Nem az Országos Mentőszolgálattól (OMSZ) származik az a körlevél, ami az interneten kering, és arra szólít fel, hogy a mentők érdekében módosítsuk fontosabb telefonszámainkat.

A mentők logóját is jogtalanul használó felhívás a következő:

http://eliedh.com/wp-content/uploads/2007/11/in-case-of-emergency-ad.jpg"Mentősök tapasztalták, hogy közlekedési baleseteknél a legtöbb sérültnek van mobiltelefonja. Olyan sérülteknél, akikkel nem lehet kommunikálni, a segítségükre sietők nem tudják, hogy a telefon hosszú címlistájából kit értesítsenek. Mentőápolók és mentőorvosok azt javasolták, hogy a szükség esetén értesítendő személy adatait mindenki ugyanazon megjelölés alatt adja meg. A nemzetközileg elismert megjelölés: ICE (In Case of Emergency, "vész esetén").
Ezalatt a név alatt annak a személynek a telefonszámát kell megadni, akit vészhelyzetben- szükség esetén a rendőrségnek, mentőknek, tűzoltóknak- fel kell hívni. Ha több ilyen személyt szeretne megadni a következőképp lehetséges: ICE1, ICE2, ICE3 stb.. Könnyű megcsinálni, nem kerül semmibe és vész esetén nagy segítség lehet! Küldd el minél több barátodnak, ismerősödnek, hogy minél szélesebb körben elterjedhessen ez a hír!

A fenti körlevél több ponton is téves, ugyanis egy baleset helyszínén mentést végezve a mentősök nem foglalkozunk a távollévők informálásával, mert az a rendőrség, illetve a kezelést végző kórház feladata. "Ráadásul a beteg mobiltelefonjának eseti felhatalmazás nélküli használata bizonyos esetekben konfliktushelyzetet teremthet, vagy akár jogi aggályokat is felvethet" - tájékoztatta lapunkat Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és PR vezetője. Szól a cikk a HáziPatika.com-on. (forrás: Kiss Verus | www.hazipatika.com)

Na most akkor mi van?

Az ICE szám bevezetését Bob Brotchie angliai (paramedikus) mentőtiszt szorgalmazta 2005 májusában. A program hamar népszerű lett, így Európában, Ausztráliában és Észak Amerikában is kezdett elterjedni.

A Vodafone készített egy felmérést, melyből kiderült az emberek kevesebb, mint 25%-a adott volna meg bármilyen információt arra vonatkozóan, hogy kit értesítenének egy esetleges velük történt baleset után. A kampányt ekkor indította az említett kelet-angliai mentő.

Angliában a 2005 július 7-i terrortámadások után kezdett igazán elterjedni ötletet. Erről cikk itt olvasható.

Brotchie a mobiltelefon gyártókat is sürgette egy ICE funkció integrálására a készülékekbe. Az nem kétséges, hogy ezzel a módszerrel a mentők, tűzoltók, rendőrök könnyen és gyorsan juthatnak esetleg releváns információkhoz a sérült/beteg állapotát illetően, valamint azonnal értesíthetők a hozzátartozók, vagyis azon személyek, akiket felveszünk a ICE1,2,3... stb. nevek alá. Egy másik, ha úgy tetszik szabványosított betáplálási mód az E.123, erről bővebben itt.

Európa szerte bírálták és bírálják azonban számos okból kifolyólag az In Case of Emergency elképzelést:

  • A sürgősségi ellátás során legtöbbször azért nincs idő effélékkel "bíbelődni", így nincs orvosi, medicinális oka az ICE használatának, bevezetésének.
  • A kapcsolatfelvétel egy súlyosan sérült/egészségkárosodott ember rokonaival érzékeny feladat, nem biztos, hogy mindennek telefonon keresztül kéne történnie

Sokkal inkább ajánlott egy papír alapú azonosító kártya, vagy valami hasonló alkalmazása, magunknál hordása. Erre ráírhatnánk az általunk értesíteni kívántakat, esetleges allergiáinkat, gyógyszerérzékenységünket, az általunk rendszeresen szedett gyógyszerek nevét és dózisát, vércsoportunkat (bár ezt senki sem fogja "elhinni").

