http://www.londonambulance.nhs.uk/images/operation%20mitre%20-%2009%20website.jpgKedves mentőkblog! 

Most télen történt, a magas hó idején (talán mindenki emlékszik). Késő este villamoson megyek hazafelé Budapesten. Látom, hogy az egyik megállóban arccal a beton felé fekszik egy férfi. Látom, hogy mindenki lépdel el mellette. Épphogy az utolsó pillanatban az ajtók zárulása előtt leugrok gyorsan, odamegyek, finoman megragadom a vállát, kérdem, mi történt: valami nyögés, kérdem: ivott-e, nyögés. Kis száraz vér is a fején, nyakán, az nem tűnik súlyosnak. A hapsitól öt méterre egy fiatal pár idilli csókjelenetben. Nem szeretném zavarni őket, de hátha van valamiféle információjuk… A srác azt mondja, kérdezték, hogy segítsenek-e, azt mondta, hogy nem kell.

Ugye, ez az az eset, amikor két másodperc alatt tud leperegni a felelősségtudat az emberről, fellélegzik, és megy tovább, hiszen a bajban levő fél kimondta, hogy nem kell neki segítség.

Mondom: nem tök mindegy mit mondott? Meg fog fagyni, bazmeg. Akkor viszont a srác előkapja a mobilját, és mentőt hív. Elmondjuk, hogy ennek és ennek a villamosnak ez a konkrét megállója. A diszpécser azt mondja, hogy az neki nem jó, két utcát mondjuk, amik keresztezik a helyszínt. Akkor egyikünknek még el kell szaladni, keresni egy utcatáblát azon az utcán, ami keresztezi a villamos útját. Amikor kiérkezik a kocsi, a tiszt kiszáll, és már messziről fennhangon mérgelődve: „már megint egy részeg”! Hozzáteszi: „én soha életemben nem voltam részeg”. Aztán nekünk, hogy „na mi lesz már, mindenki mehet a dolgára, nem kell segíteni”.

Így vagy úgy a „részeg” és a „csöves” sztereotípia is előjött, pedig én egyikre sem láttam egyértelműen meggyőző jeleket. Utóbbi nem a mentőstiszt részéről, hozzáteszem. De azt gondolom, pont ő az, akinek semmi szín alatt nem szabadna ezeket a dumákat nyomni. Az, hogy valaki a földön fekszik, ezerféle okból eredhet, jól tudja ő is, csak (szerintem) van valami attitűdbeli defektusa.

Most végzős orvostanhallgató barátomnak elmesélve azt tudtam meg, hogy neki is hasonló tapasztalatai voltak, pontosabban neki sokkal kevésbé ártatlan történetei, a mentősgyakorlatáról. Például, amikor hajléktalanhoz kiérkezve azt mondta a tiszt, hogy „basszátok meg, csak két perccel később kellett volna ideérni, és nincs vele semmi meló” – tudniillik beállt volna már a halál.

Üdvözlettel!
Emptidiot

Fotó: www.londonambulance.nhs.ukhttp://services.nexodyne.com/email/icon/jzjKWrJ6QJwrvLs%3D/BCFYkgk%3D/R01haWw%3D/0/image.png

A bejegyzés trackback címe:

https://mentok.blog.hu/api/trackback/id/tr802022616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

standup 2010.05.22. 22:18:10

@Gabiiiiii: Ennek fényében értem, hogy elfogult vagy, viszont egy helyszínre kiérkező mentős honnan tudhatná, hogy egy idült alkoholista fejelte le a falat/lépcsőt, vagy olyan ember, aki nyáron egyszer elment bulizni és ivott is?

Gabiiiiii 2010.05.22. 22:21:24

@gipsz1234: igy van,ide sorolhatjuk.....Ne mondd nekem,hogy egy sziklamaszonak nincs sokszoros eselye a serulesre,mint egy koruton setalora..

epres négercsók 2010.05.22. 22:21:26

A nagymamám szokta mondani, hogy MINDEN földön fekvő emberhez meg kell állni. A nagypapám epilepsziás, sajnos elég gyakran vannak nagyrohamai, és többször előfordult már, hogy elvágódott az utcán, és senki nem hívott hozzá mentőt, mert né' a részeg disznaját... A mamám már hozzáedződött a dologhoz, és nem egy - részegnek látszó, valójában nem az - emberhez hívta már ki emiatt a mentőt.
Jah, és még valami. Én sokáig úgy voltam vele, hogy ha ismeretlen számról hívnak mobilon, nem veszem fel a telefonom. Aztán egyszer ki lettem okítva, hogy de, azt is fel kell, mert sosem lehet tudni, hogy nem-e valaki az utcáról vagy a kórházból hív, hogy egy hozzátartozómmal baleset történt, és az én számomat találták meg nála.

Gabiiiiii 2010.05.22. 22:22:43

@standup: szinte mindegy..Pias nem veletlenul lesz az ember..Elore megfontoltan,szandekosan....Lehet inni,csak ismerie kell a velejarokat,a tudatmodosulast,az egyensuly felborulasat,es viselje a kovetkezmenyeit...

Sixx! Anyád is nyugger? 2010.05.22. 22:22:49

@Gabiiiiii: na ez az, ami nem biztos. Ha nagyon lezuhan az ember vércukorszintje, abból igen cifra dolgok sülhetnek ki. Mondjuk lakos001 esetében nem tudom, mennyire súlyos. De egy inzulinos cukorbetegnél...

Gabiiiiii 2010.05.22. 22:24:19

@epres négercsók: nem azt mondtam,hogy messzirol meg kell allapitani valakirol,hogy pias es ezek utan nem kel lassa orvos...De ha fetrengeni eddig tudott az utcan,fetrengjen tovabb,nem feltetlen kell a korhazi agyat es mentoautot foglalnia

gipsz1234 2010.05.22. 22:29:24

@Gabiiiiii: Nem Te vagy én vagyok arra hivatott hogy törvényt hozzunk arról milyen sérült , belgyógyászati vagy egyéb beteg fizessen térítést ellátásért. Egészségügyi dolgozónak is a hatályos törvények és jogszabályok szerint kell eljárni és legjobb tudása szerint kell ellátni a beteget. Hangsulyozom nekünk még a saját ürülékében fetrengő részeget is embernek kell tekinteni. Bármilyen furcsa de valóban ő is ember. Tudom hogy sok a kiégett eü dolgozó. Ennek nem csak anyagi okai vannak. Nem mindenki alkalmas erre a munkára.

Gabiiiiii 2010.05.22. 22:33:28

@gipsz1234: erre meg a szentek sem kepesek velemenynyilvanitas nelkul:))

Gabiiiiii 2010.05.22. 22:43:24

@gipsz1234: Nem,mivel nem viselkedik ember modjara..A kutyam nem fetreng a sajat urulekeben,annal intelligensebb,mint sok alkesz...Csak neki nem jar TB az en penzembol,meg a tiedbol

gipsz1234 2010.05.22. 22:46:06

@Gabiiiiii: Lehet hogy nehéz megérteni de nem mindenki olyan mentelitásu mint te. (Szerencsére) Bárki ismétlem bárki kerülhet olyan helyzetbe hogy közterületen rosszul lesz. Ennek oka lehet alkohol intoxicatio, hypo vagy hyperglycaemia, vérnyomásesés, kamrai ritmuszavar, asystolia, agyi történés, szívinfarctus, tüdőembolia, légmell, saceres roham, elesésből származó koponya trauma és még néhány egyéb kórkép. Veled is megtörténhet. Mentős nem mérlegel. Vizsgála, diagnosztizál, dönt milyen kezelést kezd és szállít ha szükséges. Állampolgár erkölcsi kötelessége: Magatahetetlen, ellátás nélkül láthatóan elhalálozó embertársához mentőt hívni. Ha nem teszi és csak ugymond átlép felette akkor szar ember.

ctrl 2010.05.22. 22:48:13

Az embernél nagyobb állat nincsen.

