Karzt 2012.11.30. 19:48

A laryngeális maszk

Kevés olyan hatásos, de ugyanakkor egyszerűen és széles körben használható eszköz van ma a sürgősségi és aneszteziológus szakemberek birtokában, mint a laryngeális maszk (LMA). 1981-ben kezdődött a története, de nyugodtan mondhatjuk: hódítása.

http://www.aafp.org/fpe/2010/0100/368-f2.jpgAzt, hogy már mintegy 30 éve használhatunk LMA-t egy brit aneszteziológus, Dr. Archie Brain tette lehetővé. Ő volt az, aki nem látta kielégítőnek az akkori lehetőségeket (maszk és endotracheális tubus(ET)), illetve módszereket, így elkezdett kifejleszteni egy új és persze jobb eszközt a gyors és relatíve biztonságos légútbiztosításhoz. Így született meg a ma is használt LMA. A kezdetleges eszköz egy, a gégefőre illeszkedő, felfújható mandzsettával ellátott maszkból és egy ehhez csatlakozó hajlékony tubusból állt, hasonlóan, mint a már említett ET esetében is. Az első prototípust 81' nyarán alkalmazták egy 40 éves férfi betegen, aki elektív lágyéksérv műtéten esett át. 1987 december 5-én az első hivatalos LMA Classic, ami teljes egészében tömeg gyártásban készült, szilikon cuffal készen állt a hódításra, elsőként Nagy Britanniában. Az akkori aneszteziológusok hamar rájöttek az előnyeire és 3 évvel az után ,hogy bevezették már több, mint 2 millió esetben alkalmazták és gyakorlatilag minden kórházban elérhető alternatíva volt. Valódi forradalomról beszélhetünk tehát, amit az is jól tükröz, hogy 1995-re már 100 millió felett volt az alkalmazások száma és 80-nál is több országban volt elérhető az LMA. Azóta, már egyéb speciális maszkokat is kifejlesztettek, ilyenek pl: az LMA Flexible™ (1990), LMA Fastrach™ (1997), LMA Unique™ (1997) and LMA ProSeal™ (2000).

Az endotracheális tubusoktól ellentétben azonban az LMA nem véd (pl. gyomortartalom) aspirációval szemben, ugyanis a hányás alkalmával létre jövő gyomron- illetve nyelőcsőn belüli nyomás egyszerűen kinyomja az eszközt a helyéről. Ezt megakadályozandó fejlesztették ki a ProSeal verziót, ami egy külön tubussal és nyílással rendelkezik a nyelőcső felé, így a hányadékot el tudjuk vezetni.

Ahogy a videón is láthatjuk, a maszk behelyezése egyszerű és alig pár másodperces művelet:

   

blogtört.png

süti beállítások módosítása