Véleményem szerint ez alapjában véve egy jó dolog, de persze, amíg nem lesz ennek is konkrét jogi háttere, mint annyi mindennek, nem fog elterjedni, hiszen senki nem fog a "csak úgy" a telefonunkba belenézni, hogy létre van-e hozva ICE1... 3 szám, ami egyben értelmezésemben azt is jelenti, hogy a tulajdonosa megengedi és igényli hozzátartozójának azonnali értesítését állapotáról, illetve a vele történtekről. Másfelől nehéz úgy tájékoztatni valakit telefonon keresztül, hogy kielégítő információval lássuk el, ugyanakkor tárgyilagosak legyünk. Azt pedig végképp nem értem, hogy mi ebben a rossz, noha jelenleg felesleges: "a mentősök nem foglalkoz(nak)unk a távollévők informálásával, mert az a rendőrség, illetve a kezelést végző kórház feladata." Azt pedig, hogy ki volt ez a "gonosz" híresztelő nem tudom, nekem nem jött körlevél.

Alternatívát jelenthet pl. ez a megoldás. Itt kitölthetjük a kártyát a legfontosabb információkkal és kinyomtatva állandóan magunkkal vihetjük.

        

blogtört.png

A bejegyzés trackback címe:

https://mentok.blog.hu/api/trackback/id/tr631829834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etalon 2010.03.12. 13:44:33

Nem csak baleset, hanem mondjuk a telefon elvesztése esetén is hasznos lenne, ha lenne ICE bejegyzés (az én telefonomban van)
Az, hogy nem nézik meg, elég baj. El tudok képzelni olyan esetet, amikor nem tudják hogy ki a sérült és ilyenkor nagyon hasznos lenne.

"A sürgősségi ellátás során legtöbbször azért nincs idő effélékkel "bíbelődni", így nincs orvosi, medicinális oka az ICE használatának, bevezetésének."
Persze, egyszerűbb a "nemazéndógom, majd valaki szól nekik" mögé bújni :( Vannak országok ahol nem így működnek a dolgok, meg lehet nézni hogy hol tartanak azok az országok és hol tartunk mi.

"A kapcsolatfelvétel egy súlyosan sérült/egészségkárosodott ember rokonaival érzékeny feladat, nem biztos, hogy mindennek telefonon keresztül kéne történnie"
Hát akkor hogy? Kimegy személyesen Kovács János rendőr-főtörzsőrmester, aki elvégezte a "hogyan közöljük a rossz hírt" tanfolyamot és kíméletesen közli a hírt? Ne már, ezt úgysem hiszem el. Sokkal inkább el tudom képzelni a mai magyar valóság közepette, hogy nagy ívben sz..nak a hozzátartozóra, aki kénytelen végigtelefonálni a kórházakat ha tudni akarja mi van a rokonával :( Aztán ha ott van, akkor "kíméletesen" közlik vele, hogy igen ott van, siessen ha még utoljára élve akarja látni. Vagy csak rosszindulatú vagyok?

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2010.03.12. 14:10:09

@Etalon: a fenti 2 ellenérv az ICE számokkal szemben szerintem is kifogáskeresés.

Véleményem szerint is jó dolog lenne, ha ezt hivatalosan is elfogadnák és, mivel anélkül nem működik semmi, jogi hátteret is biztosítanának mögé. Értem ez alatt, hogy a mentő belenézhessen e célból a telefonba és, ha benne vannak a számok, akkor fel is hívhassa azokat, majd hiteles, valós tájékoztatást adhasson az illető állapotáról, a vele történtekkel. Nyilván, aki betáplálja ezeket a számokat, hozzájárul, hogy telefonáljon az ellátó.