MingiMongi 2010.05.22. 22:48:37

Szerintem ne keverjük össze a dolgokat. Ha valaki a céges karácsonyi bulin piál be, és eltaknyol, beveri a fejét, akkor nyilván a saját hibája, DE fizet tb-t, tehát megilleti az ellátás. Fizettessék ki azzal a mentő költségét, aki nem fizet hozzájárulást. persze ez teoretikus, mert a hajléktalanon nem nagyon hajtja be senki a dolgot.
Vagy csináljunk olyan egészségügyi rendszert, amiről épp most szokik le az USA, mindenki olyan ellátást kap, amilyet fizet, aztán slussz. Ha nincs biztosítás, akkor meghal az utcán egy banális betegségben. Nem szociális, de "igazságos".

hoppika 2010.05.22. 22:52:19

Hát

Balfasz egészségügyisek: keressetek már egy rendes munkát! Szerencsétlenek: a családotokkal mennyi időt töltöttetek a héten? Csak a 5-8-10 munkahelyen a munka, mi? Hypoglikémia: azt se tudod, mit jelent szerintem :). Nah, ti bambák szálljatok le a netről, szálljatok le a hibbant, munkamániás agyatokkal erről a témáról is, és foglalkozzatok kicsit a családotokkal (ami nem a kollegákat jelenti a mentőállomáson), foglalkozzatok az életetekkel(ami NEM idegenek gyógyítását jelenti), foglalkozzatok kicsit a világgal (ami NEM sérültek, betegek ápolásából áll). Szerencsétlen, belterjes banda.

Gabiiiiii 2010.05.22. 22:54:55

@MingiMongi: piasan beverni a fejet kicsit olyan,mint szandekosan felgyujtani a hazat es utana menni a biztositohoz..

gipsz1234 2010.05.22. 22:55:17

Ja és ha tételezzük fel egy láthatóan krónikus alkoholista hever a járdán egy minuszos decemberi esti napon akkor mit tegyünk? Otthagyjuk, megfagy aztán másnap reggel majd kukások elviszik mint egy zsák szemetet?
Szeretném hinni hogy Európában élek és nem a farkastörvények irányítanak mindent.

crey7 2010.05.22. 22:57:04

Itt szerintem sokan félre értelmezik az alkoholista, és a részeg közötti különbségeket. Mint ahogy minden szilveszterkor, számítanak a mentősök a túlórára, mert a sok nyikhaj úgy gondolja, hogy ő aztán bírja a piát dögivel, aztán simán nekiáll a porcelánbuszt vezetni, és ez még a jobbik eset.
A nagyobbik baj az az, hogy vannak folyamatosan visszatérő alkoholisták/hajléktalanok, akiket újra és újra fel kell venni a korházba mert szénné itták magukat. Napról napra, hétről hétre. Na az ilyen emberek kezelését tenném a prioritási lista legvégére.

Azért is sántít itt sokak példája, ha részegen beveri a fejét, már többet ne is jöjjön érted a mentő? Nem barátom, nem rólad van szó. Bár neked sem ártana ha éreznéd hol a határ, de nem tőled sajnálom az évi egy kiszállást. Hanem attól, aki ezt napi rendszerességgel megcsinálja, és ahogy feljebb is írták, mennyi mindent meg kell tenni érte alap ellátás címén. . . na attól igenis sajnálom. Nem tudok együtt érezni a nyomorával.

_Venom_ · http://venomblog.blog.hu 2010.05.22. 23:02:04

ellátta? ellátta.
hogy milyen kommentárral, más dolog, de analógiában nem másabb, mint amikor mondjuk egy villanyszerelő mondja, hogy "nabazmeg egy újabb XYZ áramkör, fasznak nem tudnak modernebbet beszerelni"-féle zsörtölődés.és jogos is.

Kopi3.14 2010.05.22. 23:04:02

@Gabiiiiii: józanok is támdaták már meg a mentöket épp elegen. a saját szük körü problemáidból meg nem kéne országos általánosítást gyártani.

gipsz1234 2010.05.22. 23:04:05

@hoppika: Szerintem ez egy rendes munka. Családot sem szedi szét. Felségem örül hogy ez a munkám, sőt a gyerekeket sem riaszthatja tulzottan, mivel ez egyik fiam is ezt a hivatást választja. A diabetesről meg feltehezően többet tudok Nálad.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.05.22. 23:05:16

@Sixx! Anyád is nyugger?: pontosan. Az egyik baratomnal pl semmi jele nincs az alacsony inzulinszintnek, egyszeruen elkezd okorsegeket beszelni, es ha nem kapcsol eleg gyorsan, meg aggressziv is lesz. A masik baratom "szerencsesebb", meg csak par eve inzulinos, igy nala bejelez rendesen a szervezet. Egyszer megvart az ebeddel (tudom, o volt a hulye), 10 percet vart, a mikroba meg be tudta tenni a kajat, kivenni mar en vettem helyette, mert egesz testeben reszketett es allni is alig tudott. Egy 190 centis, eros ferfi:(
Amiota ismerem oket, MINDEN gyanusan tamaszkodo/kokadozo/foldon fekvo embernek megallok. Ha nagyon csovesnek nez ki, max megkerek egy pasit is az utcarol hogy alljon meg velem...

Kopi3.14 2010.05.22. 23:05:21

@_Venom_: miért jogos? A villanyszerelönek nem az a dgola, hogy pofázzon, hanem az, hogy csinálja meg a problémát. A kuncsaftnak meg ne kommentálja. A mentöorvos is ilyen, a pincér is, az autószerelö is.

gipsz1234 2010.05.22. 23:07:40

@Kopi3.14: Ezzel maximálisan egyetértek.

gipsz1234 2010.05.22. 23:08:20

Jó éjszakát mindenkinek.

Kopi3.14 2010.05.22. 23:09:03

@crey7: sok esetben az ember már nem iszik jóideje, mire a pia kiüti. Vagyis elvileg idöben megállt, csak a felszívódás másabb volt a megszokottnál. Az alkoholista meg nem kell, hogy szétigya magát, egy sör-feles kombó is épp elég lehet neki.

dshk 2010.05.22. 23:11:13

@Gabiiiiii: a sziklamászónak valóban könnyeben törik el a lába, de egyéb tekintetben többet tesz az egészségéért mint az emberek 90%-a. Honnan tudod hogy ki fog többe kerülni? Megmérted? Nem mérted, és más se, csak kitalálták hogy egyesek fizessenek többet. Hasraütés alapján. Pl. a műrepülőknek is fizetniük kellene ha baleset érné őket - csakhát fél évszázada nem volt balesetük :) Szóval a végén kijöhet, hogy mondjuk neked kellene többet fizetni, nem a sziklamászónak.

Arnica 2010.05.22. 23:17:51

Pár éve az egyik villamoson rosszul lett egy melós fickó. Szinte mindenki azt gondolta (még én is), hogy munka után biztos jól benyomott a munkatársaival, és kidőlt. Szerencsére egy párocska kapcsolt, és szóltak a vezetőnek, hogy álljon meg, mert ki kell hívni a mentőt. Kiderült, hogy cukros a pasas. Azóta gyökeresen megváltozott az ehhez a kérdéshez való hozzáállásom.

Alensha 2010.05.22. 23:30:49

Szerintem nem feltétlenül az emberek hibája, hogy a földön fekvőt automatikusan részgnek hiszik, mert jelentős részük tényleg az, és az ember egy idő után általánosít... Mondjuk én az alkoholistától se vonnám meg az egészségügyi ellátást, ki tudja, szerencsétlen miért fordult az italhoz (a hajléktalanoknak kb. az egyetlen örömforrás az életükben), amikor meg az alkesz szintig eljutnak, onnantól már betegség...

_Venom_ · http://venomblog.blog.hu 2010.05.22. 23:32:13

@Kopi3.14: ha jól vettem le a posztból, a beteget ellátták, és nem neki mondták, hogy miért itta le magát, hanem egymás között, amit valaki (=nem a beteg, analógiában nem a kuncsaft) hallott meg.

_B_ 2010.05.22. 23:49:07

Teljesen megértem a mentősöket. Gondolom mindenki utazott már buszon hajléktalan 5m-es körzetében, és közben tett megjegyzést a vele utazónak.
A mentősök hozzá is érnek ám az ilyenekhez, sőt örülnek ha nem hányják/köhögik pofán őket. Mégis mi a toszt vártok? Kíváncsi vagyok az itt háborgók közül ki fogná meg az öklendező hajléktalant és segítené fel, mert hát ő ugyanolyan ember mint mi nemigaz???

Rebegő ajkak 2010.05.22. 23:50:41

Ezt nem mentősöknek kellene végezni. Főleg nem akkor, amikor alig van mentőautó. Jogos a "mentőstiszt" felháborodása, mégha kicsit visszatetsző is.

