Az alábbi képriportot a Time magazin online kiadásában olvastam. A "brooklyn-i önkéntes mentőkről" szól, arról, hogy gyakorlatilag semmi pénzből, már több, mint 20 éve üzemeltetik szolgálatukat, hogy lehetőleg minden rászorulónak, annak is akinek nincs biztosítása, legalább a lehetőséget megadják, hogy - esetenként - tovább élhessenek. A kezdetben gyalogosan közlekedő, értsd rohanó mentősöknek mára 2 kocsijuk van és talán nemsokára meglesz az első állandó mentőállomásuk is. Érdekes történet az övék.

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2010/bsvac/bsvac_01.jpg

Segítenek, ahol szükség van rájuk

A Bedford-Stuyvesant Önkéntes Mentőszolgálat (továbbiakban: BSVAC) 1988-ban alakult, túlnyomóan az afroamerikai lakosság ellátását végzik Brooklyn 79. és 81. körzetében. Az egészségügyi ellátásban bekövetkező változások negatívan érintették - többek között - a csak "Bed-Stuy"-ként emlegetett környéket, kevés a biztosítással rendelkező és ráadásul jó néhány egészségügyi ellátó hely került leépítésre vagy bezárásra az elmúlt években. A környék 93-óta van nyilvántartva, mint orvosi szempontból lefedetlen terület.

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2010/bsvac/bsvac_02.jpg

A remény fénye

A BSVAC teljesen önkéntes alapú, a legtöbb itt szolgáló maga is a környékről származik. Számos Bed-Stuy önkéntes éppen gyógyuló szenvedélybeteg, vagy fiatal felnőtt, akik egy életképes, megbecsült munkát keresnek.

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2010/bsvac/bsvac_03.jpg

Robinson Kapitány

A BSVAC egyik társalapítója volt James (Rocky) Robinson kapitány, a 70-es években New York-ban volt EMT (Emergency medical technician, ez tulajdonképpen a mentőápoló USA-béli megfelelője, több fokozata van, míg a legmagasabb fokozat a Paramedic), így első kézből tapasztalhatta meg milyen szükség is van az egészségügyi ellátásra a szegényebb környékeken, ott ahol a városi egészségügyi ellátó rendszer képességeit meghaladta a feladat. Mikor először megalakult a BSVAC 1988-ban (Joe Perez szakorvossal, a képen nem látható) a csapatnak sem önkéntesei se mentőautói nem voltak.

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2010/bsvac/bsvac_04.jpg

Aljas utcák

"1988-ban, minden második hívás crack-, vagy egyéb kábítószer-fogyasztással függött össze." - emlékezik vissza Robinson. Az embereket lelőtték, megkéselték, jócskán akadtak szívrohamok, kóma - a mentőknek pedig egy örökkévalóságba telt kiérni a helyszínre. "Rohantunk végig az utcán oxigénpalackokkal a hátunkon, trauma-táskával a kezünkben" - állandó nevetés tárgyát képezve. Meséli a "régi szép időket" a sokat látott kapitány.

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2010/bsvac/bsvac_05.jpg

A kocsi

Az első közösségi-üzemeltetésű mentőszolgálat az USA-ban, a BSVAC, soha nem szüntette be a működését a maga 22 éves története alatt. 2009-ben helyezték üzembe második mentőautójukat.

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2010/bsvac/bsvac_06.jpg

Fájdalom

Tamsin Wolfe a BSVAC alelnöke és ügyvédje szerint a csapat évente, mintegy 1500 hívás esetén nyújt segítséget, ez mintegy napi 4 vonulás, ami jól mutatja a szervezet fontosságát és létjogosultságát a kiszolgáltatott lakosság körében. 2010. januárjában a szolgálat szervezett egy csapatot Haitire, a földrengés áldozatainak megsegítésére.

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2010/bsvac/bsvac_07.jpg

Szervezés

Bár erőfeszítésben nincs hiány mindaz létrehozására, amit a BSVAC képvisel Harlem környékén és Los Angeles-ben, nem mindig járnak sikerrel. Bed-Stuy hosszú pályafutása Robinson Kapitány ellenállásának, kitartásának és karizmájának köszönhető.

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2010/bsvac/bsvac_08.jpg

Mi leszel, ha nagy leszel?

Azon kívül, hogy sürgősségi ellátás üzemeltet, a Brooklyniak működtetnek egy ifjúsági programot, melynek keretein belül igyekeznek veszélyeztetett tizenéveseknek segíteni, hogy mentősök, orvosok, vagy egyéb egészségüggyel kapcsolatos szakemberek lehessenek. A képen éppen Ron Davis személyzeti főnök beszél egy középiskolában a tanulóknak az egészségügyi munkák lehetőségéről.

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2010/bsvac/bsvac_09.jpg

"Felségterület"

Az évek során a szervezetnek nem sikerült egy állandó állomásra szert tenni volt, hogy roskadozó viskóban, sátrakban, lakókocsikban, vagy éppen Robinson házában, autójában "állomásoztak". Volt, hogy rájuk lőttek az ablakon keresztül és gyújtogatással fenyegetőztek. Remélik, a várostól bérelt telek biztosítja majd a végleges állomáshelyet valamint egy szomszédos szakrendelőt.

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2010/bsvac/bsvac_10.jpg

FDNY

Mivel az önkéntesek általában hamarabb érnek a helyszínre, mint a new york-i tűzoltóság eü. csapata, feszültségek alakultak ki a két szervezet között. Robinson (a képen egy new york-i tűzoltóval) sokat dolgozott a nézeteltérések elsimítása érdekében. Annak ellenére, hogy az FDNY reagálási ideje sokat javult az évek folyamán, sok helybéli még mindig a BSVAC önkénteseit hívja elsőként.

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2010/bsvac/bsvac_11.jpg

Páciensek

A BSVAC rendszeresen szállítja a biztosítással nem rendelkező betegeket kórházba ingyen.

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2010/bsvac/bsvac_12.jpg

Finanszírozás

A brooklyn-i önkéntesek adományokból, egy kis állami és városi hozzájárulásból, valamint Robinson Kapitány nyugdíjából működik amit, mint nyugalmazott mentődolgozó kap.

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2010/bsvac/bsvac_13.jpg

Öltönyben

Robinson már számos díjat, elismerést kapott, többek között a Robin Hood Foundation Hero of the Year díját, a New York City Hero Award-ot és a Thousand Points of Light Award-ot, melyet személyesen George H.W. Bush-tól vehetett át. A fotón a Unity Democratic Club kitüntetésének átadása előtt látható.

http://img.timeinc.net/time/photoessays/2010/bsvac/bsvac_14.jpg

Neki az éjszakának...

A Time.com-on megjelent Michael Kirby Smith képriporta. | A Bedford-Stuyvesant Önkéntes Mentőszolgálat hivatalos weboldala

A bejegyzés trackback címe:

https://mentok.blog.hu/api/trackback/id/tr431767200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.