Az, hogy a kapcsolatfelvételnek nem telefonon keresztül kéne történnie kifogással félig-meddig egyet értek. Én sem szeretném telefonon megtudni, hogy valakim meghalt, ugyan akkor azonnal szeretném tudni, hogy mi történt a hozzám közel állókkal.

Lényeg: aki beleírja a számokat, az elfogadja, hogy informálják az illetőt az állapotáról, legyen akármilyen súlyos is. A probléma csak az, hogy hiába táplálod be a telefonodba, a kutya sem fogja megnézni.

Etalon 2010.03.12. 15:50:55

@Oppenheim: ott a pont :) Aki beírja az ICE számot, az ezzel kéri hogy értesítsék azt az illetőt ha vele van valami. Azt gondolom, hogy halálesetnél valóban nem telefonon keresztül kell értesíteni a hozzátartozót, de sérülésnél azért annyit lehet mondani neki, hogy a jóember megsérült és hogy melyik kórházba szállították.

"Angliában a 2005 július 7.-i terrortámadások után elvetették az ötletet. Erről cikket itt olvashat, aki akar."
Elolvastam a hivatkozott cikket, egy szó sincs benne arról, hogy elvetették volna az ötletet (a take off -nak sok jelentése van, ebben a szövegkörnyezetben inkább azt jelenti, hogy a bombatámadások után lendületet vett ennek az ötletnek az elterjedése)

Etalon 2010.03.12. 16:29:21

Úgy tűnik az előző kommentem nem tetszett valakinek, mert eltűnt az éterben :(
Azért is leírom : "Angliában a 2005 július 7.-i terrortámadások után elvetették az ötletet. Erről cikket itt olvashat, aki akar."
A linkelt cikkben szó sincs arról, hogy elvetették volna az ötletet. Sőt, inkább azt írják, hogy a bombatámadások után vett lendületet az ötlet terjedése. Tessék megtanulni angolul!

Bajnok · http://bajnok.blog.hu 2010.03.12. 20:08:12

Minek az ICE? ott van a gyorshivas.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2010.03.13. 18:28:40

@Etalon: nem veszett el, néha lassan jeleníti meg.
Összefoglalóban olvastam a cikket, ott másképp értelmeztem, sebaj, kszi, hogy szóltál!

@Bajnok: mert ezzel vállalnád, hogy értesítsék az általad megadott személyeket és csak azt hívnák fel, akit te szeretnél, nekem is vannak gyors hívásra beállított emberek, akiket nem feltétlenül szeretném, ha elsőként értesítenének. Hát ezért.

Kontárblog · http://kontar.blog.hu/ 2010.03.14. 21:18:29

mondjuk én elég kevés embert ismerek, akinek a telefonjában az Anya és Apa kombóból legalább az egyik ne szerepelne...

és nem hiszem, hogy bárki is zokonvenné, hogy ha történik vele valami, értesítik a szüleit...

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2010.03.15. 14:25:40

@Kontárblog: ez igaz, de amíg nincs ennek törvényi háttere senki nem fog telefonálni, pláne, hogy tiltva van. Abban sem vagyok biztos, hogy mindenki szeretné, csak úgy röpködnének a feljelentések.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2010.03.15. 16:42:02

A szavazás eredménye is érdekes (számomra legalábbis), az eredmények szerint ui. 128 szavazat - > 59% IGEN | 41% NEM az eredmény. Ez nem túl meggyőző IGEN.