I'mYourFriend 2010.05.23. 00:36:39

@fehéregér: bizony, ehhez a kívánsághoz aztán igazán illik a te tiszta szived, te szar

elég.volt 2010.05.23. 00:36:45

Voltam már részeg. Nagyon. Nem egyszer. Sokszor. Feküdtem-e arccal a járdán vagy az utcán bárhoz? Nem.

Akarom-e, hogy az adóforintjaimból a mentő az ilyen részegeket mentse a (valódi) betegek helyett? Nem.

Praktizáló orvos barátomnak elmesélve azt tudtam meg, hogy a töke tele van az ilyen részegekkel. (Ettől még persze ellátja, mert ez a hivatása, erre esküdött fel).

A postoló inkább ment volna haza a villamossal, nem ülnénk most itt.

trickortreat 2010.05.23. 00:46:31

@_B_: nem mondta senki a mentosnek, hogy kotelezo mentosnek allnia. Nem kotelezo. Es mielott elojottok azzal, hogy de o segiteni akar: ez lehet, de 100 szazalekig tudataban van annak, hogy ilyen esetekkel is talalkozni fog.

Ezek utan pofa be, ez a munkad es csinald rendesen. Velemenyt otthona felesegnek el lehet mondani, vagy esetleg a fonoknek ha valami nagyon nem tetszik. Ez a profi hozzaallas.

Sajnos nem csak 1-2 mentos munkamoralja hianyzik (ongyilkossagot megkiserlo embereket is utaljak allitolag). Amit fent is emlitett valaki, hogy pl a postan is pofakat vagnak, ha te eppen nem vagy nekik szimpatikus. Pedig postasnak se kotelezo menni.

Anyukam multkor volt korhazban, muteni kellett, elotte 1 nappal se inni se enni nem szabadott. Masnap mikor nem tudta neki a noverke bekotni az infuziot, kozolte vele hogy mert biztos idegesiteni akarja ot anyam. Es nem viccelt.

Aki ilyen, az valasszon valami olyan foglalkozast, ahol nem kell hozzaszolni a masikhoz. Legyen mondjuk takaritono, ugy se keresne sokkal kevesebbet.

Aki arrol filozofal hogy a reszegnek nem kell segiteni, az nagyon gyorsan gondolkozzon el magan.
Kepzelje el, hogy az apja mellett setalnak el az emberek, aki mondjuk eleteben nem ivott, csak agyverzest kapott es egy kuka melle dolt.

_B_ 2010.05.23. 01:02:37

@trickortreat: De tudod itt nem azzal van a baj, hogy vannak ilyen esetek, hanem az ilyen esetek teszik ki a mentőszolgálat munkájának nagy részét. Az én szememben az ő dolguk valós balesetekhez, rosszullétekhez való kivonulás lenne.
Nem pedig életüket feladó (mellesleg ingyenélő) emberek pátyolgatása. Aki meg akar halni azt hagyni kéne. Akit már 30-adjára visznek be alkoholmérgezéssel azon igazából nem lehet segíteni, lehet reménykedni, hogy egyszer nem hívják a mentőt hozzá időben.

Ez a pofa be mondatod tetszik. Nyilván előadod majd az összes tanárnak akit az elkövetekző években megvernek/agyonvernek majd a cigányok. Kussolj ez a munkád, a tanárverés benne van a pakliban.

pier01 2010.05.23. 01:05:27

Velem is elofordult. Kihivtam oket, es a csaj a vonal vegen megkerdezte, hogy nem-e reszeg az illeto. Mondom: lehet, nem szondaztattam. Akkor ok nem jonnek ki. Akkor en hivom a rendoroket. Ok, ok, jonnek.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.05.23. 01:16:10

Egyszer éjszaka jöttem hazafelé és a ház előtt a buszmegállóban a földön feküldt egy öreg. Tiszta ruha volt rajta, kicsit talán be volt rúgva, de inkább már kijózanodva, de lehet hogy csak ilyen kába volt alapból. Azt mondta hogy elesett és szerinte eltört a bordája és nem tud felkelni, és hogy nem hajléktalan.. Hívtam a mentőt, már ott is kérdezgették, hogy hajléktalan? részeg? A menő 20 perc múlva jött (2 percnyire van kórház és mentőállomás), a mentősök is mondogatták hogy, na, ez egy részeg?
:(

economico 2010.05.23. 01:17:44

Ha egy ember öntudatlan állati szintre süllyed, az az ő hibája. Más kérdés, ha ez egy országban 10ezrével fordul elő, az már a társadalom hibája, de azon belül szintén az említett emberé.
Ha valaki hajléktalanná vált, az előbb-utóbb meg fog halni.
Ha valaki tajt részegen elalszik minusz 10-ben egy villamos megállóban, az előbb-utóbb meg fog halni.
Ha valaki "bazmeg" (a cikkből idéztem) belenyúl a konnektorba, higítót iszok, beleköt a kidobóba, dzsumbujon keresztül gyalogol haza éjszaka, 150-nel repeszt, eltéved a sivatagban, kötél nélkül hegyet mászik, palack nélkül Everestet mászik, az előbb-utóbb meg fog halni.
A mentősöknek, akikből amúgy is mindig kevesebb van a kelleténél, nem az a feladata, hogy ezeket a parasztokat-szerencsétleneket-bénákat-pecheseket-lottóminusz5találatosokat ellássa, Mert amíg ezekkel foglalkozik, addig nem ér oda időben az átlag magyar emberhez, aki sosem sodorná magát idiotizmus által ilyen helyzetbe.
Voltam én is fiatal, buliztam és berúgtam ahogy kell, nem egyszer. Mégsem sodortam magam halálközeli állapotba, mert inkább full részegen a Borárosról hazagyalogoltam erőltetett menetben Délpestre, másfél óra alatt, hogy lerohadt a lábam, kiszakadt a tüdőm, de a saját ágyamban aludtam. Aki pedig nem képes saját határait-korlátait felmérni, pedig betöltötte a 18-at, az gondnokságra szorul.

Én azt mondom, hogy inkább előírásszerűen haljon meg 100-ból 100 olyan ember, akinél ez idő kérdése, vállalva ezzel azt, hogy a 100-ból 1-nél ez csak egy rendkívüli pech és érdemes lett volna megmenteni, minthogy megmentsük ezt a 100 kriplit, ami miatt 100 "normális" emberhez nem tudott eljutni a mentő.

economico 2010.05.23. 01:24:27

Ja.
Ki mit szólna ahhoz, ha édesanyja szívinfarktusához azért nem érne ki időben a mentő, mert Pistát, a környéken mindenki által jól ismert hajléktalant 47-edszer is el kellett látni alkoholmérgezéssel?

szabidoki 2010.05.23. 02:14:43

Úgy tetszik, hogy itt majd mindenkinek van egy olyan sztorija, hogy egyszer látott valakit a földön feküdni, mindenki más elment mellette, csak ő állt meg és segített, és nem is volt részeg az illető, csak elesett/cukorbeteg/stb :)
Nekem, mint ezzel nap mint nap találkozónak az a tapasztalatom, hogy a földön fekvő, részeg hajléktalannak látszó izék 99%-a tényleg ordenáré részeg. Legtöbbje büdös, mint a dög, nem koszos, hanem inkább mocskos, általában össze vannak szarva-hugyozva-hányva-vérezve és jelentős százalékuk még agresszív is. Nem egy leányálom, és ha bárki úgy gondolja, hogy jobban tudja csinálni, mint a jelenlegi mentősök, szívesen várjuk, úgyis létszámhiány van, meg lehet mutatni, ki a legény a gáton. Persze általában az a tapasztalat, hogy a nagy arc rögtön megkisebbedik, amint felajánljuk, hogy ha nem tetszik, ahogy a részeggel beszélünk, nyugodtan haza lehet vinni...
Nyilván részeg meg részeg között is jelentős különbség lehet, volt már olyan papa, akit hazavittünk mentővel, mert két sarokkal arrébb lakott, és a kisbolt-kiskocsma-kört már nem bírták az öreg lábai, és elfáradt, de normális volt, tiszta, nem anyázott, hát hazavittük a mamának :) Olyan idősünk is volt, aki a népdalkörben a nóták között öblögetett, és végül nem bírt felszállni a hazafelé induló buszra, de ő is tudott viselkedni, vele nótáztunk a kórházig :)
Általában az a helyzet a mentőknél, hogy amilyen az adjonisten, olyan lesz a fogadjisten is, és ez nem csak részegekre igaz. Bosszantó, amikor egy helyszínen megállunk a mentővel, kiszállok, és azzal fogadnak, hogy "hordágyat hozzanak ám!", olyankor szoktam mondani, hogy előszöris jónapot, másodszor pedig megvizsgálnám a beteget, aztán meglátjuk a hordágyat.

lunatik 2010.05.23. 03:38:21

akkor az aki veszelyeztetett ilyen szempontbol (cukros, szivroham-eselyes) hordjon valami megkulonbozteto jelzest, vagy ruhadarabot. pl. hello kittys gumicsizmat vagy pink nyuszifuleket es masodpercek alatt eszreveszi majd valaki es intezkedik.

