http://www.ujraelesztes.info/ujraelesztes.jpgMolnár Noémi Budapesten gimnazista, és az iskolai tanterv része, hogy készítsenek egy egyéni, egész éves projektet egy szabadon választott témáról. Nos, Noémi nem kevesebbet vállalt be, mint, hogy 5 hónap leforgása alatt 100 embernek biztosít lehetőséget, hogy ingyen tanulja meg az alapszintű- és kiterjesztett alapszintű újraélesztést (BLS). Lévén ambiciózus ötletről van szó, valamint abszolút a blog profiljába illik, szívesen nyújtok támogatást ilyen grandiózus terv megvalósításában.

MB: Miért pont BLS? Egyáltalán, miért pont elsősegélynyújtás?

Elsősegélynyújtás azért, mert ez a téma a legfontosabb számomra. BLS, vagyis alapszintű újraélesztés pedig azért, mert ugyan a keringésmegállás a lehető leggyorsabb segítségnyújtás nélkül minden bizonnyal halállal, vagy maradandó károsodással járó kórkép, ma Magyarországon sajnos nagyon kevesen tudnak szakszerűen újraéleszteni.

MB: Miért tartod fontosnak az alapszintű újraélesztés oktatását, mit vársz a projekttől?

Keringésmegállás esetében a mentő általában 15 percen belül ér ki, míg az agykárosodás már 3-5 percen belül megindul, és minden segítség nélkül eltelt perccel 10 %-al csökken az életben maradás esélye. Ha egy laikus elsősegélynyújtó időben megkezdi az újraélesztést, azzal nem csak a túlélési esélyt, de annak minőségét is növeli. Van egy úgynevezett túlélési lánc, mely magába foglalja a korai felismerést, a korai segítséghívást, és a korai CPR-t (mellkasnyomás és lélegeztetés). Ez a lánc a mentők által végzett ALS-el (emelt szintű újraélesztés) folytatódik, de ha az első három láncszem valamelyike hiányzik, a mentési folyamat jelentős kárt szenved. A projektem során nem csak a BLS elvégzéséhez szükséges tudást megszerzésének lehetőségét szeretném biztosítani, de szeretnék változtatni az emberek segítségnyújtásról alkotott szemléletén is. Szeretném eloszlatni a tévhiteket, és megerősíteni az emberekben, hogy nemcsak tudnak, de KELL is a segítségük!

MB: Elsősorban kiknek a jelentkezésére számítasz?

Feltételezésem szerint a 15-45 éves korosztályból várható a legtöbb jelentkező, de szívesen várok mindenkit. A jelentkezésnek anyagi akadálya sem lehet, hiszen a jelentkező számára ez teljesen ingyenes. Szeretnék kivétel nélkül minden érdeklődőnek lehetőséget biztosítani, hogy megtanulja, hogyan segíthet.

MB: 17 évesen már rendelkezel a Magyar Vöröskereszt alapfokú és középfokú elsősegély vizsgájával, valamint az Európai Resuscitatios Társaság BLS instruktori képesítésével. Honnan és mi végre ez az ambíció?

Amióta az eszemet tudom, orvos szeretnék lenni, de amíg ennek nincs itt az ideje, minden lehetőséget megragadok, aminek valahogy köze van a témához.

MB: Az elsősegély oktatás minden szintjén rendkívül fontos a precizitás és egyértelműség, van a projektnek, ha úgy tetszik szakmai rektora?

Természetesen van. A projektem felügyelője, és egyben konzulensem a Bázis Mentőállomás (13. ker.) állomásvezető főorvosasszonya, Dr. Káplár Erzsébet. A doktornővel dolgoztuk ki az elméleti anyagot, és közösen tartjuk a tanfolyamot is. Ezenkívül jelen pillanatban is folyamatban van a Magyar Resuscitatios Társaságnak benyújtott akkreditációs kérelem elbírálása. Az MRT akkreditációja biztosítja, hogy a tanfolyamok színvonala mind szakmailag, mind oktatástechnikailag, mind szervezésileg a mai normáknak megfelelő.

MB: Nagyjából mit fog lefedni az oktatás? Hol sikerült helyet biztosítani?

Az oktatás egy 90 perces elméleti részből, és egy 150 perces gyakorlati részből áll. Ezalatt a résztvevő megismerheti a BLS elméleti hátterét, majd a gyakorlat során begyakorolhatja a mozdulatsorokat. Az oktatás 2 oktatóval 10 fős csoportokban fog zajlani, 2 darab újraélesztési fantommal, melyeken gyakorolhat a résztvevő. A helyszín az Alternatív Közgazdasági Gimnázium.

MB: Vajon elég csupán egy kurzus keretein belül oktatni a BLS-t, vagy biztosítani kell a tudás felfrissítésének állandó lehetőségét?

Vajon az emberek meddig érzik biztosnak a megszerzett tudásukat? Tanulmányok azt mutatják, hogy a BLS tanfolyamot elvégzett laikusok körében fél évvel a tanfolyam után 60%-os romlás figyelhető meg a tudást illetően. Természetesen, ha nagy az igény a BLS későbbi gyakorlására is, elképzelhetőnek tartom, hogy ez megvalósítható.

MB: Részt vettél pl. az augusztus 20-i rendezvény lebonyolításánál, mi volt a feladatod?

Erre idén volt először példa, az Országos Mentőszolgálat kérte fel a Magyar Vöröskeresztet, hogy elsősegélynyújtóival segítse a helyszínbiztosítást. Ez számunkra azt jelentette, hogy gyalogos járőrként kellett jelen lennünk a rendezvényen, elsősorban olyan helyeken, ahová a mentőautó nem tudott lemenni (pl. az alsó rakpart). Két-három fős csapatokban, egy elsősegély-felszereléssel, és egy félautomata defibrillátorral járőröztünk a kijelölt területen. Szerencsére nem volt dolgunk, de biztos vagyok benne, hogyha valami történt volna, a tőlünk elvárható maximumot tudtuk volna nyújtani.

MB: Magyarországon a laikus elsősegélynyújtók képzése sajnos igen csak elhanyagolt, mit gondolsz, hogyan változtathatnánk rajta?

Én is azok táborába tartozom, akik úgy gondolják, az elsősegélynyújtás oktatását egészen kisgyermek kortól el kéne kezdeni, természetesen különböző szinteken. Így lehetőség lenne arra, hogy a gyerekek játékos formában ismerkedjenek meg azzal, mi a teendő, ezzel később természetessé téve, hogy ha baj van, segítsenek. Szerintem az elsősegélynyújtás tananyag kéne hogy legyen középiskolában is, az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban van is lehetőség rá, hogy a diák plusz tantárgyként tanulja az elsősegélynyújtást.

MB: Ha valaki szívesen támogatna, mi segítene leginkább a projekt végig vitelében, esetleg folytatásában?

A projektnek nem áll sem szándékában sem módjában pénzbeli támogatást elfogadni. A legnagyobb segítség számomra az lenne, ha az emberek tudnának erről a lehetőségről, és minden tanfolyam teltházzal, 10 fős létszámmal folyna.

MB: És végezetül: ha valaki szeretne jelentkezni, hol és meddig teheti ezt meg?

A projekt honlapja a www.ujraelesztes.info, melyen minden ezzel kapcsolatos információ megtalálható. Ha valaki jelentkezni szeretne, vagy kérdése lenne a tanfolyammal kapcsolatban, írjon bátran a ujraelesztes.info@gmail.com címre!

 

süti beállítások módosítása