kszabo 2010.03.15. 18:03:13

Kár ezt a hülyeséget terjeszteni., kb annyit ér mint az országos 112.
Mire kiderül, meg kikerül vége mindennek.
A 40 féle mobiltelefonon mire eltekersz a I betűig, meg hatszor kilép a listából, sokra nem jutsz.
Egyszerűbb lenne a fontos értesítők neve elé teteni mindenkivel egy "A" betűt, lévén a magyar
abc ezzel kezdődik.
Amúgy is a legtöbb lista így kezdődik:
Apa, anya és legfeljebb lesz még azsiga, apéter stb.
De azért egy jó történet kárpótlásul :))
Szerény életmentős múltam során egy eredeti jelöléssel találkoztam:
Egy hortobágyi orosz katonai teherautó és német turista busz találkozásnál a kiérkező mentőtiszt kolléga
egy kiesett rúzzsal megszámozta homlokukon a delikvenseket. A debreceni klinikán azóta is emlegetik szerintem.
Egyébként meg ...... a törvényi háttérre. Egy baleset után az ~ első egy órában igen is valakinek értesíteni kell a hozzátartozókat.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2010.03.16. 09:59:40

@kszabo: alapjában véve nem tartom hülyeségnek, de tény kevés esetben lenne értelme. Egy hivatalos kártyának már több értelme lenne, rajta a vércsoporttal, allergiával, rendszeresen szedett gyógyszerekkel, meglévő betegségekkel és ICE számokkal.

mese-mese-meskete 2010.10.20. 07:31:21

A hivatalos kártya és az ICE számok telefonban történő megadása nem zárja ki egymást. Ha nem a mentő, akkor a kórház, ahova beszállítják, tudná értesíteni a hozzátartozót. A kifogáskeresés helyett pl. ezt kellene tisztázni, így egyértelmű lenne, hogy kinek a feladata.
Valakinek biztosan.

NoOne 2010.11.16. 16:17:33

egyszerű lenne ez mint az ék:
1. ha a telefonban van ICE, akkor az illető beleegyezik, hogy állapotáról értesítsék a megadott telefonszámokon felhívható személy(ek)et a mobiltelefonján;
2. ha ún. alsó aláhúzással kedődik -- _ICE - akkor az a kapcsolati lista elején lesz, nem kell görgetni;
3. jó lenne hivatalos chip-kártya is, főleg azoknak, akik folyamatosan szednek gyógyszert, gyógyszer- vagy más allergiájuk van, jobb oldalt van a szívük stb. , a chipen lehetne ICE terület, amit -- a hivatalos információktól eltérően -- akár a tulajdonos is frissíthetne, ha van hozzá eszköze, ha nincs ilyenje, a háziorvosnál lenne célszerű megoldani ;
4. ez kártya akár lehetne egyben a TB-igazolvány is,
5. a mentősök spéci, pl. okostelefonnal egybeépített kártyaolvasóval azonnal ellenőrizhetnék az egészségügyi tudnivalókat, és rögtön hívhatnák az ICE számo(ka)t, ha szükséges;
6. az ICE-számok között célszerű lenne a háziorvos és/vagy a kezelőorvos elérhetőségét is feltüntetni.

MSimon 2010.12.08. 09:51:05

Én ezt az ICe felhívó szöveget tegnap láttam a budpesti Madarász utcai kórházban kifüggesztve.

H.Károly 2010.12.10. 18:52:05

@MSimon: Szerintem még az OMSZ-nak sincs hivatalos állásfoglalása ez ügyben.