BKV reszelő 2010.05.23. 06:02:04

@gipsz1234: "...Állampolgár erkölcsi kötelessége: Magatahetetlen, ellátás nélkül láthatóan elhalálozó embertársához mentőt hívni. Ha nem teszi és csak ugymond átlép felette akkor szar ember."

Köszönöm ! Ezzel a két mondattal összefoglaltad a lényeget. Sajnos a kommentelők java szar ember és ez rosszabb, mintha alkoholisták lennének. Az alkoholista ugyanis beteg, a szar ember az nem.

kpityu2 2010.05.23. 06:50:01

Speciel kurvára nem érdekelnek a mentős sztereotípiái. Azért kapja a fizetését hogy ellássa és beszállítsa a sérült vagy magatehetetlen embert. Beszólások nélkül. Ha nem tetszik neki, menjen szenet lapátolni annak ugathat amennyit akar.

Dragonlady (Bp, Hun) 2010.05.23. 07:15:44

sok országban van olyan, hogy pl a cukorbetegek állandóan hordanak egy olyan karkötőt, amiről legalább a mentők azonnal látják, hogy kivel van dolguk.

kicsibuta 2010.05.23. 07:38:53

Az ilyen sztereotípiák miatt én egyszerűen "nem merek" elájulni, amikor leesik a cukrom. (Amúgy teljesen normális a vércukorszintem, csak néha lezuhan: általában akkor, ha 7-8 órája nem ettem egy falatot sem.) Iszonyú mázli, hogy érzem az előjeleket, és annyi erőm még van, hogy elbotorkáljak a legközelebbi boltig, patikáig, akármiig.

Gabiiiiii 2010.05.23. 07:40:03

@BKV reszelő: kivanok neked egy ilyen "beteg" embert egeszen kozelrol napi 24 oraban,aztan meglatjuk,ki a szar ember

gpetersz 2010.05.23. 07:46:00

@Oppenheim: Akkor nem kell letenni az esküt és lehet menni a francba más pályára. Majd legközelebb "morális" alapon nem látja el azt aki saját hibájából baszatta meg magát árammal, vagy aki közlekedési balesetet okozott. Majd Ő eldönti, hogy kit lát el és kit nem...

megbecsültorvos 2010.05.23. 08:05:30

@szabidoki: Tipikus magyar mentalitás, amiről írsz. Az egész civilizált világban szerződésekben fektetik le a megállapodásokat, és utána minden vitában az az első, hogy mi volt a szerződés tartalma. Neked mi volt a szerződésedben? Az, hogy "amilyen az adjonisten", olyan legyen "a fogadjisten"? Hát a fizetésedet minden hónapban kéred vagy csak akkor, ha "olyan volt a fogadjisten"?!..
Még egyszer le kell írnom: ha a szavadat adtad a szerződésben, hogy adott bérért ellátod az adott feladatot, akkor NINCS jogod kevesebbet vagy mást teljesíteni. Ez nem csak a profizmus hiánya lenne, hanem meg is lopnád a munkáltatódat: megszegnéd a szerződést.
Ez a mentalitás egyébként az egész országot megfertőzte már Magyarországon: emberek milliói hiszik azt, hogy joguk van az önként vállalt és szerződésben rögzített kötelességük egy részét ilyen-vagy olyan jogcímen visszatartani. A megállapodások ilyen tömeges megszegése az egyik legbetegebb magyar társadalmi probléma a kisembertől a nagy cégekig, politikusokig, és egyben egyik legfőbb oka a balkáni viszonyoknak. Így soha nem fogtok eleget keresni, mert egy balkáni országban balkáni felfogással éltek és az országot húzzátok le a mentalitásotokkal.

Gabiiiiii 2010.05.23. 08:10:50

@megbecsültorvos: csakhogy ugy latszik,megsem feneketlen az a husosfazek...Ha 25 eve fizetek TBt es 3 honapra kapok idopontot valamilyen szakrendelesre,ha olyan az egeszsegugy,amilyen,akkor muszaj prioritasokat felallitani....Mert sajnos a penz beszel,ha tetszik,ha nem..

bbelizar 2010.05.23. 08:17:06

Gyerekek, a részeg is ember. Ráadásul rendszerint csak magára jelent veszélyt. Még a rablógyilkosnak is jár az ellátás, aki "munka közben" sérül meg. Igenis segíteni kell neki és kész.

orv 2010.05.23. 08:18:25

Összetett téma. Mindenesetre jól látszik, hogy sokan keresik a megoldást, -legalább fejben. Azt nem hittem volna, hogy ennyi tökéletes egyed él körülöttem, akik még sosem ittak többet a kelleténél, akik védettek mindenféle váratlan rosszullét, esetleg váratlan tetlegesség ellen. Megdöbbent, hogy amikor valaki MAGATEHETETLEN van, akinek morális kérdések veszekednek a fejében, ahelyett, hogy megtegyen mindent ennek au állapotnak a megszüntetésésére. A mentős lehet, hogy morgott, de legalább elvégezte a dolgát. Az illetőnek azonban A MENTŐ MEGÉRKEZÉSE ELŐTT minden esélye megvolt a megfagyásra- igaz? Kedves honfitársak! Sztokjunk már rá az empátiára, erkölcsi fenoménokká válni rá ér azután!

Csatmar (törölt) 2010.05.23. 08:19:29

De tényleg nem azért: ha fűvel kábítanák magukat, nem lenne ennyi cécó, következmény.
Hozzáteszem: nem füvezek.

megbecsültorvos 2010.05.23. 08:23:18

@Gabiiiiii: Minden egészségügyben muszáj prioritásokat felállítani, nemcsak a szegényekben. A lényeg, hogy NEM az eü-dolgozó jogosult eldönteni, hogy kinek mi jár, mert ő NEM erre szerződött. (Ha esetleg azt gondolnád, hogy nem számít, ki mire szerződött, innentől ne csodálkozz semmin: akkor ugyanis vége a jogrendnek, és még a nyomorúságos fizetésedet sem kapod meg, ha a munkáltatód véletlenül meghallja, hogy nem számít többé a szerződésetek.)
A lényeg: a munkahelyen azt kell csinálni, amire szerződtél - utána pedig privátban, a cég kapuin kívül arról beszélsz és azzal, akivel jólesik.

Gabiiiiii 2010.05.23. 08:24:56

@megbecsültorvos: en ugy olvastam,hogy ezt az esetet is ellattak,tehat teljesitettek a szerzodesben foglaltakat,csak megjegyzest fuztek hozza..Lehet,az sem helyes,viszont szamomra ertheto..

jardel 2010.05.23. 08:25:08

Én több dologra választanám szét a sztorit:

1) példamutató, ahogy viselkedtél, le a kalappal!
2) A mentő kijött, ellátta, tette a dolgát, függetlenül attól, hogy mit mondott
3) Nyilván nem jó, hogy a mentős így viselkedik, én is láttam ilyet többször. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy ők esetleg évtizedekig csinálják azt, amiről mi itt a gép mögül irogatunk, hogy hogyan is kellene. Szerintem ez az egyik legstresszesebb meló és ha nem válnának valamelyest érzéketlenné, nem tudnák csinálni. Ettől persze még nem kellene ilyet mondani és nektek is illett volna megköszönni. Mindenesetre úgy gondolom, hogy ha bármelyikünknek ezt kellene csinálni csak 1-2 hétig, a végén már hasonlókat gondolna. Szerintem itt visszaüt az, hogy sajnos a mentősökkel és az egészségügyi személyzettel sem foglalkoznak sokat, így nagy részük 40-50 éves korára kiég és tényleges pszichés problémákkal küszködik. Ebben a szolgáltatóknak kellene támogatni őket, akár magán, akár állami, csak sajnos nem nagyon teszik: ez az eredmény. Most az egzisztenciális kérdésekről nem is írok, mert az, hogy egy mentősnek vagy egy orvosnak extra túlórát és második és harmadik állást kell vállalnia ahhoz, hogy normálisan megéljen, legalább úgy, mint egy fos kis fősikolát végzett valaki a századik kereskedő cégnél - na ez egy komoly többlet stressz. Erre persze lehet olyan bullshit szövegeket írni, mint itt valakik, hogy szerződés kötöttek és ezt be kell tartani, mint a fejlett világban, csakhogy az ember nem így működik, hanem egyszercsak betelik a bili és akkor vagy bezakkan vagy hárít, mint ez a mentős. A "fejlett" világban ezt is tudják és ennek megfelelőek a feltétételek, a leterhelés és az eü. személyzettel való törődés.

