Sokszor előkerülő téma a mentőautók haladásának akadályozása legyen az töketlenkedés vagy direkt betartás a másiknak. Olyan dolog ez, amit nap, mint nap le kell küzdeniük a világ minden szegletében a mentőknek, tűzoltóknak vagy akár rendőröknek. Így nem csoda, ha újabbnál-újabb megoldásokat keresek, ezt megoldandó a szakemberek. Íme egy érdekes ötlet Denverből.

http://www.web2carz.com/images/articles/201205/ambulance_subwoofers_1338389290_600x275.jpg

A denveri mentőknél ezentúl minden új kocsin alapfelszerelés lesz egy úttest felé irányított mélynyomó, amivel ha kell, leadnak egy löketet az elmélázó sofőröknek. Ha jobban belegondolunk ma már sok autóban van klíma, így az ablak nincs lehúzva, szól a zene, néha még fülhallgatót is látni embereken, aminek következménye, hogy a hallás, mint a szirénát észlelő legfontosabb érzékünk kiesik. A 100/200 Wattos erősítők minden mentőautó körül lévő tárgyat megrezegtetnek, így a látás, hallás és vibráció érzése közül valamit csak felfog a vezető és idejében reagál a forgalomban. A cél a 9 percen belüli kiérkezés minden segélyhívásnál. Magyarországon 15 perc az előírás.

Ez persze hazánkban is napi szinten előkerülő probléma, amire Győrben most reméljük hatásosan sikerül is felhívni a figyelmet. A napokban ugyanis a rendőrség motoros rendőrei kísérik a vonuló mentőautókat, kíméletlenül lecsapva arra a sofőrre, aki nem adja meg a KRESZ-ben is előírt elsőbbséget a megkülönböztető jelzéssel közlekedő mentőknek.

Mindez persze jól hangzik így, de hogy a valóságban is, azt nem tudom. Elvégre mennyivel jobb úgy cselekedni hirtelen, hogy egy Világok harca jelenetbe csöppenünk vagy, hogy a már megszokott sziréna és villogó páros figyelmeztet a közeledő mentőautóra? Szerinted?

 

       

süti beállítások módosítása