Bevezetésnek annyit, hogy a Heimlich-műfogást az idegentesteknek a felső légútról való eltávolítására használhatjuk akkor, ha a beteg saját erejéből nem képes az idegentestet kimozdítani (ez lehet pl. erős köhögés), valamint ha a lapockák közé, lapos tenyérrel mért ütésink sem segítenek. De kezdetnek lássuk, hogyan is néz ez ki a hétköznapokban:


Talán vannak kik emlékeznek a kanadai Fortnight fehérneműcég Super Sexy CPR elnevezésű víruskampányára, melyet itt is bemutattam a blogon. Ezt a videó is jelen cég követte el, ismét egy gyöngyszemmel gazdagodtunk...

Akiket a látottak után azért érdekel pár plusz infó a Heimlich-műfogásról, kattintson.

Heimlich-műfogást tehát, ahogy a bevezetőben is leírtam az idegentesteknek a felső légútról való eltávolítására használhatjuk.Nem veszélytele manőverről van szó, mellyel akár komoly sérüléseket is okozhatunk, ha azonban helyesen tesszük életet menthetünk vele.

Ellenjavallatai:

  • Előrehaladott terhesség
  • Extrém túlsúly
  • 1 évesnél fiatalabb illetőn NE alkalmazzuk!

Mit és hogyan?

A Heimlich-műfogást mind ülő, mind fekvő, mind pedig álló betegen elvégezhetjük.

Álló vagy ülő betegeknél:

  • Döntsük a beteg testét kissé előre, majd fogjuk meg a derekát hátulról.
  • Egyik kezünket ökölbe szorítjuk, majd a felhasi tájékra (epigastrium), a köldök magasságába fektetjük, másik kezünkkel pedig megragadjuk azt.
  • Mindkét kezünket magunk felé és felfelé rántjuk, erőteljes lökést végezve ezzel a rekesz felé.

Fekvő beteg esetén:

  • Az érintett fölé térdelünk.
  • Kezeinket egymásra helyezzük a felhasi tájékra (epigastrium.
  • Tenyerünkkel, függőlegesen erős lökést végzünk szintén a rekesz irányába.

A lökéseket minden esetben legfeljebb ÖTSZÖR ismételjük (a videón ugyan 6-10 ismétlést említenek), hiszen - mint említettem - komoly szövődményekkel járhat. Sérüléseket okozhatunk a gyomor, lép, máj, vagy a hasi aorta területén. Ezen kívül hányást okozhat, ami egy elzáródott légutakkal küszködő beteg esetén tovább ronthatja az állapotát. Ezen okokból kifolyólag siker esetén is fontos az érintett megfigyelése  és a segélykérés!

Felnőtteken
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/images/ency/fullsize/18152.jpg
Csecsemőkön
http://medicalimages.allrefer.com/large/heimlich-maneuver-on-infant-1.jpg
Fekvő felnőtteken
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/images/ency/fullsize/8621.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentok.blog.hu/api/trackback/id/tr382057287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.