A Heti Válasz tegnap közölt cikke szerint, melyben a hosszú évek óta tartó korrupciós ügyeket és a bürokrácia útvesztőit veszik górcső alá, az Országos Mentőszolgálatot is érinthette a korrupció "így, vagy úgy".

"A tragikomikus sorozat idén év elején folytatódott: az egészségügyi tárca egy 270 ezer kilométert futott, használt defibrillátorral felszerelt esetkocsit volt kénytelen adományozni a pannonhalmi mentőállomásnak, mivel új beszerzésre nem futotta. Pedig 11,5 milliárd forintos EU-forrás jutna a földi és légi mentőellátás hazai fejlesztésére - de a kormány által 2007-ben jóváhagyott projekt "elveszett" az NFÜ bürokráciájában. Ma ott tartunk, hogy uniós keretből legkorábban 2012-ben lehet mentőautókat vásárolni, miközben az elöregedett járműpark egy részét már ki kellett volna vonni a forgalomból.

A kenus olimpiai bajnok Kolonics György 2008. júliusi halála korábban a mentésirányítás elégtelenségeire is felhívta a figyelmet. Székely Tamás akkori szakminiszter épp a dráma előtt néhány héttel vonatott vissza az Országos Mentőszolgálattal egy 4,1 milliárdos, uniós pénzzel támogatott, a mentésirányítás korszerűsítésére kiírt közbeszerzést, hiszen a pályázat "bűzlött" a korrupciógyanútól.

Ezután az NFÜ elölről kezdte a projekt futtatását, de 2012 előtt itt sem igen lesz eredmény. Azaz a mentőszolgálat még legalább két évig avítt mágnestáblákon, színes zászlócskák és kockák segítségével tájékozódik majd a bevethető esetkocsik számáról - ahelyett, hogy a betegek életesélyeit javító, gyors és modern informatikai megoldásokra hagyatkozhatna." - részlet a Heti Válasz Fejvesztési ügynökség c. cikkéből. Tovább az eredeti cikkre!

Az ügyről a blogon szintén tettem említést itt. Számomra érthetetlen, hogyan "veszhetett" el a projekt, pláne, hogy ezzel ismét egy évek óta halogatott szükséges fejlesztést akadályoztak meg. Az, hogy ez milyen szinten történt nem találgatnék, de remélem mihamarabb kiderül.

Közben ne feledjük el a Fidesz választások után tett ígéretét:

"Új autókat és eszközöket kaphatnak a mentők, ugyanis az Országos Mentőszolgálat eszközállományának haladéktalan cseréje is szerepel a Fidesz kormányprogramjában - hangzott el az RTL híradójában."

Kíváncsian várjuk...

A bejegyzés trackback címe:

https://mentok.blog.hu/api/trackback/id/tr512119101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lóbelt Letfold 2010.06.30. 17:21:07

Amióta bevezették a Tetrát, azóta a mentésirányítóknak folyamatos képük van arról, hogy hol tartózkodnak az egyes mentők, pontos GPS koordinátákkal, egyéb adatokkal. Nem igaz tehát, h mágnestáblán látnák csak a kocsikat. Más kérdés az, hogy néha olyanokat ültetnek a monitor mögé, aki nem tudja kezelni a rendszert és lövése sincs semmiről. Alapvetően nagyon káros hatással volt az a mentésirányítás szinvonalára, h elválasztották a kivonuló állománytól. Egyesek alapvető dolgokkal nincsenek tisztában az oxyológiából, régebben a tapasztalt öregeket ültették a telefon mögé, most meg nulla gyakorlattal az eü suli után odaülhet valaki és oszthatja az észt, jó h be van fosva, nem akar semmit sem elnézni, ezért olyanokhoz is kiküld, ami teljesen és tökéletesen felesleges, pl 120-as tachyicardiához esetkocsit, meg 18 éves gyerekhez hajnalban 30 km-re, hogy fáj a mellkasa. O.ügy? És sajnos a Főig. Hely Asszony pedig az elmebeteg rendeleteivel csak teszi alájuk a lovat. Ha megkérdezed mégis mi a fa..ért szirénáztunk át a városon ehhez a dologhoz, akkor Nono, le van írva, így kell kezelni a helyzetet. Különféle teljesen elvadult, a gyakorlattól teljesen elszakadt elméletek mentén próbálják szervezniu a szolgálatvezetést. A fontos esetekhez meg akkor nem marad semmi, csak a szállítókocsi max.

