Az élet sokszor igen változatos, érdekes szituációkat tud produkálni. Nem ritkán pedig veszélyeset, de vannak akiknek ekkor is tenniük kell a dolgukat. Magyarország szerencsére nem az a hely, ahol szinte minden napra jut egy-egy lövöldözés, túszejtés, rablás stb. Ilyenkor pedig rosszabb esetben vannak sérültek, akiket mihamarabb el kell látni.

Az Egyesült Államokban, konkrétabban Aurora városában 6 paramedikus (mentőtiszt) bevonásával gyakorlatoznak a SWAT emberei, hogy mit és hogyan kell tenni ilyen helyzetben. Ez egyfelől jó az egészségügyi ellátó személyzetnek és a kommandósoknak is. Mindkét fél fel tud készülni ugyan is az ilyen nem mindennapi helyzet adta kihívásokra.

http://www.temsinc.ca/gallery/larger/vehicle.jpg

A T.E.M.S. mentőautója

Mindez azt is jelenti, hogy ha szükség van rájuk nem a biztosított területre kell bemenniük, hanem a SWAT embereivel együtt kell megközelíteniük azt.

A különleges csapat neve Tactical Emergency Medic Service (T.E.M.S.).

A fő elgondolás az esetleges sérült túszok, rendőrök, kommandósok mielőbbi elsősegélyben részesítése, így a túlélési esélyeik növelése.


T.E.M.S. offical webpage | Az eredeti cikk: New unit to respond to emergencies

A bejegyzés trackback címe:

https://mentok.blog.hu/api/trackback/id/tr42100024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.06.22. 15:26:41

"egyfelől" - használata itt felesleges és ételmetlen

"ugyanis" - egybeírandó

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.06.22. 15:29:03

amerisztánban szeretnek mindent hangzatos nevekkel, rövidítésekkel meg emblémákkal felcicomázni

ja meg az állandó paranoiájukról és fegyverbuzi mentalitásukról ne is beszéljünk

lásd még: Kóla, puska, sült krumpli c. filmet

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.06.22. 15:40:36

amúgy felelesleges hülyeség

egy speciális egységben eleve vannak külnböző specialisták, illetve speciális terletek _alap_ismereteit minden kommandós elsajátítja

egy akció "frontvonalában" _max._ elsősegélyre van lehetőség - erre pedig az amúgy laikus kommandós is megtanítható -, hiszen a cél a forró zónából való kimenekítés

túszejtésnél meg nem a swat kíséri be a túszejtőkhöz az orvost - már ha ilyesmire egyáltalán sor kerül, és nem pedig kiadják a sérült túszt

szóval ez itt megint csak a szokásos amcsi hype

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2010.06.22. 15:53:56

no meg még:

ez TEMS INC.: incorporated

azaz egy magáncég elnevezte magát TEMS-nek

ezek leginkább speciális mentők és kész
oktatást biztosítanak meg "kibérelhetők" akciókhoz

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2010.06.22. 17:20:01

@a nyugalom megzavarására alkalmas: Az pedig annál jobb. Egyébként is az USA-ban rengeteg a magán cég akár a mentést illetően is. A csoport létjogosultságát pedig szerintem biztosabban tudják azok akik ezt létrehozták.

Annyi igaz, hogy az államokban minden mondjuk úgy fel van fújva és kicsit "nagyobb" a kelleténél, de azért azt nem tagadhatjuk, hogy sok mindenben élen járnak/jártak.

A TEMS gondolom arra is jó lesz, hogy bevetési tapasztalattal a hátuk mögött hívhatok lesznek több helyre is. Majd kiderül :)