kpityu2 2010.05.23. 08:28:41

@Gabiiiiii: Prioritásokat ? Talán a te dolgod hogy eldöntsd kit látsz el, vagy kit nem ? Ha háborogni akarsz tedd munka után a kocsmában, szidd a rendszert, az időjárást, a mocsadék alkoholistákat, de munkaidőben végezd el tisztességgel azt a munkát amiért a fizetésedet kapod. És ne azon agyalj, hogy miközben valami önsorsrontót vakarsz össze, átsegíthetnél az úton egy öreg nénikét, vagy szájon át lélegeztethetnél egy topmodellt is.
Éppen ezt kell csinálni, ezt vállaltad, ezért kapod a fizetésed. Ennyi. Légy profi.
Ha kevés a mentő, és nem érsz oda egy súlyos beteghez mert épp egy részeget szedsz össze: nem a te dolgod. A te dolgod az, hogy tisztességgel elvégezd azt a feladatot amit éppen kaptál. Ha lelkileg nem tudod feldolgozni, keress másik szakmát.

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.05.23. 08:29:24

@Gabiiiiii: "Ha 25 eve fizetek TBt es 3 honapra kapok idopontot valamilyen szakrendelesre,ha olyan az egeszsegugy,amilyen,akkor muszaj prioritasokat felallitani...."
Szoval azert nincs penz normalis szakrendelesre, mert annyi irdatlan sok mentost tartunk szolgalatban a temerdek reszeg miatt? Mert a reszegek es hajlektalanok ulnek benn szazaval a szakorvosnal? Errol azert megneznek egy statisztikat :|
Es en igenis azzal a vonallal ertek egyet, hogy magatehetetlen embert nem szabadna a foldon hagyni. Pont azert, mert nem tudhatod mitol fekudt el.
"
Úgy tetszik, hogy itt majd mindenkinek van egy olyan sztorija, hogy egyszer látott valakit a földön feküdni, mindenki más elment mellette, csak ő állt meg és segített, és nem is volt részeg az illető, csak elesett/cukorbeteg/stb :)"
Most hogy igy mondod... az en barataim szerencsere meg nem vegeztek tudtommal sehol sem mentoben, de megeshetett volna. Viszont konkretan anyammal megtortent, hogy szallt le a mentorol, es mellette bukott fel egy ferfi, akivel egyutt leptek ki az ajton. Oltony, szovetkabat, jol szitualt, szivroham. Azt mondja mindenki atlepdelt rajtuk, o ott probalta a csavo mellkasat nyomkodni, amikor eloszor allt meg mellette egy fiatal par, na onnantol jottek mozizni az emberek. De addigra mar mento is volt hivva.
Szerintem ez nagyon szomoru, akkor is, ha az 1millo alkoholista orszaga vagyunk!!!
Mas: a fejemet tennem ra, hogy 20 eve sem ittak kevesebbet az emberek, ez az atlepdelos sztori megis ismeretlen anyam/nagyanyam korosztalyaban. Lehet h a hajlektalanok tomeges megjelenese (legalabbis Pesten) valtotta ki ezt a tompultsagot, de akkor sem tamogatom. Valahanyszor nem csinosban indulok el otthonrol es kicsit szedelgek (irto alacsony a vernyomasom, szerencsere egyszer sem ajultam el, mert elobb kezdek el fejet logatni), mindig eszembe jut: harmicas no letemre engem sem szednenek fel vasalt bakancsban, farmerban, poloban a foldrol. Pedig sem alkesznak, sem hominak nem latszom. Na ilyenkor mi az igazsag???
Meg valami: nem keveset fizettem eddig a TB-be, mert szerencsere van olyan fizetesem, hogy megtehessem. Ha egyszer megis ott doglok meg egy peronon, az nem azert lesz valszeg, mert a mentosok nem tudtak volna kijonni hozzam, hanem azert, mert esetleg senki nem hivta ram oket. Na ilyenkor lehet gondolkozni, hogy itt a nagyvarosban, a 21. szazadban mennyire is maradtunk meg emberek.

Utó Pista 2010.05.23. 08:30:34

@Gyocsika: ˇ"de mi van akkor, ha valakinek éppen tényleg mentőre lenne szüksége, de nincs a közelben"

Mentős mesélte a tévében, hogy miközben egy részeg csövessel mentek a kórház (detox) felé, hallják, hogy a diszpécser egy szabad mentőt keres egy infarktusgyanús betegnek. Ők pont ott haladtak, de a részeg állatot nem rakhatták ki, ezért egy távolabbi mentő indult a helyszínre.
Mire odaértek meghalt a beteg. Tényleg infarktus volt.

Nekem tele van már a faszom a nyakló nélkül hangoztatott "emberi jogokkal".
Mondta valaki, hogy igyon. Mindenki a saját sorsáért felel.

Gabiiiiii 2010.05.23. 08:30:57

@kpityu2: bocs,nem tudtam,hogy te egy robot vagy

leningrad · http://malackacico.blog.hu/ 2010.05.23. 08:31:17

@Leningrad: egyutt szalltak le a mentorol: szerencsere csak a metrorol. Kezdek kicsit monoman lenni :D

Gabiiiiii 2010.05.23. 08:34:34

@Leningrad: Ha egyszer megis ott doglok meg egy peronon, az nem azert lesz valszeg, mert a mentosok nem tudtak volna kijonni hozzam, hanem azert, mert esetleg senki nem hivta ram oket. Na ilyenkor lehet gondolkozni,"

azert en ebben nem lennek ilyen biztos a helyedben...Ha kesessel er ki az eletveszelyesen megserult gyerekedhez a mento,mert eppen egy alkeszt szallit azon aheten otodszor,meglatom,mennyire leszel ilyen "emberseges"

NemesekErnyo 2010.05.23. 08:38:38

@romesz: No igen, néhány éve a pedagógusok kapcsán erről volt szó. Pontosítva arról, hogy X ledolgozott idő után a pedagógus elmehetne Y időnyi szabadságra (akár egy évre), megelőlegezendő a kiégést. Csak arról nem szólt a fáma, hogy addig kik fognak dolgozni..... sajátos magyar specialitás szerint az éppen X idejüket töltők a szokásos dupláját.
A másik hungarikum, hogy elengedjük a szakembereket, inkább helyettük felveszünk gyorstalpalón végzett utca embereit, de akkor se adunk több pénzt a képzettnek!

megbecsültorvos 2010.05.23. 08:40:20

@jardel: A jogrend nem bullshit: téged is az a remény éltet, hogy máról holnapra nem forgatnak ki minden jogodból. Amit írsz, az abba a kategóriába tartozik, hogy a kiégés-szindróma, az alacsony fizetés ellen lehet küzdeni, de csak jogilag korrekt keretek között: oda kell menni a munkáltatóhoz és sztrájkkal/perrel/felmondással fenyegetni, ha 1) nem emeli a bért, 2) nem fizeti a mentálhigiénés támogatást. De semmiképp sem lehet a stresszt leverni az "ügyfélen"!