Lóbelt Letfold 2010.06.30. 17:30:42

-Adjatok rendes fizetést, hogy ne csak a mentőfanatikusok és a teljesen hülyék maradjanak a Szolgálatnál.
-Újítsátok fel a mentőállomásokat, mert a legtöbb olyan, hogy a jóérzésű hajléktalanok nem költöznének be.
-Adjatok szolgálati ruhát, egyáltalán a szolgálati ruha nélkül át se lehetne venni a munkát. Mégis hogy késhetnek éveket a ruhák? Teljes üzletág fejdődött ki a ruhák varratására. A tűzoltók is saját maguknak varratják a ruhájukat!!??
-Ne zöldségeskocsit alakítsatok át mentővé, a magyar utakon ezek a hátul terheletlen, kisteherautók szétrázzák a beteget és közben kb 150 Db-lel zörög minden.. Mindenkit altassak be, hogy elviselhető legyen a szállítás?

Lóbelt Letfold 2010.06.30. 17:31:29

Ezeket üzenném elsősorban az OMSz vezetőinek.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2010.06.30. 17:43:13

@Lóbelt Letfold: nos igen, ezekben egyet értek veled. Azt hiszem legelőször is egy hatalmas szemléletváltásra lenne szükség a vezetőség részéről. Mint állami szerv a pénzt is onnan kapja, ez most vagy kifogás arra, hogy sosincs pénz semmire, vagy csak ugye "remek" hely, ahonnan lehet pénzt lenyúlni.

Azt nem tudom elhinni, hogy legalább munkaruhára ne lenne pénz, ha pedig elhisszük azt, amit a cikkben írtak már régóta nem kéne Toyotákkal, meg több százezer kilométert futott kocsikkal vonulni. A fizetés szánalmas, az eszközpark úgy szintén. Az egész rendszer úgy ahogy van elavult. Még a spanyol viaszt sem kéne feltalálni, hiszen csupán ha Európában körülnézünk egy csomó jobban (jól) működő rendszer van, amit csak át kéne emelni ide. Az meg, hogy mindent a pénzhiányra fogunk már - mondjuk úgy - nem menő és szerintem kevesen hiszik már el, hogy ez a probléma.

"Pedig 11,5 milliárd forintos EU-forrás jutna a földi és légi mentőellátás hazai fejlesztésére - de a kormány által 2007-ben jóváhagyott projekt "elveszett" az NFÜ bürokráciájában." ezek után még mindig a jól bevált dumát mondani?

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2010.06.30. 17:53:09

De beszélhetünk olyan apróságnak tűnő dolgokról is, mint az OMSz PR és média ügye, a honlap átalakítás, amit még áprilisra ígértek, a dolgozói elismerés, szakmai versenyekben való szerepvállalás és végre a kellő eszközök beszerzése magán úton és nem ásványvizekből, szalámiból. Félre értés ne essék ezek nagyon fontos és jó akciók, de tényleg ezt kell kifelé mutatni, hogy csak így lehet minden mentőben defi? Jó ez? Az pedig milyen ország amelyiknek nincs pénze, khm vagyis van, csak még azt is elsikkasztja a mentőszolgálatától?

mentős 2010.08.13. 10:15:00

Hát az irányításban, tényleg katasztrófa van!
Miért kell két mentőállomástól azonos távolságra lévő címhez egy esetkocsit és egy KIM-et is indítani?Max a kaput nyitjuk ki egymásnak.
A ruha tényleg fájó pont.Morálisan is rombol, az hogy semmi ruhát nem kap az új dolgozó évekig! Az összes környező országban százszor jobb a felszereltség!(Románia.Szlovákia.)

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2010.08.14. 17:26:54

@mentős: ez igaz sajnos. Itt nem arról van szó már régóta, hogy nincs pénz. Biztos vagyok benne, hogy lenne rá. De nagyon úgy tűnik leszarják azok, akiken mindez múlik.