bmancsa 2010.12.11. 01:17:21

Azt hiszem nalunk(Angliaban) sincs az ICE hivatalosan elfogadva ,de azert mar hasznaljuk valamilyen formaban.
Azert azt hozza kell tenni, hogy ha a serultnek sulyos serulese van amivel nekunk sok munkank van es szallitjuk a korhazba, akkor nekunk sincs idonk az ICE szamot keresni a serult telefonjaban. Hanem tesszuk a mi dolgunkat es majd a rendor bacsi keresgeli a szamokat a hozzatartozo ertesitese erdekeben.
Viszont nalunk eleg sok apro koccanasos balesetkehez is kell mennunk,ahol inkabb csak erzelmi hatteret biztositunk,illetve serules nelkuliek,de megis szallitanunk kell,mert kitalalja hogy "faj" a nyaka es a biztositonal le akarja irni a kocsit,igy inkabb turi ,hogy mi levagassuk a kocsi tetejet a tuzoltokkal es spinalboard-ra rakjuk ,hogy 2 ora mulva sajat laban setaljon ki a korhazbol..nos naluk hasznaljuk az ICE szamot,termeszetesen az o engedelyukkel hivjuk fel a legkozelebbi hozzatartozot.
Azt sem szabad elfelejteni,hogy a kodos albionban a millio nemzetiseg a kulonbozo nyelvekkel is eloterbe kerulnek. Szamtalan olyan esetem volt amikor a beteg hozzatartozoja forditott nekem a mobiltelefonon.

@Noone: Kartya helyett itt a betegek nyaklancon vagy karkoton hordjak a nagyon fontos infokat a szamunkra...pl. diabetes,epilepszias, pacemakeres stb
Az allando gyogyszerek pedig egy receptre vannak irva, amivel az emberek a gyogyszertarba mennek(nevuk,cimuk,orvos neve,korzete felirva) es hala itt van egy jo szokas ,hogy azt a betegek tulnyomo resze a taskajukban tartjak.

ZéBé 2011.01.13. 12:48:39

Nyilván nem a mentősök fogják használni az ICE számot újraélesztés közben, hanem a kórházba/hullaházba szállítás után az ápolók, orvosok. Attól még lehet ez hasznos.

Reggie 2011.09.05. 17:05:36

Es hogyan oldjak fel a kodot, hogy hozzaferjenek a telefonszamhoz?

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2012.03.04. 03:47:10

én azt nem értem, miért nem szerepel egyik cikkben sem, hogy a telefon jelszóval védett, lemerül, vagy balesetben összetörhet, és máris oda a körlevélben hirdetett adat....egy PAPÍR cetlivel sokkal kisebb a rizikó.

egyébként vicces, hogy pár évente minden körlevél újra előkerül. én 2009-ben írtam róla a blogomon, és 2012-ben újra kering...

DeadBodiesEverywhere 2012.03.05. 07:56:14

Ott van a PIN kód, a jelszóval védett készülékek, stb.
Van ahol az egész memóriát titkosítani lehet.

Szerintem a nagyobb %-ban le vannak védve a telefonok, ergó ha a mobilgyártók nem vezetik be ezen számok kód nélküli hozzáférését, akkor semmit nem ér :P

A hülye facebookon minden barom ész nélkül osztja meg a tartalmakat.

gaborka78 2012.03.10. 16:55:48

Ha esetleg ennek meg lesz a támogatása a telefonban. Addig kár ezzel foglalkozni. A telefonok a telefonkönyvük alapján jelenítik meg a hívót (elég hülyén nézne ki, hogy a hívó helyén azt látnám ICE1 hív...) a 112 az megint más mert annak megvan a támogatása a mobil hálózatban (pl. sim kártya nélkül is hívható)

Andorné Papp 2015.09.20. 22:24:57

Szerintem ez nem rossz.Nálunk is lehetne használni.

bloody.rain 2018.11.11. 09:11:04

Érdekes téma, én használom, de egy kártyára írva, különösen külföldön - mellette az útlevelem másolata, nyakamban pedig még a hadseregből megmaradt rozsdamentes "dögcédula" a személyi számommal ami még a repülőbalesetet is túléli. Nem kell hogy a mentős megnézze, nem kell, hogy minden esetben segítséget adjon, esetleg annyi kell, hogy amikor konszolidálódott a helyzet megnézzék a cuccaim közt, hogy kicsoda ez az ember és most mit csináljanak vele - akár még él, akár már halt. Természetesen az is jó ha a telefonomba bele van írva - ha tudják használni akkor nagyon jó, de ha nem tudják akkor is jó.