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2010.05.23. 08:40:36

Véleményem szerint mindenkihez ugyanúgy kell hozzáállni, teljesen mindegy hogy részeg vagy sem!
Csak játék egy gondolattal: de egy sosem sportoló, sokat dohányzó, nem mozgó, ám ülőmunkát végző, zsíros ételeket igen, zöldséget gyümölcsöt nem evő, orvosi szűrésre sosem járó rosszul szocializált agresszív menedzser, aki 40 éves kora után kétszer kap infarktust, majd ötvenévesen egy kedves stroke? Igaz hogy ő más módszerekkel, de valóban mindent metesz ő is azért - és semmit sem ellene - akárcsak egy alkoholista aki szintéán BETEG - csak lassabban, akár egész életében nem csak 5-6 évig....mi a különbség? A mi hozzállásunk! Mert rajta öltöny nyakkendő van, és a szívéhez kap...akkor gyorsaen mentőt...nem látják, ez a szegény ember rosszul van....míg egy részeg alkohol beget mellett simán elmegyünk az utcán....
Véleményem szerint tehát ha elfogadjuk hogy a mentőknek mindenkinek segíteniük kell, akkor szégyen ha megkülönböztetnek egymástól embereket, sorsokat, stb. Ha vállalták a munkájukat, amiért minden tiszteletem az övék, akkor azt végezzék a vállalásuk szerint! A többiben pedig csak a hozzáállásunk a különbség, az előítéleteink, és ez a rettenetes közhangulat, amiben a problémás, más, vagy éppen nehezebb sorsú embertársainkhoz fordulunk. Több emberséget, több humánumot!

NemesekErnyo 2010.05.23. 08:43:51

@Leningrad: Nekem is van ilyen történetem :))
Egy ismerősöm szólt, hogy itt a közelben rosszul van valaki, nézzük meg. Mire visszaértünk hozzá, egy utcai telefonfülkében üldögélt a korábbi földön fekvő, viszonylag rendezett külsejű alak. Látszott rajta, hogy nincs képben a környezetét illetőleg. Negyed óráig üvöltöztük neki, hogy "rosszul van?? segíthetünk??", csinos kisebb csoportosulás gyűlt össze, de mint aki szájzárat kapott. Csak nézett, nem válaszolt. Mikor végre kinyitotta válaszra a száját, akkor dőlt a piaszag. Hoppá, tegyünk egy próbált. Mondja ismerősöm, hogy hívjuk ki a rendőrt. Nosza, rögtön életre kapott, ez volt a varázsszó.

kpityu2 2010.05.23. 08:46:42

@Gabiiiiii: Nem robot. De vannak esetek, főleg zűrös helyzetben amikor az ember nem tehet többet mint hogy egyszerűen elvégzi amit vállalt. Még akkor is ha MAGÁBAN szitkozódik és szentségel. Egyszerűen nem profi ha nemszeretem munkánál negatívan nyilvánulsz meg. Ráadásul rombolod a saját és társaid megbecsültségét.
A magánszektorban dolgozom, és egyszerűen elképzelhetetlen hogy ilyesmit megengedjek magamnak. Egyrészt mert nem ezért kapom a fizetésemet, másrészt mert a partnereink többé felénk sem néznének ha ilyesmi történne, harmadrészt mert a főnököm úgy kirúgna, hogy a lábam se érné a földet. Az állami szektorban sajna 20 év sem volt elég hogy a fejekben végbemenjen a rendszerváltozás.

NemesekErnyo 2010.05.23. 08:46:53

@jardel: Ez szép és jó hozzászólás. Megszívlelendő. Hiába igaz, a válasz rá mindig: Közöm? Itt és most! én akarok valamit, te le vagy tojva.

megbecsültorvos 2010.05.23. 08:47:27

@Gabiiiiii: Az "eset ellátása" nem csak annyit jelent, hogy beadják neki a megfelelő mennyiségű szert a megfelelő sorrendben, hanem vannak minőségi elemek is, mint pl. a professzionális viselkedés. Egy kultúrált, euróval fizető, európai országban a minőségi elemeknek is teljesülnie kell, azaz, ha el is látod az esetet, de bunkó vagy, mert feszít az ideg, repülsz az állásodból és mehetsz vissza oda, ahol elég volt "csak ellátni".

Utó Pista 2010.05.23. 08:49:10

@pier01:

Ezt nem hiszem. Én is megállok minden földön fekvő embernél és mentőt hívok, de sose mondtak még ilyet.
Egyszer egy lépcsőn, hanyatt fekvő embert kérdeztem, hogy kell-e segítség, mire szó nélkül jött a jobbegyenes. Szerencsére jó a reflexem, így el tudtam hajolni. Olyan részeg volt, hogy beszélni nem bírt.
No, hozzá nem hívtam mentőt. Nyár volt.

NemesekErnyo 2010.05.23. 08:50:44

@lunatik: Utópia... :) Tízből egy ha meg tudja nevezni a gyógyszerét, már eufórikus örömet okoz.

epres négercsók 2010.05.23. 09:12:15

Nem olvastam végig a sok kommentet, ezért nem tudom, ez volt-e már.
Mindenki jön azzal, hogy fizet TB-t, tehát ha magánemberként részegen eltaknyol, vigye el a mentő. Illetve, a másik: hogy a részeg emberek miatt nem érnek oda az igazán nagy bajokhoz.
Azért ehhez megjegyezném, hogy amíg volt detoxikáló, egyrészt volt értelme mentőt hívni (nem a kórházi ellátáson élősködtek az alkeszek), másrészt, minket anyáink akkor azzal a ténnyel riogattak, hogy egy ilyen fuvar a mentővel hatezer forint ('90-es évek), és tényleg ki volt írva a kórházi ügyeleti folyosón, egyszer láttam.
Jó, tudom, a sok alkesz hajléktalan nem fogja ezt kifizetni, de a többi felelőtlen felé talán van némi visszatartó ereje.

venszivar 2010.05.23. 09:13:52

Igen is ott fetrengjen csak a saját szarába,az ki annyit ivott !!!Segíteni neki ???Akkor még itatni kéne,mivel inni akart,ti meg erőszakkal ki akarjátok gyógyítani a köz pénzén ???........Ki tehet róla,hogy így járt ? Csak is ő....milyen jogon akadályozzátok meg pl.Gabiiiii tetü férjét , sokadszor,hog egyszer kigyulladjon már végre a piától ?! Szerencsétlen barom próbálja-próbálja Ti meg nem engeditek neki......MIRE FÖL ????

Gabiiiiii 2010.05.23. 09:20:05

@venszivar: es meglatod,barmelyikunket tul fog elni es addig hetente tobbszor viszi el a mento..Lehet,egyszer szolok a jolnevelt es kotelessegtudo fiamnak,hogy talan nem kellene megsem mentot hivnia az apjara,mikor ontudatlanul fetreng...Csak ez a szerencsetlen gyerek tul kotelessegtudo

venszivar 2010.05.23. 09:29:34

@Gabiiiiii: Azért neki mégis csak az apja !!! ? Volt egy ismerősöm,kinek a neje a gyes alatt "unalmában" elkezdett inni,a gyerek meg persze pisába-kakába ,míg ő az erkélyre kirakott piára járt ,én mondtam ,hogy mikor ott iszik én átsegítettem volna a korláton.Persze csak a szám jár.A piás csaj úgy15 éve úgy néz ki,mint akinek pár napja van.........Azóta is él,de úgy mint egy ZOMBI !!!!DE ÉL.....

Fokhagymástejfölös 2010.05.23. 09:41:43

a részegség nem betegség!lehet hogy éppen valaki tényleg rosszul van és az ilyen részeg csövesek miatt nincs elég rohamkocsi!aki iszákos mások életét is tönkreteszi, azokét akik még így is szeretik. A mentősökön meg nem csodálkozom, kihívják az ilyenekhez, büdösek, lehányják őket, aztán kijózanodva kikérik maguknak, vagy jót röhögnek "mekkora buli volt", és lemennek haza

laccc 2010.05.23. 09:49:02

Milyen igaz az utolsó idézet...

_Anand_ 2010.05.23. 10:00:09

Meddő vita.
Ember a földön fekvő és ember a mentős, és nem szabad kihagyni az utca emberét sem, akinek olyan elképesztő mértékben megemelkedett az ingerküszöbe, hogy talán nem is várható el, hogy úgy viselkedjen, mint 20-30 éve. Vannak nagyon jó tapasztalataim mentősökkel, amikor valóban az elvárhatón felül emberségesen és odaadóan viselkednek (szerencsére azért ez a hozzáállás a gyakoribb), és van rémtörténetem is. Pár éve élete első epilepsziás nagyrohamát átélt, még jócskán zavart, bepisilt kamaszlányhoz hívtam mentőt, és a mentőápoló a karjánál fogva rángatta csórikámat lebüdösrészegezve, úgy hajította be a kocsiba mint egy rongyot. Ez a sztori azonban nem írja fölül azt a szilárd meggyőződésemet, hogy a mentős (is) tiszteletet érdemel, többek között azért, mert olyan munkát végez, amire az emberek legnagyobb része nem volna képes vagy nem akarna csinálni.

