Londonban működik egy úgymond különjárat részegeknek, a "Booze bus". A piás kocsi egy mentőautó, állami irányítás alatt, amit csak azért hoztak létre, hogy a londoni éjszaka kiesőit gyorsan a kórházakba tudják szállítani anélkül, hogy azt a helyi mentőszolgálatoknak kéne. A mentő pedig nem taxi és azért tegye fel a kezét az, aki ne lenne ingerült kicsit, amikor egy részeget kell bevinnie vagy éppen egy részeg miatt nem kap ellátást időben. A módszer éppen ezért jó.

A mentőegység 2005 óta működik az angliai fővárosban, a tavalyi év során ellátott mintegy 70.000 ember száma mára 10.000-el több lett és ez általános tendencia - mondja a mentőegység létrehozója Brian Hayes mentőtiszt.

A-night-on-the-London-booze-bus-6-576x418.jpg

Érdekes statisztika, hogy egy-egy részeg ember ellátásának költsége mintegy 80.000 forintba kerül, ami évi 3 milliárd forintnyi költséget ró az ellátóra. Kíváncsi lennék mindez hogyan alakul Magyarországon.

A kocsin dolgozó mentők estéiről itt egy remek cikk. A történeteket, észrevételeket és gondolatokat pedig osszátok meg itt vagy a blog Facebook oldalán, mert ilyenből biztos mindenkinek van elég... A legfontosabb kérdés pedig: ki vállalna műszakot egy ilyenen?

 

  

A bejegyzés trackback címe:

http://mentok.blog.hu/api/trackback/id/tr944530209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Első mohikán 2012.05.21. 22:07:20

"A mentő pedig nem taxi és azért tegye fel a kezét az, aki ne lenne ingerült kicsit, amikor egy részeget kell bevinnie..."

Miért, szerinted a taxinak az a dolga, hogy a részeg barmokat vigye haza/kórházba? A taxi sofőrje ne legyen ingerült, amikor a saját (!) kocsijába részeg állatok akarnak beszállni?

sorica123 (törölt) 2012.05.21. 22:42:40

@taxi33: meg egyáltalán, hova vigye azt a hülyét, akinek sikerült betegre innia magát és most azt se tudja megmondani, mi baja van és hova akar menni... úgyhogy a taxisok sem szeretik a merevrészegeket, sőt egyáltalán senki nem szereti őket:) de legalább a mentő tudja, hogy hova kell bespájzolni a palit.
Ez, hogy külön részegbiztos kocsik járnak részegbiztos idegrendszerű stábbal, szerintem ötletes. Műnaivitás azt hinni, hogy nincsenek részeg emberek, és ezen belül olyanok, akik már olyan részegek, hogy az már mérgezés. Viszont mondjuk azt nem tartom hatékony módszernek, hogy a detoxban látványosan bunkók az emberrel meg _lopnak tőle_. Állítólag ez a józanító módszer. A bunkóság még istenes, van elég dolguk, odaböfögnek kettőt a piásnak, hogy mikor húzzon haza, oké, még udvariaskodjanak is, hogyne. De hogy az összes pénzét elveszik 'veszélyességi pótléknak' - hát bazmeg, attól, hogy részeg, lehet, hogy 12 órát melózott azért a pénzért, de elég a nyolc is... a lopás az lopás oszt cső.

H.Károly 2012.05.21. 23:30:10

@taxi33: félreérted, nem erről van szó. A taxisnak nyilván nem dolga, ha akarja nem viszi, eldöntheti. A mentő meg ha muszáj akkor viszi. Ez meg külön erre van kitalálva. Mindenki jobban jár mert a személyzet is tudja mit csinál egész éjjel és csak ezt. A mentők nincsenek leterhelve ilyen fuvarokkal, a részegek meg jobban járnak, mint az utcán eszméletlenül fekve... plusz a taxisoknak is kevesebb fuvarja lesz. na.

Első mohikán 2012.05.22. 02:04:26

@H.Károly: A szövegkörnyezetből -azaz a fogalmazásból- az derült ki, mintha a taxinak többek között ez is a feladata lenne. Pedig nem. Ugyanúgy, ahogy kutyát, csirkét, betonkeverőt, cementet, bontott téglát és tüzifát sem szállítunk (persze már aki...), kizárólag józan és illemtudó utasokat. Legalábbis őket szeretnénk...

Reggie 2012.05.22. 03:05:24

A hordagy helyett celszerubb lett volna egy szep nagy bekebeli zomancozott vas kad kerekekkel. Azon belul ugy hanyhatna ossze magat, ahogy akarja es nem kell takaritani a kocsit.

birorichard36 · http://cinemablog.blog.hu/ 2012.05.22. 09:19:42

@taxi33: a szerző nyilván arra gondolhatott, hogy inkább a taxi funkciója a nem beteg emberek szállítása, és nem pedig a mentőké. a részeg, mindent összehányó utasok természetesen nem való a taxiba.
épp a minap beszélgettünk egy ilyen autóról, akinek csak az ittas földönfekvők összegyűjtése volna a feladata, és bár tény, hogy laikusok nem mindig tudják (vagy inkább akarják?) megállapítani egy-egy ilyen embertársunkról, hogy beteg-e vagy csak részeg, azért nagy terhet venne le a mentőgépkocsik válláról, cserébe kevesebbszer jelentkezne kocsihiány.
Mo.- maga a spec. mentőautók ötlete elbukott (akartak kardiológiai, traumatológiai stb. felszerelésű, személyzetű autókat), de egy rendhagyó ilyen autó fővárosba, megyeszékhelyekre elmenne.
@sorica123: egyrészt megértem én, hogy könnyű áthárítani a felelősséget másra, hogy a "mentő majd tudja", merthogy ő a szakember, anélkül, hogy megnéznék a betegnek hitt személyt. de az általad említett tömeges alkoholmérgezésestől azért távol állunk, az esetek nagyobbik részében (10-ből 9) az ittas földön fekvő egyszerűen ittas földön fekvő, aki tud járni, akut egészségkárosodása nem történt, egyszerűen részeg, és leheveredett, egészségügyi ellátásra nem szorul. nem azt mondom, hogy ez egy jó dolog, de ez (hangsúlyozom, az esetek nagy többségében) szociológiai probléma. egyrészt azé, aki fekszik részegen az utcán, parkban, stb. másrészt meg akit ez zavar, és mentőt hív anélkül, hogy meggyőződött volna róla, hogy mi az ábra az illetőnél. a jól sikerült bulikon mikor egy-egy fiatal teleszívja a fejét, hogy azt sem tudja, melyik bolygón van, tekintsünk el, nagy ügy, előfordul, na ezektől tekintsünk el, nem ők teszik ki a nagy részét.

sorica123 (törölt) 2012.05.22. 14:23:38

@birorichard36: na igen, olyanhoz, aki láthatóan csak rossz helyen aludt el, én se hívok mentőt, abból csak a baj van, mert beviszik detoxra, húzzák-vonják, holott kábé annyi a baja, hogy kialussza magát és irgalmatlan másnapos lesz. Az más kérdés, hogy miért fetreng az utcán stb, de ezen meg aztán végképp nem a mentő dolga segíteni.