A Vimed Stemo nevű spéci STROKE* mentő Németországban üzemel. A NeuroLogica és MEYTEC által kifejlesztett kocsin van pl. hordozható CT-gép, csaknem azonnali eredményekkel szolgáló laborberendezés, így akutan a legmagasabb szintű ellátás kezdhető meg stroke-os betegeknél.

A mentőautó tényleg egy minden eszközzel felszerelt kihelyezett intenzív osztály. Van itt minden és még gurul is. A CT képek könnyen továbbíthatók 3- vagy éppen 4G-vel a trauma központokba, sőt még műhold kapcsolat is van, ha bármi közbe jönne az előbbi két lehetőséggel.

Stemo stroke ambulance with CT scanner Specialized Stroke Ambulance Features CereTom Portable CT Scanner to Reduce Time to Treatment

Az eszközökön és tárgyi feltételeket tehát semmi sem múlik. A személyzeten sem sok, hiszen a kocsin egyszerre egy mentőtiszt, egy STROKE-specialista és egy neuroradiológus teljesít szolgálatot. Így megteremtődik minden feltétel az azonnali ellátásra, adott esetben lizálásra** is.

Inside Stemo stroke ambulance with CT scanner Specialized Stroke Ambulance Features CereTom Portable CT Scanner to Reduce Time to Treatment

Mindez szép és jó, de jelen esetben is minden azon múlik: "megéri-e vagy sem". Ha azt nézzük, hogy ennél jelenleg nincs jobb esélye valakinek a túlélésre, akkor a válasz egyértelmű, hogy igen. Szerencsére a szimulációk is azt mutatják, hogy ez a fajta ellátás mintegy a felére redukálja az időt a beteg feltalálása és (CT, labor) kezelésének (thrombolitikus kezelés**) megkezdése közt. 35 perc szemben a 76 perccel.

A szuper mentővel egyelőre a Berliniek járnak jól. A hatásosság kérdése még nem egyértelmű, de mindenképpen nagy reményekkel állnak az egységhez. Ismét valami, amit irigyelhetünk a németektől.

  • * STROKE: agyvérzés vagy agyi érelzáródás (ekkor oxigénhiányos állapot jön létre az adott ér által ellátott területen)
  • ** thrombolitikus kezelés, lizálás: az eret elzáró vérrög oldását célzó kezelés

 

 

   

süti beállítások módosítása