_Anand_ 2010.05.23. 10:02:33

Valamit kihagytam: ember a részeg is. Nem vagyunk hivatottak ítélkezni senki fölött, pláne, ha nem ismerjük a háttértörténetet.

kislampa 2010.05.23. 10:12:06

Én elhiszem a történetet, már ami a mentősök hozzáállását illeti (a részeg hajléktalanok... elég gusztustalanok a különböző testnedveikkel, szagukkal amíg menni tudnak addig is). Értem nem voltak hajlandóak kijönni két hívásra sem, mikor - vélt epegörccsel, valójában - súlyos hasnyálmirigy-gyulladással fetrengtem. Kikérdezték telefonban a férjemet, hogy mennyi idős vagyok, és eszméletemnél vagyok-e, majd mivel túl fiatalnak és élénknek találtak, lerázták. Ha a sógornőm nem ügyvéd, és nem ő hívta volna fel később az ügyeletes orvos, még ő sem jött volna ki. Szerencse hogy van autónk. Úgyhogy én nem fogom sosem sajnálni a mentőket.

ninimimi 2010.05.23. 10:34:47

„na mi lesz már, mindenki mehet a dolgára, nem kell segíteni”

Ezt mondja egy magyar "mentős" egy felelősségteljes állampolgárnak, aki - ellentétben a mentőssel - civilizáltan tette a dolgát.
Ez a bolsevik stílus, ami tűrhetetlen, hiszen közvetlenül kimutatható kára van. Nyilván azért viselkedik így, mert akinek így "köszöni" meg, hogy idejét (saját pénzét) áldozva segített, talán vele, talán ennyivel is kevesebben lesznek, akik legközelebb nem hagyják magára a segítségre szoruló másikat. És akkor neki is kevesebbszer kell kivonulnia és a munkáját végezni!

Nyilván a magukat intelligensnek, civilizáltnak érző orvosok, egésszégügyiek is olvassák ezt a blogot. Tőlük kérdezem, hogy a mondat, amivel kezdtem a hozzászólásomat, amely egy rákosi-diktatúrabeli rendőr tipikus mondata, nem kelt szégyenérzetet bennük? Nem undorító ez egy "értelmes" embertől 2010. Magyarországán?

(Egyébként tegnap nem volt időm hozzászólni. Most látom, hogy még mindig címlapon a blog. Kíváncsi vagyok, MOST milyen hamar tűnik el onnan...)

DeadBodiesEverywhere 2010.05.23. 10:44:21

Nem lennék se orvos, se mentős.

1) kevés a pénz
2) sok a hülye
3) szar a rendszer

Nem lennék soha beteg Magyarországon.

1) egy-egy vizsgálatra annyit kell várni és olyan szaktudással végzik el hogy a jó indulatú daganat átmegy rosszindulatúba a köztes/várakozási időkben
2) fizeted a TB-t mégis szar és drága
3) ha az államit választod nem jársz jól

ninimimi 2010.05.23. 10:50:55

@DeadBodiesEverywhere: Egyetértve a felsoroltakkal továbbra is áll a kérdésem: ezeken a szomorú tényeken miért, miben "segít" a bunkó, primitív, bolsevik stílus egésszégügyiek, orvosok részéről? Ami ráadásul közvetlen kárt és veszélyt is okoz.

lyesmith 2010.05.23. 11:05:44

Ha jól vettem ki a cikkből akkor a pár megkérdezte hogy az illetőnek kell e segítség vagy sem. Amennyiben a válasz NEM akkor ki sem tudják hívni a mentőt.

Velem is fordult már elő hogy felhívtam a 112-t a földön fekvő illető magánál volt nem akart mentőket annak ellenére hogy nem tudott felállni és vérzett. (beszámítható vagy sem nem tudtam eldönteni) a mentősök pedig azt mondták hogy ők nem láthatják el az illetőt akarata ellenére. Ha az illető ott hal meg az út közepén akkor sem lehet ellátni akarata ellenére.

A másik dolog pedig az hogy a cikkben említett mentősök kijöttek és ellátták az földön fekvőt. Baromira érdektelen hogy megjegyzést tettek. Ha egy este a 8. részeg én is tennék megjegyzést. Úgy gondolom hogy ha valaki részegen fetreng az úton akkor ennyit nyugodtan lenyelhet a rajta segítőktől.

Ra'anana 2010.05.23. 11:16:21

ez a baj...egy normalis orszagban emiatt kirugdalnak azt a mentost. itt pedig a nep meg egyet is ert vele. megerdemeljuk, hogy itt es igy kell elnunk, mindenki ugyan ezt fogja kapni amikor ra kerul a sor. ha oreg azert nem kar, ha hajlektalan akkor azert, ha etnikum akkor azert, stb. klassz.. talan el kellene olvasni pl. Buzzati Hajtovadaszat oregekre c muvet

exepszzed (törölt) 2010.05.23. 11:16:42

VIKTOR TERMÉSZETESEN MEGOLDJA EZT IS.
és a magyarok hirtelen nagy nemzettudattól, egymás szeretetéstől áthatva segíteni fogják egymást a bajban.
mert ez a nemtörődömség természetesen a gonosz komunyisták hibája!!!

szabidoki 2010.05.23. 11:18:43

@ninimimi: tudod ez azért van, mert ha valahol megjelenik a mentő, rögtön összeverődik a tömeg, és egyrészt alig lehet a beteg körül mozogni tőlük, másrészt azonnal indul az észosztás. Addig ugyanis, hogy a mentő ki nem ért, általában senki nem nyúl a beteghez, még ha háton fekve hányni kezd, akkor sem, de amint mi megjövünk, és elkezdjük ellátni, rögtön van pár okos, aki ránézésre tudja a diagnózist (a részegségtől a szívepelenciáig - nem elírás!), a szükséges terápiát, és azonnal közli is, hogy szerinte mit kellene csinálni, és általában hülyeségeket beszél. A sokadik ilyen marha után az ember megfárad, és azonnal elhajtja a francba az egész bámészkodó tömeget, mert nincs kedve harcolni a hülyeség ellen.
Ami azt illeti, én minden beteget ellátok, legyen akármilyen részeg, de megvan róla a véleményem, és nem is fogom visszatartani, csak mert sérti a széplelkű, segítő szándékú emberek érzékenységét, akik egy évben egyszer jóságból mentőt hívnak szegény részeg hajléktalanhoz...
Ja, még valami: a részegség valóban nem betegség, de a mentőkre és a kórházakra van tolva az ellátásuk, pedig ez alapvetően nem egészségügyi, hanem szociális probléma.

NoMojito 2010.05.23. 11:35:29

@ninimimi: Talán ez a mondat azért hangzott el, mert egy részeggel nem nagyon lehet mit kezdeni.
Sokakat a mentősök már névről ismernek. Ha hívják őket, ki kell menni. Beviszik, alszik, hazamegy. Ha beüt a főnyeremény, összehány mindent az autóban. Kb 2 óra fertőtleníteni egy mentőautót. Ennyi ideig, eggyel kevesebb dolgozik. Nem kell abban reménykedni, hogy így is túl sok fut a városban. Másnap pedig jöhet az ismétlés. Persze aztán megy a hiszti hogy fizetem a TB-t de a mentőre várni kell. Kezdhetitek fejben összerakni a képet. Azt meg nehezen hiszem el hogy a mentős pusztán orral ne tudná megmondani hogy valaki részeg-e vagy más gondot kell keresni annál aki a földön fekszik. Lehet hogy nem volt példaértékű megnyilvánulás a belépő mondat de akinek van tapasztalata alkeszokkal, nem repes a feladattól, de akkor is elvégzi. Akkor is ha esetleg balhés hangulatban érkezik számára a segítség. Remek műsort adnak az autóban, korházban. Az a doktornő akit 6 hónapos terhesen hasba rúg a majom, mert elveszi a tőle az üveget, szerinted a következőt is mosolyogva fogja fogadni? Gond akkor lesz ha „már megint infarktusod van Te szerencsétlen” mondattal kezdenek. De erre nem hiszem hogy lenne példa.

ninimimi 2010.05.23. 12:25:19

1.: Úgy korrekt, ha megjegyzem: jópont az Indexnek, hogy mégis címlapon van még a blog, "pedig" igen hasznos közéleti témáról van szó.

