foglalkoztam a témával, miszerint az AHA és egyre több nemzetközi szervezet azon az állásponton van, hogy a csak kompressziókon, azaz szívmasszázson alapuló és így a mesterséges lélegeztetést elhagyó újraélesztési módszer jobb, mint az eddig megszokott, legalábbis a laikus elsősegélynyújtók tekintetében.

http://media.npr.org/assets/news/2010/07/29/cpr.jpg?t=1280428300&s=2Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) bő két éve mondta ki, hogy hadd szóljon, igaz még nem hivatalosan, hiszen esetükben is a még 2005-ben elfogadott egységes ajánlás a mérvadó. Mostanra az amerikai Vöröskereszt is támogatja ezt a módszert. És most két újabb átfogó tanulmány is kimondja, hogy a "hands-only" CPR - ahogy az AHA nevezi - legalább annyira hatásos, mint az eddigi eljárás.

A két új tanulmány a New England Journal of Medicine a méltán nagy hírű szaklap online kiadásában jelent meg. Véletlenszerűen kiválasztottak több, mint 3200 szívmegállásos beteget, hogy megállapítsák az új, vagy a most használatos újraélesztés a hatásosabb.

Minden esetben a segélykérőket sürgették, hogy az újraélesztések bármely típusát kezdjék el a mentőszolgálat munkatársainak telefonos irányítása alatt.

Az esetek 60%-a Washington Államban és Londonban volt, a többi pedig Svédországban. A vizsgálat során mindkét eljárás ugyan olyan jól szerepelt a túlélési- és a szívmegállás után kórházból való hazajutás statisztikáit tekintve. Érdekesség, hogy az USA-ban jobbak voltak a túlélési statisztikák, mint Svédországban. Míg előbbi esetén 11% és 12.5%, utóbbi esetén 7% és 8.7% a hagyományos és az új módszer sikeressége.

A technika előnye tehát leginkább az, ahogy a tanulmányban résztvevő szakemberek is kiemelték: az emberek bátrabban és könnyebben fognak hozzá az újraélesztésnek, ha csak azt mondjuk nekik, hogy kizárólag a mellkaskompressziókra koncentráljanak. Az sem mellékes, hogy - jogosan - egy utcán fekvő emberrel nem létesít senki sem szívesen olyan kapcsolatot, mint amivel a lélegeztetés jár, így sokan elve hezitálnak elkezdeni a reanimációt.

A szív megállását követően a vér még tartalmaz ún. reziduális oxigént, amit keringtetve jó eséllyel tartjuk életben a beteget, amíg egy mentőegység megérkezik a helyszínre.

A New England Journal of Medicine online kiadásában publikált kapcsolódó anyagok:

Ahogy azt többször is írtam, egyelőre Magyarországon a 2005-ös ajánlások vannak érvényben, így mindenki azt kövesse. Akár hogy is van, év végére kiderül milyen változások lesznek az újraélesztés terén.

During CPR, Locking Lips May Not Be Necessary by Richard Knox | AHA | Magyar Resuscitatios Társaság

A bejegyzés trackback címe:

https://mentok.blog.hu/api/trackback/id/tr742188033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NyiszEsz 2010.07.30. 22:44:16

Aki eddig nem mert nekiállni a reanimációnak, az szerintem ezek után sem fog. Mert ha nem kell közvetlenül érintkezni a sérülttel, akkor az lesz a baj, hogy félnek az esetleges bordatöréstől. Ami egy laikustól mondjuk jogos.

Sentinelwex 2010.08.02. 09:16:17

@NyiszEsz:
Nem értek egyet veled. :) Teljesen más valakinek a mellkasát nyomkodni, mint fújkálni az orrába vagy a szájába. Ami pedig a bordatörést illeti, mindig azt szoktam mondani, hogy inkább törjön el két borda és maradjon életben a sérült, mint ne nyúljunk hozzá és haljon meg...

NyiszEsz 2010.08.02. 13:09:23

Igaz az amit mondasz, viszont én azt tapasztaltam, hogy sokan mikor meghallják a bordatörés lehetőségét, inkább azt mondják, hogy nem nyúlnak hozzá a sérülthöz.
Nem tudom, hogy máshol milyen a tendencia...