2.: A hazai intelligens egészségügyiskre jellemző, hogy reakcióikban a maximális önkritika kimerül ebben az elkenésben: " Lehet hogy nem volt példaértékű megnyilvánulás a belépő mondat. "

A többi nevetséges csúsztatás, félrebeszélés. Az egyik mintha "nem értené", hogy nem a "részeghez", hanem az önkéntes segítőhöz szóltak az undorító mondatok. A másik "bámészkodó tömeget", "okoskodókat", meg 6 hónapos terhes orvosnőt kever ide.

Örülök, hogy hozzászólásommal hozzá tudtam járulni egy újabb mozaikelemhez a hazai egészségügyi "értelmiség" mentalitásáról. Csak el kel olvasni a fenti reakciókat!

"Gratulálok"!

Egyébként meg a közvéleménynek kellene oda jutnia, hogy ahova az embertársai segítésére esküdött, "megfáradós":

"A sokadik ilyen marha után az ember megfárad, és azonnal elhajtja a francba az egész bámészkodó tömeget."

Igen, a sokadik ilyen marha után ideje lenne elhajtani a francba az ilyen embergyűlölőket! A maradékot, - és csak azokat, akiknek fogalmuk van a hivatásukról, az emberségről -, pedig normálisan, a "hála"-pénz kiirtása mellett rendesen megfizetni. Az egész rendszer gazdasági, társadalmi hatásaival együtt olcsóbb lenne mint a mai.

ninimimi 2010.05.23. 12:31:58

"Bocs" Index - már el is tűnt a blog a címlapról...!

NoMojito 2010.05.23. 12:49:52

@ninimimi: Azért kevertem bele egy szinte mindennapos példát hogy értsd milyen az életük. Sajnos nem fogod. Nem baj. Az is klassz hogy osztod az észt. Fotelből kényelmesen mesélj emberszeretetről, segítő jószándékról, kötelességről, áldozatvállalásról. Vagy! Mi lenne ha beugranál a málatiakhoz. Képzés, gyakorlat és önkéntes munkában lehet segíteni. Fizetés nuku, de az eü szomjazik egy ilyen jellem példamutató szolgálatára.

Csigorin 2010.05.23. 12:55:19

a szeszbe van mindenféle jövedelmi adó is belerakva, meg a ki berugik az is fizet tbt-, hát akkor ha berugás okából fetrengek, akkor igenis tessék el látni.

Ra'anana 2010.05.23. 12:56:53

@NoMojito: egy kis alazat azert elkelne nehany kollegad reszerol....sokat dolgoztam veletek, tudom mit beszelek. az orvos nem isten. meg csak nem is felisten, hogy donthessen kit allit jobbra es kit balra. azon kivul, meg eleg sok halatlan szakma van, hidd el. mi pedig azokban dolgozunk. szepnapot!

ninimimi 2010.05.23. 13:15:34

egészségügyiskre = egészségügyisekre
kel = kell

ninimimi 2010.05.23. 13:32:57

@NoMojito:
Éppen "segítő jószándékról, kötelességről, áldozatvállalásról" is van közvetlen tapasztalatom a szakterületedről.

Stroke-os beteghez hívtunk mentőt nemrég, nem eldugott tanyára, hanem Budapest egyik kerületébe, ahová ráadásul nincs is messze egy stroke-központtal ellátott kórház. Az "csak" a dolog egyik fele, hogy nem küldtek mentőt, mert "miből állapítottuk meg, hogy stroke-ja van?". Ami ennél gusztustalanabb, tűrhetelnebb, hogy amikor közel egy óra után harmadszor érdeklődtünk, akkor derült ki, hogy a "küldjük a segítséget" furfangos megfogalmazás azt takarja, hogy eszük ágában sincs mentőt küldeni. "Ők csak azt mondták", hogy "segítséget" küldenek, ami nekik az ügyeletes orvost jelentette, akinek ugye "sok más fontos" hívása is van.

A fenti aljasság, félrevezetés és életveszélyt okozó szándékos veszélyzetés (ja, +foglalkozás körében elkövetett) miatt több mint 1 órás késéssel magam vittem a saját kocsimon, + 1 segítővel karunkban a beteget a kórházba. Ahol a CT alapján valóban stroke volt a diagnózis, és a beteg 1 hét múlva meg is halt. Amiben "feltehetőleg" volt "némi" szerepe, hogy a beszállítás és ellátás tortúrája alatt "sikerült" éppen átlépni a kritikus időablakot.

Úgyhogy, kedves, intelligens, magyar egészségügyes, orvos! Szállj magadba, mielőtt a Rákosiék által (normális fizetés helyett) alád adott, göthös, büdös ló hátáról poénkodsz az emberek baján!

ninimimi 2010.05.23. 13:43:54

Szabadnapos a korrektorom:

tűrhetelnebb = tűrhetetlenebb
veszélyzetés = veszélyeztetés

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2010.05.23. 14:33:55

Sziasztok!

Örülök, hogy ennyi vélemény született a levél kapcsán, valóban egy nap, mint nap aktuális téma ez. A cél továbbra is az, hogy mind a sürgősségi eü. dolgozók, mind pedig az azt igénybe vevők jobban megértsék "egymást". Azt, hogy miért reagált így a tiszt megértem, én sem szeretem a részeg (alkoholista) egyéneket fuvarozni több okból sem, de mindenki megteszi, mert meg kell tennie. Ha elküldenek a "picsába" és még engem titulálnak "lopós szarházinak" én akkor sem fogok ilyen stílusban visszaszólni, mert egyfelől felesleges, más részről pedig az emberek téged könyvelnek el mindenféle szemétnek a végén. Az autóban meg kifejtheted a véleményed a delikvensek, ki-ki maga vérmérséklete szerint :)

Még ide kopiznám az index egyik cikkének részletét:

"A program célul tűzi ki a sürgősségi ellátás fejlesztését, a mentők eszközeinek modernizálását és azt, hogy a mentőautók az ország bármely pontját 15 perc alatt elérjék."

index.hu/belfold/2010/05/22/penzzel_gyogyitana_az_egeszsegugyet_az_uj_kormany/

Hát, béremelésről konkrétan nem volt szó...

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2010.05.23. 14:35:14

A leveleket, történeteket továbbra is várjuk!

economico 2010.05.24. 01:14:17

@kicsibuta: Elájulsz, ha nem ettél 7-8 órája? Oké, az egész ország ilyen, mert rohanó világban élünk, főleg a pályakezdő diplomások, meg az amúgyishúszévesek. De ha te beteg ember vagy, és "nem mersz elájulni", akkor hogy merészelsz 7-8 órán keresztül nem enni? Fogolytáborban élsz, eltüntél a dzsungelban? Ne gyógyszertárat keress, hanem szólj a Pirinek, hogy csomagoljon reggel 2 szendót. Ha meg nincs Piri, akkor csomagolj magadnak.
Jó hogy nem azt írod, hogy nem mersz öngyilkos lenni, mert nem ott áll melletted állandóan egy mentő.

kicsibuta 2010.07.10. 05:05:37

@economico: Jézusmáriaszentjózsef, neked meg mi bajod van? =:-O
1) Ki mondta, hogy beteg vagyok? Nem vagyok beteg (pont az eset miatt kivizsgáltattam magam, szúrópróbaszerűen szoktam cukrot méretni, mindig normál értéken van), csak ha nem eszem iksz óránként, lezuhanhat a cukrom.
2) Igenis van olyan helyzet, hogy az embernek nincs ideje reggelizni, napközben meg nincs lehetősége kajához jutni. Oké, azóta rohadtul óvatos vagyok, kabalából mindig van nálam "délig tartó lendület" keksz, de szerencsére nem kellett hozzányúlni, már szétmorzsálódott a bontatlan csomagolásában. :)
3) Egy rohadt szót nem írtam a mentőkről: az átlagpolgár hozzáállásáról írtam, aki ha meglát egy összeesett embert, rámondja, hogy alkoholista/drogos. Az öngyilok meg végképp nem értem, hogy jön ide. :-O

atompyka 2011.01.26. 09:19:41

@bgp:
Tehát - ha el is fogadnánk, hogy a részegeket nem kell ellátni - a 10 % halál simán belefér?